Viktor Orban sfidează mandatul CPI pentru arestarea lui Netanyahu: „Îl voi invita să vină în Ungaria”
Viktor Orban sfidează decizia CPI de emitere a mandatului de arestare pentru Benjamin Netanyahu și a spus că-l va invita în Ungaria ca să demonstreze că mandatul nu are niciun efect. Ungaria deține președenția semestrială a Uniunii Europene.
„Nu avem de ales decât să sfidăm această decizie. Îl voi invita pe Netanyahu să vină în Ungaria, unde îl pot asigura că hotărârea CPI nu va avea niciun efect”, a declarat el într-un interviu acordat radioului de stat, conform AFP şi Reuters preluate de news.ro
CPI a emis joi mandate de arestare pentru Netanyahu şi fostul său ministru al apărării, Yoav Gallant, precum şi pentru un lider Hamas, Ibrahim Al-Masri, pentru presupuse crime de război şi crime împotriva umanităţii în conflictul din Gaza.
Alegeri 2024
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
Viktor Orban a declarat la radioul de stat că mandatul de arestare al CPI este „greşit” şi a spus că liderul israelian va putea purta discuţii în Ungaria „în condiţii de siguranţă adecvate”.
De când Orban şi partidul său naţionalist Fidesz au ajuns la putere în 2010, el şi Netanyahu au construit relaţii politice strânse. Netanyahu a vizitat Budapesta în 2017.
„Astăzi îl voi invita pe prim-ministrul Israelului, domnul Netanyahu, pentru o vizită în Ungaria şi, în cadrul acestei invitaţii, îi voi garanta că, dacă va veni, hotărârea CPI nu va avea niciun efect în Ungaria şi nu vom urma conţinutul acesteia”, a declarat vineri Orban.
Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a subliniat joi că mandatele CPI nu sunt politice şi că toate statele membre ale UE ar trebui să respecte şi să pună în aplicare decizia Curţii.
În cadrul UE, Ungaria şi Republica Cehă au sprijinit puternic Israelul, în timp ce ţări precum Spania şi Irlanda şi-au subliniat sprijinul pentru palestinieni.
Ministerul ceh de Externe, ca răspuns la decizia CPI, a declarat că Praga îşi va respecta obligaţiile juridice internaţionale. Cu toate acestea, prim-ministrul ceh Petr Fiala a numit decizia CPI „nefericită”, declarând pe X joi seara: „(Decizia) subminează autoritatea sa în alte cazuri atunci când echivalează reprezentanţii aleşi ai unui stat democratic cu liderii unei organizaţii teroriste islamiste”.
Reacțiile marilor puteri
Liderii israelieni, precum şi Casa Albă, au condamnat ferm decizia CPI.
Pe de altă parte, China - un stat faţă de care Viktor Orban are, de asemenea, multă simpatie - a cerut vineri Curţii Penale Internaţionale (CPI) să adopte o poziţie „obiectivă şi legală”, la o zi după ce aceasta a emis mandatul de arestare pe numele premierului israelian Benyamin Netanyahu. „China speră că CPI va menţine o poziţie obiectivă şi corectă (şi) îşi va exercita competenţele în conformitate cu legea”, a declarat Lin Jian, purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, în cadrul unei conferinţe de presă obişnuite.
Sursa: News.ro
Etichete: Viktor Orban, curtea penala internationala, benjamin netanyahu, mandat de arestare,
Dată publicare:
22-11-2024 11:16