VIDEO. Coadă simbolică de protest în fața ambasadei Rusiei de la București: ”Am venit să votez împotriva lui Putin”
Mai multe persoane au format o coadă de așteptare la intrarea în sediul ambasadei Federației Ruse din București, pentru a vota în cadrul scrutinului organizat pentru alegerile prezidențiale din Rusia, în semn de protest.
Corespondentul Pro TV Cristina Dobre a stat de vorbă cu unul dintre acești cetățeni ruși, care a declarat că a venit să voteze împotriva lui Vladimir Putin.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Larisa: ”Am votat împotriva actualului președinte, pentru că nu susțin politicile lui și, la fel, și ceilalți au venit aici în același timp, pentru a exprima această poziție, dar și pentru a arăta că nu suntem singuri, așa cum simțim uneori”.
Cristina Dobre: Iar acolo este un memorial pentru Alexei Navalnîi?
Larisa: ”Da, l-am creat în ziua în care a fost ucis și încercăm să-l menținem, pentru că este important pentru noi, în semn de respect.”
Iulia Navalnaia, văduva liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, a făcut apel la un protest - în ziua alegerilor - împotriva președintelui Vladimir Putin.
Ca parte a protestului, oamenii ar trebui să formeze cozi lungi la secțiile de votare pe 17 martie la prânz, a declarat Navalnaia.
"Trebuie să folosim ziua alegerilor pentru a arăta că existăm și că suntem mulți dintre noi", a spus ea într-un mesaj video, citat de BBC News.
Alexei Navalnîi a murit subit într-o colonie rusă de deținuți la 16 februarie. Soția lui l-a acuzat pe Vladimir Putin pentru această moarte.
Apelul ei pentru un protest în ziua votului a fost numit "Miezul zilei împotriva lui Putin".
Alegerile prezidențiale din Rusia - despre care majoritatea observatorilor internaționali nu cred că sunt libere sau corecte - au loc între 15 și 17 martie. Se așteaptă ca Putin să câștige un al cincilea mandat.
Navalnaia a declarat că prezența la secțiile de votare în același timp este o "acțiune foarte simplă și sigură" care nu poate fi interzisă de autorități, dar care ar permite persoanelor care gândesc la fel ca ea "să vadă că suntem mulți și suntem puternici".
Oamenii pot apoi să voteze pentru orice candidat, cu excepția președintelui Putin, să își strice buletinul de vot sau să scrie "Navalnîi" cu litere mari, a declarat Navalnaia.
Ideea unei adunări la prânz la secțiile de votare a fost avansată de Navalnîi cu două săptămâni înainte de moartea sa.
Navalnîi - care a continuat să-și mențină prezența pe rețelele de socializare din închisoare prin mesaje postate de avocații săi - a scris pe X că protestul din ziua alegerilor avea șansa de a fi o adevărată "acțiune de protest în toată Rusia... disponibilă pentru toată lumea, peste tot".
"Milioane de oameni vor putea lua parte la el. Și zeci de milioane vor fi martori", a transmis Navalnîi.
Navalnîi însuși a fost împiedicat să candideze la scrutinul prezidențial din 2018 din cauza unei condamnări pentru deturnare de fonduri, condamnată pe scară largă ca fiind motivată politic.
El a murit în timp ce ispășea o lungă pedeapsă cu închisoarea pentru acuzații motivate politic.