VIDEO: Momentul în care blindatele Rusiei de ”menținere a păcii” pleacă spre Kazahstan
Primele unități ”de menținere a păcii”, așa cum au fost numite de către Rusia, au ajuns deja în Kazahstan.
Potrivit Agerpres, care citează Reuters, este vorba de parașutiști care fac parte dintr-o forţă comună de menţinere a păcii a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).
Aceștia ar fi intervenit la solicitarea preşedintelui Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev. Secretariatul OTSC a transmis joi că unităţile avansate ale paraşutiştilor ruşi ”au început executarea misiunii încredinţate”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe de altă parte, Rusia a anunţat joi că se va consulta cu Kazahstanul şi cu ceilalţi aliaţi ai săi asupra unor posibile măsuri suplimentare pentru sprijinirea ”operaţiunii antiteroriste” în desfăşurare în Kazahstan şi pentru deblocarea infrastructurilor critice ale acestei ţări unde continuă revoltele
”Vedem ultimele evenimente petrecute în această ţară prietenă drept o tentativă inspirată din exterior de a submina securitatea şi integritatea statului prin forţă, folosind formaţiuni armate organizate şi instruite”, semnalează într-o declaraţie Ministerul de Externe rus.
MAE rus mai menţionează în declaraţia sa că menţine contacte strânse atât cu autorităţile de la Nur-Sultan cât şi cu ceilalţi aliaţi din OTSC pentru coordonarea ''paşilor efectivi'' în susţinerea armatei kazahe care desfăşoară o ''operaţiune antiteroristă'' împotriva participanţilor la aceste revolte.
UE: Intervenţia rusă în Kazahstan trebuie să respecte suveranitatea acestei ţări
Uniunea Europeană a cerut joi Rusiei să respecte suveranitatea şi independenţa Kazahstanului în contextul în care Rusia şi aliaţii săi trimit forţe de menţinere a păcii în ţara central-asiatică, unde manifestaţiile antiguvernamentale au degenerat în violenţe soldate cu zeci de morţi, relatează Reuters.
De asemenea, Comisia Europeană, executivul UE, a făcut un apel la reţinere adresat tuturor părţilor.
''Violenţa trebuie să înceteze. Cerem reţinere tuturor părţilor şi o soluţionare paşnică a situaţiei. Evident, UE este pregătită şi dispusă să sprijine un dialog în ţară'', a declarat un purtător de cuvânt al UE.
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a afirmat că prezenţa trupelor străine în Kazahstan trebuie să fie privită cu prudenţă.
Pe de altă parte, Kazahstanul a anunţat joi că a suspendat temporar intrarea cetăţenilor străini, potrivit ambasadei kazahe în Uzbekistan, citată de agenţia de presă RIA.
Agenţia de presă rusă TASS a citat Ministerul Sănătăţii kazah potrivit căruia în timpul protestelor din Kazahstan, intrate deja în a treia zi, au fost răniţi peste 1.000 de oameni, dintre care 400 sunt spitalizaţi.
Postul public de televiziune din Kazahstan a relatat că 12 poliţişti au murit în timpul ciocnirilor cu manifestanţii la Almatî.
Violențe în Kazahstan
Manifestaţiile au început pe 2 ianuarie în oraşele Zhanaozen şi Aktau după creşterea preţului gazelor lichefiate, principalul combustibil auto folosit în Kazahstan, apoi s-au extins marţi şi miercuri în alte oraşe şi au degenerat în violenţe cu acte de vandalism, ocuparea unor instituţii administrative, ale mass-media şi aeroportului din Almatî, controlul asupra acestuia din urmă fiind între timp recăpătat de autorităţi. Internetul este tăiat în întreaga ţară, iar amploarea violenţelor este imposibil de verificat.
Poliţia kazahă a anunţat joi arestarea a circa 2.000 de persoane pe străzile din Almatî, după ce mai devreme anunţase ''eliminarea'' a zeci de protestatari. De partea forţelor de ordine sunt până în prezent 13 morţi, doi poliţiştii fiind găsiţi decapitaţi.
Situaţia este în continuare tensionată cel puţin la Almatî, unde numeroase persoane înarmate continuă să atace magazine, relatează agenţia TASS. ''Instigatorii tulburărilor s-au concentrat acum în piaţa centrală (din Almatî), dar deocamdată în centru nu sunt forţe de ordine'', consemnează corespondentul acestei agenţii.
Potrivit Reuters, vehicule militare au fost văzute îndreptându-se către piaţa centrală a oraşului şi acolo se aud focuri de armă.
Preşedintele Tokaev a anunţat joi că a dispus crearea unui grup de investigaţie care să determine cauzele revoltelor şi să-i tragă la răspundere pe cei vinovaţi, mai transmite TASS.
Pe de altă parte, compania kazahă Kazatomprom, cel mai mare producător de uraniu pe plan mondial, a anunţat că activitatea sa nu este afectată de revolte.
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia, revolutie, armata, Kazahstan, violente,
Dată publicare:
06-01-2022 16:57