Revolte în Kazahstan. UE este "foarte îngrijorată". Un angajat al unui post TV a fost ucis

×
Codul embed a fost copiat

Situaţia este în continuare tensionată în Kazahstan. La Almatî, numeroase persoane înarmate continuă să atace magazine, relatează agenţia TASS.

Bilanţul acestor violenţe este unul sever: poliţia a raportat "zeci" de manifestanţi ucişi, iar Ministerul Sănătăţii a indicat că peste 1.000 de persoane au fost rănite, între care 62 grav. Aproximativ 2.000 de persoane au fost arestate la Almatî.

''Instigatorii tulburărilor s-au concentrat acum în piaţa centrală (din Almatî), dar deocamdată în centru nu sunt forţe de ordine'', consemnează corespondentul acestei agenţii.

Vedeți mai multe imagini AICI.

Potrivit Reuters, vehicule militare au fost văzute îndreptându-se către piaţa centrală a oraşului şi acolo se aud focuri de armă.

Citește și
kazahstan protest
„Apărători ai păcii” dintr-o alianţă militară condusă de Rusia, trimişi în Kazahstan pentru a stabiliza situaţia
VIDEO. „Am și eu interlopii mei aici!” Cum i s-a dus vestea olteanului Claudiu Pasăre că „visează miliarde”

Preşedintele Tokaev a anunţat joi că a dispus crearea unui grup de investigaţie care să determine cauzele revoltelor şi să-i tragă la răspundere pe cei vinovaţi, mai transmite TASS.

Ministerul român de externe a anunțat că 100 de compatrioți, se află în Kazahstan. Niciunul nu a solicitat deocamdată, asistență consulară.

Update 22:50 - Borrell: UE este "foarte îngrijorată". Ajutorul militar extern aminteşte de situaţii ce trebuie evitate

Uniunea Europeană este 'foarte îngrijorată' de evoluţia situaţiei în Kazahstan, zdruncinat de revolte fără precedent, iar trimiterea unui ajutor militar extern aminteşte de 'situaţii care trebuie evitate', a declarat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, citat de AFP.

'Mare îngrijorare în privinţa evoluţiei situaţiei din Kazahstan. Ajutorul militar extern aminteşte de situaţii care trebuie evitate', a declarat Borrell pe contul său de Twiiter, după trimiterea unor 'forţe de menţinere a păcii' de către Rusia şi aliaţii săi din Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) - Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan.

Această forţă a fost trimisă la cererea preşedintelui kazah, Kassîm-Jomart Tokaev, iar misiunea ei va fi 'protejarea instalaţiilor de stat şi militare', acordarea de 'ajutor forţelor de ordine kazahe pentru a stabiliza situaţia şi a restabili statul de drept', precizase joi Rusia, care conduce de facto OTSC şi care a desfăşurat unităţi aeropurtate în Kazahstan.

'Drepturile şi securitatea civililor trebuie garantate', a avertizat Josep Borrell, care s-a întâlnit la Paris cu şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves le Drian. Franţa asigură de la 1 ianuarie preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

'UE este pregătită să acorde sprijinul său pentru depăşirea acestei crize', a asigurat şeful diplomaţiei europene.

Update 20:45 - Șoferul echipei unei echipe de filmare a postului de televiziune „Almaty” a murit după ce a fost împușcat în apropierea reședinței președintelui kazah, din orașul Almatî. Iar un jurnalist al postului din Kazahstan a fostă rănit de gloanțe, relatează MIR24.

Update 18:33 - Crește bilanțul revoltei din Kazahstan: 18 morți și peste 700 de răniți în rândul forțelor de ordine

Cel puţin 18 membri ai forţelor de securitate kazahe au fost ucişi, dintre care unul a fost decapitat, şi 748 răniţi în revoltele ce se desfăşoară de mai multe zile în Kazahstan, a anunţat joi seară Ministerul de Interne kazah, citat de agenţiile de presă ruse, potrivit AFP.

Precedentul bilanţ menţiona 13 morţi şi 353 de răniţi în rândul forţelor de ordine.

Numărul manifestanţilor arestaţi, tot potrivit Ministerului de Interne kazah, a ajuns la 2.298, faţă de circa 2.000 anunţaţi anterior.

 

Update 17:05 - Forţele de ordine au deschis focul în piaţa centrală din Almatî

Forţele de ordine kazahe au avertizat manifestanţii adunaţi în Piaţa Republicii din Almatî să se disperseze, după care au deschis focul. Conform relatărilor martorilor, există răniţi şi dinspre piaţă se aud împuşcături şi explozii puternice, transmite agenţia rusă TASS.

 

''Toată lumea să părăsească piaţa, vom deschide focul!'', le-a comunicat armata prin megafoane demonstranţilor. Potrivit corespondentului agenţiei TASS, după acest anunţ s-a deschis focul.

''Fugim! Dinspre piaţă se aud explozii foarte puternice'', a spus un martor corespondentului TASS, citat de agenţia EFE.

''Cu siguranţă sunt răniţi. Nu putem spune câţi morţi sunt, este imposibil să te apropii acolo'', spune un alt martor, adăugând că ''focurile de armă durează de 15 minute''. ''Trag asupra celor care au venit în piaţă cu armele în mâini, trag asupra vehiculelor'', continuă acelaşi martor.

Update 16:20 - Rusia anunță măsuri suplimentare pentru sprijinirea ''operaţiunii antiteroriste"

Rusia a anunţat joi că se va consulta cu Kazahstanul şi cu ceilalţi aliaţi ai săi asupra unor posibile măsuri suplimentare pentru sprijinirea ''operaţiunii antiteroriste'' în desfăşurare în Kazahstan şi pentru deblocarea infrastructurilor critice ale acestei ţări unde continuă revoltele, transmite Reuters.

''Vedem ultimele evenimente petrecute în această ţară prietenă drept o tentativă inspirată din exterior de a submina securitatea şi integritatea statului prin forţă, folosind formaţiuni armate organizate şi instruite'', semnalează într-o declaraţie Ministerul de Externe rus.

Moscova a trimis deja paraşutişti în Kazahstan, în cadrul unei forţe comune de menţinere a păcii a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), la solicitarea preşedintelui kazah Kasîm-Jomart Tokaev. Secretariatul OTSC a transmis joi că unităţile avansate ale paraşutiştilor ruşi ''au început executarea misiunii încredinţate''.
 

Update 16:12 - 2.000 de arestări la Almatî

Poliţia kazahă a anunţat joi arestarea a circa 2.000 de persoane pe străzile din Almatî, după ce mai devreme anunţase ''eliminarea'' a zeci de protestatari. De partea forţelor de ordine sunt până în prezent 13 morţi, doi poliţiştii fiind găsiţi decapitaţi.

”Zeci” de protestatari din Kazahstan au fost uciși de poliție

”Zeci” de protestatari din Kazahstan au fost uciși de poliție, miercuri seară, în timp ce încercau să ocupe clădiri administrative din Kazahstan, a anunțat poliția din această țară.

Aseară, forțele extremiste au încercat să atace clădirile administrative, departamentul de poliție al orașului Almaty, precum și departamentele și secțiile de poliție locale”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției, Saltanat Azirbek, citat de agențiile Interfax-Kazahstan, TASS și Ria Novosti, și preluat de Euronews.

”Zeci de atacatori au fost eliminați și sunt în curs de identificare”, a adăugat el.

Azirbek a susținut că o operațiune „antiteroristă” este în desfășurare într-unul dintre districtele Almaty, capitala economică a țării din Asia Centrală, unde revoltele au fost cele mai violente.

 

Peste 1.000 de persoane au fost, de asemenea, rănite în timpul protestelor, a anunţat Ministerul Sănătăţii la televiziunea de stat.

”Aproape 400 dintre ei au fost internați în spital și 62 de persoane sunt la terapie intensivă”, a declarat viceministrul Ajar Guiniat pentru televiziunea Khabar-24, citată de agențiile Interfax și TASS, potrivit Euronews.

Doisprezece ofițeri au fost, de asemenea, uciși, iar alți 353 au fost răniți.

Anunțurile poliției din Kazahstan vin după sosirea în țară a trupelor de menținere a păcii dintr-o alianță militară condusă de Rusia, în urma unei solicitări din partea președintelui țării.

De la ce au pornit revoltele în Kazahstan

Izbucnite duminică, protestele au atins miercuri punctul culminant, chiar dacă între timp preşedintele anunţase reforme, demisia guvernului şi ieftinirea gazelor sub preţul iniţial.

 

Protestatarii au incendiat palatul prezidenţial, au pătruns în principala clădire guvernamentală, au capturat şi devastat principalul aeroport al ţării, au vandalizat postul naţional de televiziune şi au distrus sediile unor bănci.

Unii protestatari au încercat să dărâme statuia fostului președinte Nursultan Nazarbaiev, un aliat neclintit al lui Vladimir Putin. Nazarbaiev încă era văzut drept omul din spatele puterii la Nur-Sultan, noua capitală pe care acesta a construit-o și redenumit-o după el însuși.

În multe scene, protestatarii păreau să deţină controlul. Mulţi erau înarmați după ce au spart mai multe depozite de armament ori i-au dezarmat pe membrii Gărzii Naționale și ai poliției.

Kassym-Jomart Tokayev, președintele Kazahstanului: „Bandele de terorişti sunt în principal internaționale. Au fost antrenaţi serios în străinătate, iar atacul lor asupra Kazahstanului poate fi și trebuie privit ca un act de agresiune. Din acest motiv, i-am contactat pe şefii de state din Organizaţia Tratatului pentru Securitate Colectivă, cărora le-am cerut asistenţă.”

OTSC, din care fac parte Rusia, Armenia și alte câteva state din fosta URSS, a anunțat că va trimite urgent trupe de menținere a păcii în Kazahstan. Şi, cu o promptitudine remarcabilă, Rusia a şi detașat câteva unități militare, inclusiv parașutiști.

Jen Psaki, purt.cuv. Casa Albă: "Există câteva afirmații nebunești ale Rusiei cu privire la faptul că SUA se află în spatele acestui lucru. Permiteți-mi cu această ocazie să transmit că este absolut fals SCOATE DE AICI și clar totul face parte din manualul standard de dezinformare rusesc pe care l-am văzut de nenumărate ori în ultimii ani."


Scumpirea gazului lichefiat, de la 0,14, la 0,28 de dolari, a fost factorul declanșator ale acestor proteste fără precedent. Mai multe regiuni ale țării depind de gazul lichefiat, acesta fiind principala sursă de carburant pentru maşini. Orice majorare a tarifelor pentru GPL atrage după sine scumpirea alimentelor.

Kazahstanul este o țară foarte bogată în resurse naturale - petrol, gaze naturale, cărbune, cupru, zinc, mangan, fier, aur , iar rezervele de uraniu din sol situează țara pe locul 3 în lume.

Totuşi obişnuit în trecut cu rate de creştere a economiei de două cifre, Kazahstanul suferă acum de pe urma scăderii preţului petrolului şi a crizei economice din Rusia, care a dus la o inflaţie ridicată. Pe teritoriul Kazahstanului se află și Cosmodromul Baikonur, cel mai vechi și mai mare din lume.

 

Jen Psaki, purtător de cuvânt Casa Albă: "Există câteva afirmații nebunești ale Rusiei cu privire la faptul că SUA se află în spatele acestui lucru. Permiteți-mi cu această ocazie să transmit că este absolut fals”.

Protestele au început duminică, inițial în vestul Kazahstanului, după ce prețul gazului petrolier lichefiat s-a dublat peste noapte, în condițiile în care majoritatea localnicilor și-au adaptat mașinile pentru a folosi GPL în loc de benzină, pe care nu și-o mai permiteau.

Protestatarii au atacat și sediile unor bănci. La un moment dat, au folosit și un excavator pentru a sparge o ușă.

Protestele violente au afectat și piețele internaționale, iar tăierea internetului a dus la prăbușirea monedei virtuale bitcoin cu aproape 10 procente.

O mare parte din operațiunile de minare a criptomonedei erau înregistrate în Kazahstan.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Ce pensie are Rică Răducanu. Fostul portar împlinește azi 78 de ani
Ce pensie are Rică Răducanu. Fostul portar împlinește azi 78 de ani
Citește și...
MAE ”urmărește îndeaproape” violențele din Kazahstan, unde se află aproximativ 100 de români
MAE ”urmărește îndeaproape” violențele din Kazahstan, unde se află aproximativ 100 de români

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat într-un comunicat că ”a urmărit și urmărește îndeaproape, încă de la declanșarea acestora”, evoluțiile recente din Republica Kazahstan, unde în ultimele zile au avut loc incidente violente.

„Apărători ai păcii” dintr-o alianţă militară condusă de Rusia, trimişi în Kazahstan pentru a stabiliza situaţia
„Apărători ai păcii” dintr-o alianţă militară condusă de Rusia, trimişi în Kazahstan pentru a stabiliza situaţia

„Apărători ai păcii” dintr-o alianţă militară de state fost sovietice condusă de Rusia vor fi trimişi în Kazahstan pentru a stabiliza situaţia.

Stare de urgență în Kazahstan. Mulţimea a luat cu asalt și a incendiat clădiri guvernamentale
Stare de urgență în Kazahstan. Mulţimea a luat cu asalt și a incendiat clădiri guvernamentale

În Kazahstan s-a decretat stare de urgenţă, după ce manifestaţiile declanşate din cauza unei creşteri bruşte a preţului la carburanţi par să se fi transformat într-o adevărată revoluție.

Internetul și telefonia mobilă au fost oprite în tot Kazahstanul. Stare de urgență în toată țara
Internetul și telefonia mobilă au fost oprite în tot Kazahstanul. Stare de urgență în toată țara

Kazahstanul este afectat, miercuri, de o ”pană de Internet la scară naţională”, pe fondul tulburărilor fără precedent în această fostă republică sovietică din Asia Centrală, a anunţat pe Twitter un grup specializat în supravegherea web-ului, NetBlocks.

Rusia, despre criza din Kazahstan:
Rusia, despre criza din Kazahstan: "Urmărim îndeaproape evenimentele”

Rusia a îndemnat miercuri la "dialog" în Kazahstan, fostă republică sovietică din Asia Centrală, unde au izbucnit tulburări fără precedent din cauza majorării preţului la gaz, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

Recomandări
Președintele Klaus Iohannis a promulgat ”legea Ciucă-Ciolacu de protejare a marilor evazioniști”, după cum a acuzat opoziția
Președintele Klaus Iohannis a promulgat ”legea Ciucă-Ciolacu de protejare a marilor evazioniști”, după cum a acuzat opoziția

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul este plătit, deși ar fi putut să retrimită actul normativ în Parlament, pentru reexaminare.

VIDEO. Campania electorală oficială din Timișoara a început cu scandal. Îmbrânceli și țipete cu membrii USR și aliații AUR
VIDEO. Campania electorală oficială din Timișoara a început cu scandal. Îmbrânceli și țipete cu membrii USR și aliații AUR

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare a început oficial în Timișoara cu un ... scandal.  

Bucureștenii sunt datornici la căldură și apă caldă cu nu mai puțin de un miliard de lei. Apare riscul unui faliment
Bucureștenii sunt datornici la căldură și apă caldă cu nu mai puțin de un miliard de lei. Apare riscul unui faliment

Compania Termoenergetica, cea care a preluat de la defuncta (prin faliment) Radet transportul și distribuția agentului termic în București are o datorie imensă la producătorul energiei, compania Elcen, deținută de ministerul Economiei.