„Apărători ai păcii” dintr-o alianţă militară condusă de Rusia, trimişi în Kazahstan pentru a stabiliza situaţia
„Apărători ai păcii” dintr-o alianţă militară de state fost sovietice condusă de Rusia vor fi trimişi în Kazahstan pentru a stabiliza situaţia.
Decizia vine în urma protestelor izbucnite duminică din cauza scumpirii combustibililor, a anunţat miercuri prim-ministrul armean, potrivit CNN.
Collective Security Treaty Organization (CSTO) - care include Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan şi Tadjikistan - a decis să trimită „forţe de apărare a păcii” pentru o perioadă determinată „în contextul ameninţării la adresa securităţii naţionale şi a suveranităţii Republicii Kazahstan”, potrivit unui comunicat emis de prim-ministrul armean Nikol Pashinyan, care prezidează alianţa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Acţiunea vine după ce preşedintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a cerut ajutorul alianţei având în vedere că protestele au împânzit ţara, miercuri, având loc şi în cel mai mare oraş, Almaty.
Opt poliţişti şi membri ai gărzii naţionale au fost ucişi în revolte în diferite regiuni ale ţării, potrivit Tengrinews.kz. Site-ul a scris, citând Ministerul Afacerilor Interne, că 317 ofiţeri şi personal au fost răniţi.
„În oraşele Almaty, Shymkent şi Taraz, au fost făcute încercări de a ataca akimats (birourile administraţiei locale), unde ferestre şi uşi au fost rupte şi au fost provocate alte daune materiale”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul ministerului. „Pietre, beţe, gaze, piper şi cocktailuri Molotov au fost folosite de mulţime”.
Preşedintele Tokayev a spus că „teroriştii” au capturat aeroportul din Almaty, inclusiv cinci aeronave, şi că se luptă cu armata în afara oraşului.
Mai multe facilităţi de infrastructură au fost distruse, a mai spus el, acuzând protestatarii că subminează „sistemul de stat” şi susţinând că „mulţi dintre ai au fost pregătiţi militar în străinătate”.
În ţară a fost decretată stare de urgenţă, până pe 19 ianuarie, cu restricţii de mobilitate, inclusiv transport, în trei mari oraşe şi 14 regiuni. Prim-ministrul Askar Mamin a demisionat în contextul protestelor, iar Alikhan Smailov este interimar.
Kazahstan este a noua cea mai întinsă ţară din lume, bogată în petrol şi a atras investiţii străine şi a păstrat o economie puternică de când a obţinut independenţa, însă metoda de guvernare, autocraţie, a stârnit uneori îngrijorări la nivel internaţional şi a făcut ca autorităţile să înăbuşe violent proteste.
Rusia menţine o relaţie apropiată cu Kazahstanul şi Moscova depinde de cosmodromul Baikonur, folosit ca bază de lansare a misiunilor sale spaţiale.