VIDEO. Avionul ucrainean doborât în Iran, lovit de 2 rachete în 23 de secunde. Prima nu l-a doborât


Ultimul update: Miercuri 15 Ianuarie 2020 11:57
Data publicarii: Miercuri 15 Ianuarie 2020 09:10
Categorie: Stiri externe

Apar noi detalii în cazul avionului ucrainean doborât în Iran. Potrivit cotidianului New York Times, aeronava nu s-a prăbuşit după prima rachetă care a lovit-o.

Piloţii au încercat să revină pe aeroport, dar o a doua rachetă, care a atins-o după numai 23 de secunde, a dat lovitură fatală.

Sub presiunea comunității internaționale și a protestelor interne, autoritățile iraniene au arestat mai multe persoane, suspectate de implicare.

 

Însă nici declarațiile de căință, nici arestările, nu conving populația care protestează de mai multe zile, pe străzile marilor orașe.

De la doborârea avionului Boeing, principala agenție europeană de aviație recomandă companiilor să evite spațiul aerian al Iranului.

După trei zile de dezminţiri vehemente, Iranul a recunoscut sâmbătă că a doborât Boeingul din greşeală. O eroare umană în contextul în care apărarea antiaeriană era în stare de alertă maximă, în urma atacării cu rachete a unor baze americane în Irak.

Preşedintele iranian Hassan Rohani a promis că toţi cei responsabili pentru această "greşeală de neiertat" vor fi pedepsiţi.

Hassan Rouhani, președintele Iranului: „Sistemul judicar trebuie să creeze un tribunal special cu un judecător de rang înalt şi zeci de experţi, pentru că nu vorbim de un dosar obişnuit. Întreaga planetă va urmări această anchetă. Nu se poate ca un singur om să fie găsit vinovat. Nu-l poţi judeca doar pe cel care a apăsat pe buton. Sunt şi alţi responsabili şi aş vrea ca situaţia să fie explicată populaţiei cu onestitate."

Lentoarea cu care autorităţile iraniene au recunoscut implicarea în catastrofă a exacerbat nemulţumirea tinerilor care de 4 zile protestează împotriva regimului.

Oamenii nu se lasă descurajaţi de gazele lacrimogene ori gloanţele de cauciuc, folosite de forţele de ordine. Cu disperarea celor care simt că nu mai au ce pierde, tinerii scandează lozinci împotriva regimului, în frunte cu ayatolahul Khamenei.

Nu scapă de furia protestărilor nici defunctul general Qasem Soleimani, numărul doi al regimului până pe 3 ianuarie, când a fost eliminat de americani într-un atac cu dronă. În contrast cu procesiunile funebre de o amploare copleşitoare, organizate de regimul fundamentalist, tinerii pro-occidentali care participa la proteste sfâşie ori incendiază portretele lui Soleimani. În mai multe oraşe, autorităţile au făcut arestări masive în rândul manifestanţilor.

Tags: iran, rachete, avion,

VIDEO PROTVPLUS.RO
Andreea Marin, cu iubitul în pădurile virgine

Andreea Marin și iubitul său au sărbătorit 3 ani de relație în inima pădurii indoneziene.


08:14
Corina Caragea, experiențe inedite in Thailanda

Corina Caragea povestește despre delicatesele culinare pe care le-a încercat în Bangkok, printre care și carnea de crocodil.


08:10
Maria Cârneci, prima apariție după moartea soțului

Maria Cârneci: "În ultimele zile soțul meu a simțit că va muri"


19:07
Sfaturi pentru slăbire sănătoasă

"Nutriționistul vă păzește de efectele nedorite ale dietelor"


15:04
Medicina chinezeazcă, pentru tratarea bolilor

În ce constă medicina chinezească și cum ne ajută plantele în tratarea bolilor?


15:17
Bronzul și riscul de cancer de piele

S. Trifan: "Din cauza soarelui, pielea mea era îmbătrânită"


12:31
Ce fel de mame suntem, în funcție de ziua nașterii

Anul 2020 este legat de energia feminină și relația cu mama.


11:21
Ce schimbări aduc noile buletine?

Noile buletine vor include o imagine facială și două amprente.


10:14
Vorbește Lumea - 20 Ianuarie Promo

00:45
Cu Busu, despre vreme și vremuri

10:53