Rouhani: Iranul trebuie să îi pedepsească pe cei responsabili de doborârea avionului


Ultimul update: Marti 14 Ianuarie 2020 20:03
Data publicarii: Marti 14 Ianuarie 2020 15:56
Categorie: Stiri externe

Iranul îi va pedepsi pe toți cei responsabili de doborârea aeronavei ucrainiene în apropiere de Teheran, a declarat marți președintele iranian Hassan Rouhani.

Aeronava Boeing 737 a fost doborâtă printr-o „eroare de neiertat” de o rachetă iraniană în data de 8 ianuarie. 

„Evenimentul tragic” va face obiectul unei anchete aprofundate, a adăugat președintele iranian.

„A fost o eroare de neiertat… nu poate fi responsabilă o singură persoană pentru acest accident de avion”, în care şi-au pierdut viaţa toate cele 176 de persoane aflate la bord, a afirmat el.

„Pentru poporul nostru este foarte important referitor la acest accident ca oricine a comis o greşeală sau o neglijenţă la toate nivelurile” să fie pedepsit, a declarat Rouhani în acelaşi discurs televizat.

„Toţi cei care trebuie pedepsiţi să fie pedepsiţi”, a insistat preşedintele iranian.

Președintele Iranian a menționat că va fi format un tribunal special, cu „judecători de rang înalt și zeci de experți”, care se va ocupa de acest eveniment.

„Un prim pas bun a fost că forţele armate iraniene au admis eroarea... Trebuie să asigurăm oamenii că (o astfel de tragedie) nu se va mai întâmpla”, a mai spus preşedintele Iranului, subliniind că guvernul său este „responsabil atât faţă de Iran, cât şi faţă de celelalte naţiuni care au pierdut rezidenţi” în această tragedie aeriană.

Mai multe persoane au fost deja arestate în urma incidentului

 

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al sistemului judiciar iranian, Gholamhossein Esmaili, a declarat marţi că justiţia iraniană a arestat mai multe persoane pentru rolul lor în doborârea avionului ucrainean. Esmaili nu a furnizat alte detalii, potrivit Reuters.

După ce au dezminţit ipoteza potrivit căreia avionul Ukraine International Airlines a fost doborât de o rachetă iraniană, forţele armate iraniene au recunoscut sâmbătă dimineaţă responsabilitatea lor în această tragedie, evocând o „eroare umană”.

Dintre cele 176 de victime ale catastrofei, cele mai multe sunt iraniene şi canadiene. Premierul canadian Justin Trudeau a asigurat luni că „se va face dreptate”, iar toate ţările afectate de tragedie - Canada, Regatul Unit, Ucraina, Suedia şi Afganistan - exercită presiuni pentru ca Iranul să efectueze o anchetă transparentă.

Anunţul responsabilităţii forţelor armate a provocat un şoc în Iran şi un val de indignare.

Luni, potrivit înregistrărilor video care circulau pe reţelele de socializare, iranienii au ieşit în stradă pentru a treia zi consecutiv şi, se pare, că au scandat sloganuri împotriva autorităţilor.

VIDEO PROTVPLUS.RO
Pepe, provocare picantă pentru Măruță

De ziua lui, Cătălin Măruță a primit cele mai picante întrebări, sub amenințarea sosului iute.


15:02
Concurs de bancuri cu Mioara Velicu și Irina Loghin

Invitate la emisiunea "La Măruță", Mioara Velicu și Irina Loghin s-au duelat în cele mai amuzante bancuri.


18:25
Depresia, boala sufletului

17:26
Keo, un tată de nota 10

07:17
HPV, virusul ce poate cauza cancer de col uterin

HPV este un virus foarte contagios și poate duce la apariția cancerului de col uterin. Peste 80% dintre persoanele active sexual dobândesc acest virus.


13:01
Împreună, de dragul copilului

Misha și Connect-R au rămas în relații bune, de dragul Mayei. Misha: "Niciunul dintre noi nu va trăi toată viața singur."


12:40
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47