Viața rușilor în era lui Vladimir Putin. Schimbările produse în ultimii 20 de ani

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
vladimir putin
Getty

Timp de aproape două decenii, Vladimir Putin a dominat scena politică din Rusia și a devenit liderul de necontestat al acestei țări.

De-a lungul domniei sale, în calitate de președinte și premier, el a fost martorul unei explozii economice, a unei expansiuni militare și a restabilirii Rusiei ca putere majoră pe plan internațional.

Standardele de viață pentru majoritatea rușilor s-au îmbunătățit și a apărut un sentiment de reînnoire a stabilității și mândriei națională. Dar prețul, spun analiștii, a fost eroziunea democrației din Rusia.

Cum s-a schimbat viața pentru rușii obișnuiți în tot acest timp?

1. Mai puțini oameni săraci

Nivelul sărăciei a scăzut semnificativ, iar Rusia se află încă peste medie în ceea ce privește cele mai mari economii ale lumii.

rusia

2. Însă creșterea salariilor a încetat recent

În timpul primului mandat al lui Putin în funcția de președinte, salariile au crescut în mod constant cu peste 10% pe an. De la revenirea în funcție, în 2012, după o perioadă în funcția de premier, o creștere semnificativă s-a dovedit a fi mai evazivă, cu o serie de crize și sancțiuni economice.

Între 2011 și 2014, venitul minim pe economie a crescut cu 11%, iar în epoca lui Putin economia consumatorului rus s-a extins considerabil.

rusia

3. Mai mulți oameni au o mașină și mai multe microunde decât gospodării

Aventura Rusiei cu Lada continuă, iar autoturismele Lada reprezintă 311.588 din totalul de 1.595.737 de autoturisme noi vândute în 2017.

Deținătorii de mașini din Rusia se află la egalitate cu fostele țări din Blocul de Est, Polonia și Ungaria, dar cu mult în urmă în comparație cu Finlanda, care are 76 de autoturisme la 100 de gospodării, potrivit Asociației Europene a Producătorilor de Automobile.

rusia

4. Rușii s-au îndrăgostit de Ikea

Rusia a deschis primul magazin în anul 2000, ca parte a unui centru comercial marca MEGA din Khimki, lângă Moscova. A intrat direct în topul primelor 10 magazine Ikea din întreaga lume.

Până în 2015, țara era cea de-a doua cea mai rapidă creștere a imperiului IKEA.

Compania are acum 14 magazine în toată țara, de la St Petersburg la Novosibirsk, cu trei în jurul Moscovei.

rusia

5. Și de șampanie...

Există o dispută asupra cantității de băutură pe care rușii o consumă. Cifrele oficiale arată o scădere, dar nu și cele de 80% dezvăluite de ministrul sănătății.

Scăderea consumului de vodcă se datorează, în parte, creșterii unei culturi de bere și vinuri mai "occidentale". Berea a fost considerată o dată aproape o băutură răcoritoare în Rusia, dar unii oligarhi au deschis deja vinăriile proprii.

rusia

6. La fel ca pretutindeni, consumul de internet a crescut

Internetul rus are proprii giganți, site-ul de top este platforma social media VK, cu aproximativ 90 de milioane de utilizatori, comparativ cu 20 de milioane de utilizatori Facebook, potrivit analizei Băncii Mondiale.

Motorul de căutare Yandex ocupă al doilea loc. Fiind construit în limba rusă, iar algoritmii îi conferă un avantaj competitiv față de Google.

rusia

7. Dar și circurile sunt în declin

Cu peste 60 de locații permanente în întreaga Rusie, circurile, cum ar fi Circul de Stat din Moscova. Dar ei s-au confruntat cu o concurență puternică și defecțiuni față de rivalii occidentali, cum ar fi Cirque du Soleil.

Și din 2010, apetitul pentru spectacolul de circ a scăzut cu 60%.

rusia

8. Și așa sunt și bibliotecile publice

La fel ca în orice altă parte, frecventarea bibliotecilor a scăzut, deoarece accesul la internet a explodat.

rusia

9. Populația Rusiei crește din nou

Unul dintre obiectivele mari ale președintelui Putin a fost de a transforma declinul dramatic al populației, care a început în jurul sfârșitului comunismului, în 1991.

Înainte de a candida din nou în funcția de președinte în 2012, Putin a propus să cheltuiască 1,5 miliarde de ruble pentru creșterea ratei natalității.

Probabil prin coincidență, în 2012, rata natalității rusească a depășit rata mortalității pentru prima dată în 21 de ani.

Când a scăzut în 2017, adversarii lui Putin au văzut o șansă de a ataca, evidențiind o scădere de 10,6% între 2016 și 2017, în realitate o schimbare de la 12,9 la 11,5 nașteri la o mie de persoane.

Cele mai mari rate ale natalității sunt în republicile din Caucaz, cum ar fi Cecenia și Dagestan, în timp ce cele mai populare nume pentru copiii născuți în Moscova sunt Alexandru și Sofia.

rusia

10. Putin cheltuie mai mult ca niciodată pentru armată

O armată puternică a fost întotdeauna o parte esențială a identității naționale a Rusiei, dar Uniunea Sovietică a falimentat efectiv într-un efort de a se compara cu Statele Unite în timpul Războiului Rece.

Prăbușirea Uniunii Sovietice a scos forțele armate în penurie, deoarece bugetele au fost reduse. Echipamentul și armamentul au devenit descendenți, iar moralul a căzut.

Vladimir Putin și-a arătat intenția de a inversa acest declin și de a reconstrui Rusia ca o forță militară modernă.

Iar în timpul lui Putin în funcție s-a observat că Rusia își extinde puterea militară în Cecenia, Georgia, Ucraina de Est și, mai recent, Siria.

rusia
Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO