Răspunsul Marii Britanii după tentativa de asasinat a fostului dublu-agent Serghei Skripal

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
Vladimir Putin
Pro TV

Marea Britanie se pregătește să învinuiască în mod oficial Rusia de tentativa de asasinat a fostului dublu-agent Serghei Skripal, relatează The Times.

Potrivit sursei citate, guvernul britanic ar fi strâns suficiente dovezi pentru a acuza oficial Rusia de otrăvirea fostului spion Serghei Skripal în Anglia. Potrivit presei din Regat, Marea Britanie ar putea impune chiar sancțiuni Rusiei în acest caz.

Tom Tugendhat, preşedintele Comisiei pentru relaţii externe din parlamentul britanic, a declarat luni că atacul cu agent neurotoxic seamănă cu o tentativă de asasinare organizată de un stat şi că se aşteaptă ca Moscova să fie învinuită în acest caz, relatează Reuters.

Premierul Theresa May urmează să prezideze luni o reuniune a Consiliului Naţional de Securitate pentru a analiza evoluţia cazului legat de presupusa otrăvire a lui Serghei Skripal.

La această reuniune, la care vor participa mai mulţi miniştri şi responsabili ai serviciilor de informaţii şi de securitate din Marea Britanie se va analiza dacă există suficiente dovezi privind autorul otrăvirii deliberate a fostului spion şi a fiicei sale cu un agent neurotoxic, conform agenţiei de presă EFE.

"Ne aşteptăm ca primul-ministru să facă un anunţ în curând şi sincer aş fi surprins dacă ea nu ar arăta spre Kremlin”, a declarat Tom Tugendhat.

Skripal şi fiica sa se află în continuare ''în stare critică'' după ce au fost găsiţi la 4 martie în stare inconştientă pe o bancă de lângă un centru comercial din Salisbury. În plus, poliţistul Nick Bailey, spitalizat după ce le-a venit celor doi în ajutor, se află în stare ''gravă, dar stabilă'' şi a putut vorbi cu anchetatorii.

Potrivit BBC, reuniunea prezidată luni de Theresa May va evalua dacă probele colectate sunt suficiente pentru a lua măsuri în condiţiile în care se intensifică speculaţiile că executivul britanic se apropie din ce în ce mai mult de momentul în care va atribui Rusiei responsabilitatea pentru această otrăvire. Moscova respinge categoric orice implicare în presupusa otrăvire a lui Serghei Skripal, fost colonel GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse), condamnat în 2006 la 13 ani de închisoare, pentru că a spionat în favoarea Marii Britanii. Acesta s-a stabilit în Marea Britanie în urma unui ''schimb de spioni'' între SUA şi Rusia, în 2010.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO