O fetiță de 13 ani a scris istorie în patinajul mondial. Antrenorul ei și-a pus mâinile în cap

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
alexandra trusova

O fetiță de 13 ani din Rusia a devenit prima patinatoare din istorie care a reușit două sărituri cvadruple într-un program liber, oficial.

La Campionatul Mondial de Juniori la Patinaj artistic, desfășurat în Bulgaria, rusoaica Alexandra Trusova a câștigat medalia de aur și s-a încoronat drept una dintre cele mai mari speranțe ale patinajului feminin mondial.

Pentru prima dată în istoria patinajului feminin, o patinatoare a reușit două sărituri cvadruple, adică cu patru rotații. Este vorbă un Cvadruplu Salchow și un Cvadruplu Toeloop.

Pe lângă aceste două sărituri incredibil de dificile, Trusova a reușit alte 3 combinații de câte două sărituri triple - cele mai grele din codul de punctaj. A obținut pentru programul liber un scor tehnic de 92.35, un record absolut în patinajul feminin. Este mai mare decât cel realizat la Jocurile Olimpice de compatrioata să Alina Zagitova, medaliată cu aur. Cele două se antrenează împreună la şcoala din Moscova a lui Eteri Tutberidze.

La afișarea notelor, unul dintre antrenorii ei și-a pus mâinile în cap. Este un moment istoric - au apreciat experții, admirând calitățile ieșite din comun ale micuței patinatoare.

De ce este atât de important ce a reușit Trusova? Dacă în patinajul masculin, săriturile cvadruple au devenit ceva comun, este foarte greu pentru femei să le execute. Singura patinatoare din istorie care a reușit un cvadruplu Salchow a fost japoneza Miki Ando în 2008, într-o singură competiție oficială. De atunci nicio patinatoare nu a executat o cvadruplă într-o competiție oficială. Până la Trusova. Au fost câteva femei - senioare - care au exersat săritura, dar nu au reușit-o oficial.

Deși mulți pun reușita Alexandrei pe seama corpului ei de copil, care o ajută la viteza de rotație, nimeni nu-i poate nega talentul și curajul de a sări două dintre cele mai dificile sărituri din acest sport. Cu punctajul obținut, Trusova ar fi câștigat medalia de argint în competiția băieților.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO