Viața în zonele afectate de conflictul israeliano-palestinian. Mărturiile unor români stabiliți în regiune
Conflictul armat dintre Israel şi Gaza, care se poartă deja de trei zile, riscă să se transforme într-un "război la scară mare", avertizează ONU. Militanţii Hamas au lansat, din nou, sute de rachete.
Sirenele au răsunat întruna în sudul și centrul țării, în oraşe unde trăiesc și numeroși israelieni de origine română.
Armata a mobilizat rezerviștii și se pregătește în eventualitatea unei invazii terestre. Pe de altă parte, "anarhia" - după cum spune chiar premierul Netaniahu - a cuprins oraşe israeliene, unde, până acum câteva zile, trăiau în pace comunităţi arabe şi evreieşti.
Imaginile difuzate de Hamas surprind un baraj de rachete lansate din Gaza spre oraşele din sudul Israelului. Sirenele au trimis din nou oamenii în adăposturi.
Un băieţel de şase ani a fost ucis de o rachetă care a lovit apartmentul familiei sale, într-un bloc din oraşul Siderot.
Alina Tomer, ghid turistic: ”Am auzit o explozie spre Tel Aviv. Am vorbit cu soţul meu care era pe stradă, în Tel Aviv și care s-a ascuns, pentru că din nou este o ploaie de rechete în mijlocul zilei în Israel astăzi, acum, la prânz.”
Viorel Maier locuieşte în Ashkelon şi povesteşte că oraşul său este de trei zile în bătaia rachetelor.
Viorel Maier, localnic Ashkelon: ”Ne-am obişnuit într-un fel. Sună tâmpit, sună idiot, dar ăsta e adevărul. Eu locuiesc în Ashkelon, aşa se cheamă, poate oricine să verifice pe hartă, la 14 km nord de Gaza. Asta înseamnă că o rachetă pornită de acolo face doar câteva secunde până aici. Nu ai timp în aceste secunde să ieşi din casă şi să te duci în adăpost.”
Majoritatea rachetelor sunt interceptate de apărarea israeliană. Dar unele reuşesc să lovească şi clădiri locuite.
În imaginile difuzate de Hamas, o rachetă anti-tanc pulverizează un vehicul militar israelian care patrula aproape de graniţa cu Fâşia Gaza.
De cealaltă parte, riposta Israelului se intensifică. Armata israeliană ţinteşte nu doar depozite de arme, ci şi turnul Al-Shorouk, de 17 etaje, acolo de unde emitea televiziunea controlată de Hamas.
Israelul a anunţat Egiptul că nici nu se pune problema încetării ostilităţilor până sâmbătă. Asta după alte 24 de ore de escaladare a violentelor. În Gaza peste 80 de oameni au murit, iar în Israel 7, de la începutul luptelor. Conducerea militară a Hamas a fost decapitată, drept pentru care peste 100 de rachete au fost lansate de palestinieni spre statul evreu, inclusiv spre centrul ţării.
Israelul spune că a identificat peste 600 de ţinte militare în Fâşia Gaza şi pune la pământ cu bombele clădiri de peste 10 etaje. În paralel, a masat tancurile la frontieră şi se aşteaptă un eventual ordin de invazie terestră. Hamas-ul a lovit cu rachete Petah Tikva, Rison Lețion şi zona Tel Aviv-ului, vizând zona aeroportului.
Ca urmare, pe Ben Gurion, la Tel aviv este permisă doar decolarea avioanelor şi operarea zborurilor cargo, iar avioanele care aterizează sunt trimise pe aeroportul Ramon, la Eilat, în sud, la Marea Roşie, pentru siguranţă. Mai multe companii aeriene din Europa şi America au suspendat zborurile către Israel, din motive de siguranţă.
Joe Biden, președinte SUA: ”Aşteptarea şi speranţa mea sunt să se termine cât mai repede. Dar Israelul are dreptul să se apere, când teritoriul îi e atacat cu mii de rachete.”
Mai grave decât ploaia de rachete sunt tensiunile izbucnite intre evrei şi arabi, în oraşele israeliene unde trăiau paşnic.
În Akko, Ierusalim sau Lod, evreii au fost atacaţi de arabi, incidentele fiind surprinse de camere de supraveghere.
Dar şi invers, echipa unei televiziuni israeliene a filmat momentul în care extremiştii evrei au oprit maşina unui arab, l-au scos din vehicul şi l-au bătut.
Premierul Netaniahu a trimis armata pe străzIle oraşelor cu populaţie mixtă.
Beniamin Netanyahu, premier Israel: ”Este anarhie. Nimic nu poate justifica asta. Şi mai spun o dată: nimic nu justifică linşarea arabilor de către evrei şi nimic nu justifică linşarea evreilor de către arabi. Nu vom tolera aşa ceva."