VIDEO. Cum funcționează sistemul antirachetă Iron Dome, care a protejat Israelul de rachetele lansate de Hamas
Conflictul dintre Israel și militanţii palestinieni din Fâșia Gaza a luat o amploare fără precedent. De 48 de ore plouă cu rachete asupra orașelor din sudul și centrul țării, unde trăiesc și un sfert de milion de israelieni de origine română.
Ambasada Israelului la București a publicat imagini cu sistemul de apărare antirachetă Iron Dome - Cupola de Fier - în acțiune, oprind peste 100 de rachete lansate de Hamas, care țineau Tel Aviv și alte zone locuite din Israel.
„Iron Dome în acțiune, interceptând din zecile de rachete lansate în seara aceasta din Gaza către centrul Israelului. Hamas este responsabil pentru această periculoasă escaladare care amenință siguranța a milioane de copii, femei și bărbați din Israel”, a transmis Ambasada într-o postare pe Facebook.
Israelul este protejat de 10 baterii Iron Dome, un sistem mobil de apărare aeriană, dezvoltat Rafael Advanced Defense Systems, Israel Aerospace Industries şi instalat în 2011, potrivit unav.edu.
Bateriile sistemului Iron Dome sunt formate dintr-un radar şi o unitate de control al focului, plus 3-4 lansatoare, fiecare cu câte 20 de rachete.
WATCH as the Iron Dome Aerial Defense System intercepts rockets over southern Israel: pic.twitter.com/xUz3bMuTzz
— Israel Defense Forces (@IDF) May 12, 2021
Sistemul interceptează cea mai mare parte a rachetelor inamice, lansate de la o distanță de 4 până la 70 de km distanță și îndreptate spre zonele populate. Iron Dome conceput pentru a intercepta rachete cu rază scurtă de acţiune, avioane fără pilot, mortiere şi rachete de croazieră.
Însă, în ultimele 48 de ore, numărul uriaş de proiectile lansate de jihadiști a copleșit uneori apărarea antiaeriană, iar unele proiectile ating ținte în Israel.
O mie de rachete lansate de Hamas din Fâșia Gaza către Israel în ultimele 24 de ore, reprezintă cu siguranță un baraj de foc de o violență nemaintalnita din 2014 încoace, când confruntările dintre palestinieni și israelini au izbucnit din aceleași motive.
Țintele predilecte au fost alese în funcție de rază de acțiune a rachetelor: Tel Aviv, Ashkelon, Ashdod, Sdera, adică toată zona de Nord-Vest, de-a lungul Mediteranei. Localnicii sunt avertizați de sirene, să intre în adăposturi și spun că se bazează pe sistemul antirachetă Iron Dome și pe noroc.
Jonathan Conricus, purtător de cuvânt IDF: ”Sistemul Iron Dome a salvat nenumărate vieţi israeliene dar, în final, barajul de rachete lansat spre Tel Aviv şi spre centrul Israelului este absolut inacceptabil.”
Sistemul Iron Dome a avut însă întotdeauna o slăbiciune: reușește să doboare doar 85-90% din rachetele lansate de Hamas - și asta dintre cele au fost proiectate să aterizeze în zonele populate. Atâta timp cât volumul de rachete lansate de Hamas este mic, Iron Dome oferă o apărare ermetică, scrie Jerusalem Post.
Dar serviciile de informații israeliene au avertizat că mișcarea islamistă Hezbollah - un alt inamic al statului evreu - are cel puțin 150.000 de rachete, dintre care multe de ultimă generație, ceea ce ar însemna că ar putea lansa cu ușurință tiruri de 1.000 de rachete pe zi, pentru o perioadă îndelungată.
Mulți israelieni se întreabă acum dacă Hamas a găsit calea de a învinge Iron Dome.
În timpul războiului din Gaza din 2014, Hamas a tras aproape 4.000 de rachete, dar acestea au fost lansate pe parcursul a 50 de zile. Maximul a fost de aproximativ 200 de rachete lansate într-o perioadă de 24 de ore, iar Hamas deținea proiectile capabile să lovească la Tel Aviv sau alte zone intens populate.
Dar în ultimele zile Hamas a reușit să lanseze peste 100 de rachete la intervale de câteva minute, multe dintre ele îndreptate spre Tel Aviv, fiind un salt uriaș făcut de Hamas.
Înseamnă asta că sistemul Iron Dome nu mai este eficient? Jerusalem Post scrie că nu poate fi vorba de așa ceva.
Sistemul antirachetă încă interceptează majoritatea rachetelor lansate asupra zonelor intens populate, deși unele reușesc să treacă. Cea mai mare întrebare este dacă estimările serviciilor de informații israeliene sunt corecte, iar Hamas are doar câteva sute de rachete care pot lovi Tel Aviv. Dacă estimările sunt corecte, Hamas ar fi consumat ca mai mare parte a arsenalului său, chiar dacă mai are la dispoziție alte mii de rachete care pot atinge Beer Șeva, Ashdod și comunitățile din apropierea frontierei Gaza.
Însă în cazul în care Hamas are mai multe rachete cu rază mai lungă de acțiune, acest lucru ar putea avea un impact asupra planurilor Israelului pentru a gestiona cea mai gravă escaladare a conflictului cu palestinienii din ultimii 7 ani.