”Este război”. De două zile, Israelul este supus unui baraj de rachete Hamas
În cea mai gravă escaladare a conflictului cu palestinienii din ultimii 7 ani, Israelul este supus unui baraj de rachete Hamas, de o intensitate fără precedent.
De 48 de ore plouă cu rachete asupra orașelor din sudul și centrul țării, unde trăiesc și un sfert de milion de israelieni de origine română.
De fiecare dată când răsună sirenele, oamenii aleargă în adăposturile din subsol ori în camerele de securitate pe care le au toate locuințele noi din această țară. Dacă majoritatea proiectilelor sunt interceptate și neutralizate, o mică parte a lor și-a atins totuși țintele: au ucis cel puțin 6 israelieni și au provocat distrugeri ample.
De partea cealaltă, raidurile armatei israeliene au ucis comandanți și activiști Hamas și au spulberat obiective importante ale mișcării teroriste. Sunt însă și civili printre cei 50 de morți.
Sirenele care trimit oamenii în adăposturi răsună neîncetat, din Sderot, situat chiar la granița cu Fâșia Gaza, și până la Hadera, trecând prin Tel Aviv, Beer Sheva și chiar Ierusalim. Iată ce ne povestește un român care locuiește în apropiere: ”Este război, situația foarte grea. Vin alertele într-una. Viața nu e normală. Nu poți să te obișnuiești cu așa ceva. Nu e ceva care se rezolvă repede. Eu cred că o să mai țină câteva zile. Nu se termină imediat. Chiar acum, cu câteva minute înainte, au tras iar rachete”.
Sistemul israelian de apărare anti-rachetă - botezat Iron Dome sau Cupola de Fier - interceptează cea mai mare parte a rachetelor inamice. Însă, în anumite momente, numărul uriaş de proiectile lansate de jihadiști copleşeste apărarea antiaeriană, iar unele ating ținte în Israel. Oamenii sunt mereu pregătiți să fugă în adăposturi.
Român: ”Fugim imediat în camera de apărare, lăsăm totul și fugim. Dacă suntem în trafic, ieșim din mașînă și ne punem pe jos. Trebuie să ne apărăm.”
Alina Tomer, ghid turistic din Israel: ”Suntem speriați. Va dați seama că e destul de stresant. Azi-noapte, vorbeam cu colegii, până pe la 3, 4 dimineață au fost alarme peste tot și au stat în camerele acelea speciale de urgență.”
Asemenea Alinei sau a lui Meir, un sfert de milion de israelieni de origine română trăiesc în nordul țării, zona vizată de atacuri. O mie de rachete lansate de Hamas din Fâșia Gaza către Israel în ultimele 24 de ore, reprezintă cu siguranță un baraj de foc de o violență nemaintalnita din 2014 încoace, când confruntările dintre palestinieni și israelini au izbucnit din aceleași motive.
Țintele predilecte au fost alese în funcție de rază de acțiune a rachetelor: Tel Aviv, Askelon, Asdod, Sdera, adică toată zona de Nord-Vest, de-a lungul Mediteranei. Localnicii sunt avertizați de sirene, să intre în adăposturi și spun că se bazează pe sistemul antirachetă Iron Dome și pe noroc.
În Holon, un autobuz cu pasageri a fost lovit de un proiectil. Şapte persoane, inclusiv un copil de cinci ani, au fost răniţi.
În Lod, o adolescentă și tatăl ei, arabi israelieni, au fost uciși de una dintre rachetele lansate din Gaza. În orașul Yehud, un bărbat a murit după ce l-a nimerit o rachetă în trafic, pe șosea.
Benjamin Netanyahu: ”Vă cer tuturor, fără excepție, să urmați cu strictețe instrucțiunile armatei. Intrați în adăposturi! Asta salvează vieți. Vă mai spun un lucru: această campanie va fi de durată!
Alina Tomer: ”Există o aplicație care te localizează în funcție de unde ești. Dacă există o alarmă pentru rachete se declanșează semnalul pe telefon și automat trebuie să intri în camera de siguranță”.
Atacurile nu contenesc nici la lăsarea întunericului, iar civilii din sudul și centrul Israelului se pregătesc de a treia noapte în adăposturi.
Hamas și Jihadul Islamic au plătit și vor plăti un preț foarte mare pentru agresiunea lor. Și o spun răspicat: Hamas și Jihadul Islamic poartă întreagă răspundere pentru tot sângele vărsat!
Atacurile s-au înteţit după ce Israelul a ripostat prin raiduri aeriene de amploare asupra Fâşiei Gaza. Mai multe clădiri de birouri, tabere de antrenament și depozite de muniții ale militanţilor palestinieni au fost distruse. Armata israeliană a precizat că va ataca inclusiv clădirile civile în care Hamas își ascunde armele. Aviația trage focuri de avertisment înaintea atacurilor propriu-zise, pentru ca civilii să aibă timp să se adăpostească.
Ca răspuns la bombardarea Fâşiei Gaza, în comunităţile arabe din Israel au avut loc ciocniri violente cu forţele de securitate israeliene.
Premierul Netanyahu a decretat stare de urgenţă în Lod, oraș situat lângă Tel Aviv, foarte aproape de aeroportul Ben Gurion. În urmă revoltei minorităţii arabe, trei sinagogi, magazine și mașini au fost incendiate.
Benjamin Netanyahu: ”Aștept ca liderii comunităților și mai ales liderii arabilor israelieni să condamne ferm revoltele și să facă tot ce le stă în putință să restabilească liniștea”.
Jen Psaki, purtătoare de cuvânt Casa Albă: ”Sprijinul președintelui (Biden) pentru securitatea Israelului și pentru dreptul sau legitim la auto-apărare este fundamental și de neclintit. Ne opunem extremismului care a provocat violențe în ambele comunități. Ierusalimul trebuie să fie un loc al conviețuirii.”