Vezi aici situatia traficului aerian din Europa, inclusiv Romania!

pasageri aeroport

Traficul aerian continua sa fie perturbat in cea mai mare parte a continentului european, in timp ce norul de cenusa eliberat in atmosfera de vulcanul islandez isi continua deplasarea, transmite AFP.

Inamicul public numarul 1 in zeci de tari, norul de cenusa care a dat peste cap vietile a milioane de oameni este pe cale sa iasa de pe teritoriul Romaniei.

Avem asadar, in acest moment, spatiul aerian partial deschis, dar si cantitati insemnate de pulbere vulcanica, inclusiv la sol. Desi respiram un aer de 3 mai poluat decat in alte zile, dupa cum spun unii experti, autoritatile ne asigura ca nu exista nicio primejdie. Cea mai mare teama este ca activitatea vulcanului din Islanda sa nu trezeasca la viata un altul, vecin cu el, mult mai furios.

Dupa masuratori din ora in ora si prognoze cu toate scenariile posibile in fata, meteorologii anunta ca norul de cenusa vulcanica ar putea elibera in aceasta noapte complet cerul Romaniei.

Dupa ce initial norul de cenusa vulcanica s-a deplasat masiv, prin Europa pe directia Nord-Sud, pe deasupra Romaniei el are o miscare in diagonala, de la Nord-Vest catre Sud-Est. Asa se si explica de ce primele aeroporturi deschise au fost Timisoara si Arad. Dupa ce trece de Romania, norul de cenusa va fi impins de alt curent de aer catre nord-est, spre Rusia.
 

Citește și
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Oricum ramanem in alerta cel putin pana la jumatatea saptamanii.
 

Cu sau fara un nou val de pulbere vulcanica, deasupra Romaniei a ramas o cantitate insemnata de cenusa, care a inceput sa coboare spre sol.

Ce se intampla pe verticala ne intereseaza din punctul de vedere al cenusii care a inceput deja de 24 de ore sa cada pe teritoriul Romaniei. Particulele grele au ajuns primele pe sol. Mai rau este ca norii de ploaie, care au aparut si ei, au acelasi traseu cu norul de cenusa. Ba, mai mult, au acum aceeasi altitudine cu cenusa, dupa ce norul provenit din Islanda a coborat de la palierul 9-6.000 de metri la 2-3.000 de metri. Particulele mai fine vor fi aduse de ploaia care sta sa-nceapa pe sol. Singura veste buna este ca cenusa care o sa mai ramana deasupra norilor de ploaie e asa de usoara si fina incat nu-i mai poate strapunge si nu va mai fi antrenata de ploaie catre pamant.

O parte din aceasta cenusa a ajuns deja pe pamant. Contine in mare parte siliciu, bazalt, sulf si carbon.

Pentru moment, autoritatile spun insa ca nu exista niciun fel de pericol, zonele cele mai afectate raman centrul si nordul Europei.

Un corespondent CNN s-a incumetat chiar sa zboare cu elicopetrul prin norul de cenusa din Islanda. Transmisia a fost, insa, puternic bruiata.

Eruptia vulcanului ar mai putea dura cateva zile. Mai inspaimanator este ca de cate ori a erupt, in trecut, acest vulcan, s-a trezit imediat la viata un altul, de cinci ori mai puternic.
 

 

AUSTRIA: Spatiul aerian este redeschis luni la ora 04.00 GMT (07.00, ora Romaniei).

BELARUS: Circulatia avioanelor intre 7.000 si 11.000 de metri este restransa. Mai multe zboruri sunt anulate sau au intarzieri, la plecarea din Minsk.

BELGIA: Spatiul aerian este inchis pana luni la ora 18.00 GMT (21.00, ora Romaniei), dar companiile belgiene si-ar putea retrimite inapoi in tara avioanele goale.

TARILE BALTICE: Traficul aerian era suspendat pana luni la ora 06.00 GMT in Letonia si pana luni ora 00.00 GMT (03.00, ora Romaniei) in Estonia, fiind redeschis ulterior.

BULGARIA: Spatiul aerian este deschis partial pentru zboruri spre si dinspre sud si sud-est, in special din Grecia.

CEHIA: Inchiderea spatiului aerian a fost prelungita pana luni la ora 10.00 GMT (13.00, ora Romaniei)

DANEMARCA: Spatiul aerian este inchis cel putin pana luni la ora 12.00 GMT (15.00, ora Romaniei).

ELVETIA: Spatiul aerian este inchis pana luni la ora 12.00 GMT (15.00, ora Romaniei).

GERMANIA: Spatiul aerian este inchis pana luni la ora 12.00 GMT (15.00, ora Romaniei).

FINLANDA: Interdictia de zbor este prelungita pana luni, la ora 15.00 GMT (18.00, ora Romaniei).

FRANTA: Majoritatea aeroporturilor vor ramane inchise cel putin pana marti la ora 07.00 GMT (10.00, ora Romaniei). Aceasta masura vizeaza aeroporturile situate in nordul unei linii Nisa-Bordeaux, adica majoritatea platformelor aeroportuare ale tarii. Aeroporturile din sud si sud-vest au fost redeschise duminica.

IRLANDA: Spatiul aerian este inchis pana luni la ora 12.00 GMT (15.00, ora Romaniei)

ISLANDA: Aeroporturile raman deschise.

ITALIA: Spatiul aerian a fost inchis in tot nordul tarii pana luni la ora 05.00 GMT (08.00, ora Romaniei).

MAREA BRITANIE: Inchiderea spatiului aerian este prelungita cu cinci ore, pana luni la ora 18.00 GMT (21.00, ora Romaniei).

OLANDA: Spatiul aerian este inchis cel putin pana luni la ora 12.00 GMT (15.00, ora Romaniei).

POLONIA: Spatiul aerian in centru si nord este redeschis incepand de duminica, ora 14.00 GMT (17.00, ora Romaniei). Sase aeroporturi in aceste regiuni au fost redeschise.

ROMANIA: Spatiul aerian a fost redeschis doar pentru avioanele care survoleaza teritoriul, incepand de duminica, ora 09.00 GMT (12.00, ora Romaniei). Niciun zbor nu va fi efectuat pana luni la ora 09.00 GMT (12.00, ora Romaniei).

Noi zboruri anulate in Romania! Cat pierd aeroporturile din cauza restrictiilor aeriene?

RUSIA: Spatiul aerian este deschis, dar mai multe zboruri spre zona de nord si vest a continentului au fost anulate. Aeroportul din Kaliningrad, enclava rusa intre Polonia si Lituania, a fost inchis temporar.

SCANDINAVIA: Norvegia si Suedia si-au redeschis duminica o mare parte a spatiului lor aerian, desi capitalele lor raman in zona inchisa a spatiului aerian. Finlanda si Danemarca isi mentin restrictiile: Helsinki isi mentine interdictia asupra zborurilor comerciale pana luni la ora 15.00 GMT si spatiul aerian danez este inchis pana luni la ora 12.00 GMT (15.00, ora Romaniei). Compania Scandinavian Airlines si-a anulat aproape toate zborurile pana marti.

SERBIA/ MUNTENEGRU/ BOSNIA/ CROATIA: Spatiile aeriene al Serbiei, Muntenegrului si partial al Bosniei-Hertegovina au fost redeschise duminica la ora 16.00 GMT (19.00, ora Romaniei). Aeroportul din Belgrad ramane insa inchis traficului aerian. Aproape toate aeroporturile din Croatia, inclusiv cel din Zagreb, au fost redeschise duminica.

SLOVACIA: Spatiul aerian este inchis incepand de vineri.

SLOVENIA: Spatiul aerian este deschis provizoriu luni, incepand cu ora locala 06.00 (07.00, ora Romaniei).

SPANIA: Toate aeroporturile din nord si est, inchise temporar, au fost redeschise duminica de la ora 13.30 GMT (16.30, ora Romaniei).

TURCIA: Spatiul aerian era inchis duminica in trei provincii din nordul tarii.

UCRAINA: Aproape toate aeroporturile tarii au fost inchise, inclusiv aeroportul international din Kiev.

UNGARIA: Spatiul aerian este redeschis de astazi incepand cu ora 10.00 GMT (13.00, ora Romaniei).

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Val de furie și indignare după ce fotografia cu trupul gol și mutilat al lui Shani Louk în camionetă a fost premiată
Val de furie și indignare după ce fotografia cu trupul gol și mutilat al lui Shani Louk în camionetă a fost premiată

O fotografie ce surprinde trupul gol și mutilat al unei tinere, transportat în remorca unei mașini de către Hamas, a câștigat un prestigios premiu foto, provocând un val de indignare și furie.

 

Donald Tusk avertizează: „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era pre-război. Nu exagerez”
Donald Tusk avertizează: „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era pre-război. Nu exagerez”

Invazia rusă în Ucraina, începută cu peste doi ani în urmă, anunţă o nouă eră în Europa, o perioadă caracterizată de ostilitate, consideră premierul polonez Donald Tusk.

„Dacă nu eram în NATO, am fi fost acum în locul Ucrainei”. Statul din UE care spune că este „sigur și liber” după aderare
„Dacă nu eram în NATO, am fi fost acum în locul Ucrainei”. Statul din UE care spune că este „sigur și liber” după aderare

Conflictul actual din Ucraina arată ce s-ar fi putut întâmpla Estoniei dacă nu ar fi devenit membră a NATO acum 20 de ani, a afirmat vineri ministrul de Externe eston, Margus Tsahkna.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.