Căpșunile românești au apărut deja pe tarabe. La ce prețuri sunt vândute
Dacă exagerați cu grătarele în aceste zile, la desert puteți mânca doar o porție de căpșuni. Producătorii au scos deja primele fructe românești pe tarabe și spun că, deși sunt mai mici decât în alţi ani, sunt mai aromate și mai parfumate.
Fructele se vând cu 18-20 de lei kilogramul, iar dacă ați dat doar jumătate din acești bani, să știți că ați cumpărat căpșuni din Grecia ori Spania, mai mari şi mai frumoase, dar cu mai puţin gust.
În satul Micula Nouă, din judeţul Satu Mare, soţii Mașnița au început să recolteze primele căpşuni. Au plantat 4 soiuri: unul romanesc - Coral şi 3 străine din Polonia şi Franța denumite: Asia, Vibrant şi Clery. Cele mai multe sunt din cel românesc, iar producţia se anunţă una peste aşteptări.
"Anul ăsta îs foarte dulci, faţă de anul trecut. Noi începem ca şi anul trecut cu 9-10 lei caserola pentru că sunt româneşti, ai noştri. Saptămâna trecută pe piaţă s-au vândut cu 15 lei căpşuni de import, care sunt pe terminate, iar la noi spre final se dau cu 3 lei", spune Ileana Mașnița.
La câţiva kilometri depărtare, Darius, un tânăr în vârstă de 23 ani a început în 2009 să cultive căpşuni cu familia sa, imediat după ce a terminat liceul. A accesat fonduri europene şi cu 40 mii de euro a amenajat două solarii.
"Ne declarăm mulţumiţi de soiul romanesc pentru că are calităţi gustative deosebite. Şi chiar şi cel din afara ţării preia din calităţile soiului nostru", spune Darius.
În pieţele din Satu Mare primele căpşuni româneşti le fac parfumate concurența celor din Grecia.
"Sunt mai puţin stropite decât alea din magazine şi miros şi bine. Sunt ok. Dintodeauna le-am aşteptat", spune o femeie.
Deşi sunt primele căpşuni ieşite pe tarabe, preţurile rămân cele de anul trecut: 18-20 lei kilogramul.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!