Va declanșa NATO un ”holocaust nuclear” dacă Rusia atacă un stat membru? Care sunt de fapt perspectivele reale

razboi rusia nato
Shutterstock

„Vrei să spui că dacă Rusia ar ataca Lituania, am intra în război cu Rusia?” Donald J. Trump a întrebat un consilier explicându-i cum funcționează NATO după ce a devenit președinte în 2017.

„Este o nebunie”.

Într-un editorial publicat în Politico, Ivo Daalder, fost ambasador al SUA la NATO, explică care sunt de fapt scenariile în cazul unui atac rusesc asupra unui membru NATO.

Scopul NATO nu este să intre în război împotriva Rusiei, ci în primul rând să prevină războiul. Și Alianța Nord-Atlantică, care a împlinit 75 de ani săptămâna trecută, a făcut acest lucru cu mai mult succes decât orice alianță militară din istorie.

Neînțelegerea fundamentală este rezultatul unei erori cheie în viziunea lui Trump despre alianțe, și anume că acestea se referă la împărțirea echitabilă a sarcinilor, mai degrabă decât securitatea comună.

Citește și
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

De exemplu, în februarie, Trump a spus că le-a spus aliaților europeni care nu cheltuiesc suficient pentru apărare că îi va încuraja pe ruși „să facă ce dracu vor ei” dacă țările respective nu cheltuiesc mai mult.

Și, în timp ce mai târziu a asigurat un public britanic că va menține „100%” SUA în NATO, el a condiționat aliații să-și plătească „partea echitabilă” și „să joace corect”.

Trump nu este singur care crede în împărțirea echitabilă a sarcinilor – care este doar un cod pentru ca Europa să plătească mai mult pentru apărarea sa. Și mulți lideri NATO, începând cu secretarul său general Jens Stoltenberg, au încercat de atunci să-l liniștească pe Trump și pe alți critici ai alianței.

În februarie, Stoltenberg a promovat o „creștere fără precedent” a cheltuielilor pentru apărare, 18 aliați cheltuind acum 2% din PIB pentru apărare.

„În 2024, Aliații NATO din Europa vor investi un total de 380 de miliarde de dolari SUA în apărare. Pentru prima dată, aceasta se ridică la 2% din PIB-ul lor combinat”, a declarat el.

Nu contează că Europa a cheltuit mult mai mult pentru apărare în timpul Războiului Rece și încă cheltuia 2% în 2000 - la 10 ani după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Desigur, un angajament serios de a cheltui bani pentru apărare este important pentru a asigura securitatea.

În esență, alianțele se referă la înțelegerea faptului că securitatea unui aliat este fundamentală pentru propria persoană.

„Un atac armat împotriva unuia sau mai multor dintre ei în Europa sau America de Nord va fi considerat un atac împotriva lor tuturor”, precizează articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord , menționând că într-un astfel de caz, fiecare membru „va asista partea sau părțile” atacată astfel, luând de îndată, individual și în comun cu celelalte părți, măsurile pe care le consideră necesare, inclusiv utilizarea forței armate, pentru restabilirea și menținerea securității zonei Atlanticului de Nord.”

NATO - o forță pentru pace

 

Această promisiune de apărare colectivă este ceea ce face din NATO o forță pentru pace.

Orice adversar înclinat spre agresiune împotriva unei țări membre trebuie să țină cont de posibilitatea – dacă nu de probabilitatea ridicată – ca acesta să fie întâmpinat cu un răspuns militar care se bazează pe întreaga capacitate colectivă a tuturor aliaților, nu a celui pe care l-a atacat.

Pentru americani, lecția învățată din două războaie mondiale sângeroase - războaie în care trupele americane au trebuit să traverseze un ocean pentru a lupta pe plajele și câmpurile Europei - a fost că securitatea lor supremă depindea de securitatea Europei. Deci, mult mai bine să prevenim războaiele în Europa, angajându-vă să apărăm aliații încă de la început.

Așa a fost și pentru membrii europeni ai NATO, care au continuat să trăiască în umbra Uniunii Sovietice și apoi a Rusiei – de departe cea mai puternică și mai agresivă putere militară de pe continent – ​​după două războaie devastatoare.

Pentru ei, adevărata securitate rezidă în angajamentul SUA de a veni în apărarea lor.

Dar această dependență a avut două consecințe: în primul rând, a determinat unele state europene să renunțe la gândurile serioase în ceea ce privește securitatea militară – în special după Războiul Rece – deoarece NATO făcuse, în cele din urmă, războiul puțin probabil. Dar agresiunea brutală a Rusiei împotriva Ucrainei a trezit din nou în toată Europa nevoia de a lua apărarea în serios. De aici, creșterea investițiilor militare celebrată de Stoltenberg.

În al doilea rând, această dependență europeană a alimentat frecvent îndoielile cu privire la angajamentul Americii față de securitatea continentului. La urma urmei, există ceva destul de nenatural în faptul că SUA sunt dispuse să meargă la război la un ocean depărtare pentru a apăra o altă țară – mai ales când acest lucru ar putea aprinde un holocaust nuclear ca răspuns.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Citește și...
"Conflict armat intern" într-o țară din America de Sud. Președintele a decretat stare de urgență

Preşedintele Ecuadorului, Daniel Noboa, a decretat, marţi, stare de urgenţă în cinci provincii de coastă din cauza unui "conflict armat intern", transmite Reuters.

Proteste violente în Georgia, față de ”legea rusă”. Poliția a atacat mulțimea cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc
Proteste violente în Georgia, față de ”legea rusă”. Poliția a atacat mulțimea cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc

A fost o seară cu violențe în capitala Georgiei. Poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa mii de persoane care protestau în fața Parlamentului.

ONU avertizează că un atac al Israelului asupra Rafah este iminent
ONU avertizează că un atac al Israelului asupra Rafah este iminent

Naţiunile Unite au avertizat, marţi, că un asalt israelian asupra Rafah din Fâşia Gaza este „la orizont imediat”.

 

Recomandări
Forțele lui Putin fac prăpăd la puțin peste 200 de kilometri de România. Importanța orașului în care zilnic sunt uciși oameni
Forțele lui Putin fac prăpăd la puțin peste 200 de kilometri de România. Importanța orașului în care zilnic sunt uciși oameni

În ultimele zile, forțele ruse au intensificat atacurile asupra regiunii ucrainene Odesa și, implicit, a orașului cu același nume. 

Percheziții ale procurorilor DIICOT în 23 de locuințe din Caraș-Severin: trafic de droguri și prostituție
Percheziții ale procurorilor DIICOT în 23 de locuințe din Caraș-Severin: trafic de droguri și prostituție

28 de persoane din Caraș-Severin au fost audiate într-un dosar în care se vorbește despre trafic de droguri, operațiuni cu psihoactive și determinarea practicării prostituției.

Cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner. La 6 luni de la crimă, un alt suspect a fost dus în spatele gratiilor
Cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner. La 6 luni de la crimă, un alt suspect a fost dus în spatele gratiilor

Al doilea suspect în cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner a fost adus marți-noapte în România, sub escortă.