Ursula von der Leyen: UE datorează scuze Italiei pentru reacţia tardivă faţă de epidemie
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a recunoscut joi că UE datorează scuze Italiei pentru că nu a reacţionat la timp când epidemia de COVID-19 a creat o situaţie de urgenţă în această ţară.
Italia nu a fost ajutată la început de partenerii ei europeni, relatează EFE.
''Este evident că nimeni nu era pregătit pentru aceasta. Dar este de asemenea evident că mulţi nu au sosit la timp când Italia a avut nevoie de ajutor când au început toate acestea. Şi corect este ca Europa în ansamblul ei să ofere o scuză sinceră'', a spus Ursula von der Leyen.
Președintele CE ea adăugat că pe lângă scuze contează şi dacă se schimbă acest comportament, declarându-se ''mândră'' că medici români şi polonezi ''salvează vieţi în Italia'' şi că materiale medicale ''circulă prin toată Europa, de la cine le poate împrumuta la cine are nevoie cel mai mult de ele''.
„Adevărata Europă s-a trezit. Europa în care paramedici din Polonia şi medici din România salvează vieţi în Italia. Europa în care ventilatoarele din Germania sunt vitale în Spania. Europa în care bolnavi din Franţa sunt trataţi în spitale din Cehia şi în care pacienţi din Bergamo sunt transportaţi cu avionul în clinici din Bonn”, a mai spus ea.
''Europa a făcut în ultimele patru săptămâni mai mult decât în ultimii patru ani ai ultimei crize'', a susţinut şefa Comisiei Europene, referire la măsurile de susţinere a economiei în valoare de peste 3.000 de miliarde de euro adoptate de UE şi de statele membre.
De asemenea, von der Leyen a descris drept ''un mare pas în direcţia cea bună'' pachetul de împrumut de 500 de miliarde de euro, inclus în aceste măsuri şi de care vor putea beneficia statele zonei euro prin Mecanismul European de Stabilitate (MES).
Dar UE are nevoie de ''mult mai mult'', a mai spus Ursula von der Leyen, pledând ca viitorul cadru financiar multianual să fie ''planul Marshall'' al reconstrucţiei economiei europene, dar care să ţină cont de obiectivele pactului ecologic european şi de cele ale economiei digitale.