UE a creat un plan de sprijinire de 500 de miliarde € pentru criza provocată de COVID-19

Dată publicare: 10-04-2020 07:30
Dată actualizare: 10-04-2020 07:43


ue

Miniştrii de finanţe din zona euro au ajuns la un acord, joi seară, privind un plan de susţinere de 500 de miliarde de euro.

Franţa, Germania, Italia, Olanda şi Spania au ajuns joi seară la un acord asupra unui plan de sprijinire de 500 de miliarde de euro propus pentru a face faţă consecinţelor economice ale crizei coronaviruslui în zona euro, potrivit mai multor surse diplomatice.

Cele cinci ţări au ajuns la o înţelege în special asupra condiţiilor de acces la liniile de credit ale Mecanismului de Stabilitate European (MSE), Olanda renunţând aparent la impunerea unor criterii economice specifice.

"Reuniunea s-a încheiat în aplauzele miniştrilor", a anunţat pe Twitter purtătorul de cuvânt al preşedintelui Eurogrupului.

Ministrul francez de finanţe, Bruno Le Maire, a salutat un "acord excelent" incluzând "500 de miliarde de euro disponibili imediat" şi "un viitor fond de relansare".

''O zi mare pentru solidaritatea europeană"

 

Ministrul german de finanţe, Olaf Scholz, a afirmat joi seară că acordul găsit între cei 27 pentru un răspuns comun în faţa noului coornavirus este "o zi mare pentru solidaritatea europeană".

"Este important ca noi toţi să aducem un răspuns comun care să permită statelor noastre să depăşească provocările sanitare, dar şi provocările economice" suscitate de pandemia de COVID-19, a subliniat ministrul într-o scurtă declaraţie transmisă pe Twitter.

La finalul unor "lungi, lungi discuţii", cei 27 au ajuns "să găsească un consens prevăzând răspunsuri puternice" la această criză fără precedent care paralizează continentul şi pune în genunchi numeroase economii, a mai spus Olaf Scholz.

"Mesaj bun pentru cetățeni"

 

Ministrul german a amintit ca măsuri "un sprijin puternic adus întreprinderilor", "un sprijin foarte clar salariaţilor şi salariatelor" care să permită finanţarea unor măsuri de şomaj parţial şi un sprijin "statelor care au nevoie de acesta" prin intermediul Mecanismului European de Stabilitate (MES).

Acordul găsit la Bruxelles este "un bun mesaj pentru cetăţenii şi cetăţenele Uniunii Europene pentru că ei ştiu că statele acţionează împreună şi că Uniunea Europeană funcţionează", a mai spus el.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: D.B.


VIDEO PROTVPLUS.RO