Uraganul Laura, retrogradat la categoria 2, după ce a lovit SUA cu rafale de peste 240 km/h

Ultima actualizare: 27-08-2020 20:33
Uraganul Laura, retrogradat la categoria 2, după ce a lovit SUA cu rafale de peste 240 km/h

Laura, un uragan de categoria 4, aproape de maxim, a "debarcat" dimineață pe coasta americană. În primele ore, rafalele de vânt au atins şi 240 de kilometri pe oră.

O jumătate de milion de oameni au primit ordin de evacuare. N-ar fi putut supraviețui furtunii "monstruoase", după cum au descris-o specialiștii. Vestea buna este că, după primele ore, furtuna și-a pierdut din tărie, fiind retrogradată la categoria a doua pe scara Saffir-Simpson.

Martin Savidge, corespondent CNN, Lake Charles, Louisiana: „Ne aflăm aici într-o zonă ceva mai adăpostită, aşa că nu înfruntăm furtuna în toată puterea sa, dar ochiul urganului chiar este aproape. Se aude mugetul furtunii şi suntem aproape de momentul critic aici, pentru cei care au rămas şi sunt baricadaţi în casele lor. E greu să mă țin pe picioare. Cred că mă retrag de aici și-ți dau legătură.”

"Vânătorii de uragane" au zburat direct prin vântul cu o incredibilă forţă distructivă adus de Laura, cu doar câteva ore înainte să ajungă deasupra coastei americane.

Alți amatori de senzații tari au ținut morțiș să stea în bătaia ...Laurei, de pildă într-o barcă zgâlțâită strașnic de vânt.

Aaron Jayjack: „O mega-furtună își face de cap chiar acum. Va fi tot mai rău, încă nu am atins apogeul...”

Ted Oberg , corespondent Houston: „Priviți! Acel acoperiș se dezintegrează pur și simplu! Chiar acolo! Vedeți? Bucăți din acoperiș zboară peste tot. Unele cad peste un garaj”.

Toate localităţile de pe coasta Golfului Mexic s-au pregătit de un impact catastrofal.

Conform măsurătorilor, Laura s-a năpustit asupra uscatului cu o viteză a vântului de 240 de km la oră. Arhivele rețin abia cu 160 de ani în urma o furtună comparabilă pentru această zonă.

Specialiștii anticipau tornade, valuri de până la 6 metri înălțime și inundații până la 65 de km în interiorul uscatului.

Benjamin Schott, meteorolog, Serviciul naţional de meteorologie: „Anumite zone rezidenţiale sau rurale vor fi probabil de nerecunoscut.”

Din fericire, curând după a ce a lovit uscatul, urgia a slăbit puțin în intensitate. În întreaga regiune au fost mobilizate resurse masive, atât la nivelul statului, cât şi federal.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO