Unul dintre sefii separatistilor pro-rusi din Ucraina a fost prins in Moldova. Ce au gasit politistii asupra lui

Ultima actualizare: 01-06-2015 07:04
separatist pro-rus prins in Moldova

Oamenii legii de peste Prut au reusit sa puna mana pe unul dintre ofiterii care comanda fortele pro-ruse ce operea in regiunea Donbas.

Serviciile de securitate din Republica Moldova, in cooperare cu Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), l-au retinut la Chisinau pe unul dintre conducatorii unei formatiuni paramilitare care opereaza in Donbas, teatrul unui conflict armat intre trupele guvernamentale ucrainene si separatisti prorusi inarmati, relateaza vineri publicatia on-line ucraineana Cenzor.ua.net citata de Agerpres.

Acesta a ajuns la Chisinau cu un avion al unei companii ruse. 'Persoana retinuta este rezident din Odesa. Vara trecuta, el s-a antrenat intr-o tabara militara din regiunea Donetk. Din luna august 2014 pana in mai 2015, acesta a fost sef de pluton in grupa cunoscutului mercenar 'Ghivi' si a participat la diferite operatiuni diversioniste pe teritoriul regiunii Donetk', se arata intr-un comunicat al SBU.

Asupra sa au fost gasite un pasaport ucrainean, un livret militar care indica gradul de locotenent major in cadrul asa-numitei armatei 'republicii populare' Donetk, o foaie de concediu, precum si harti topografice militare cu regiunea Donetk si cu localitatea Amvrosievka pe care erau indicate pozitii ale trupelor ucrainene, un USB-modem al unui operator de telefonie mobila din Rusia, o cheie de la un seif si o stampila.

ProTv Chisinau citeaza site-ul ucrainean unian.net, potrivit caruia este vorba de „Akademik”, cetatean al orasului Odessa si unul dintre liderii batalionului „Somali”, care lupta in estul Ucrainei. Acesta a ajuns la Chisinau la bordul avionului de pe cursa Moscova-Chisinau si a marturisit ca urma sa ajunga in Transnistria. Oamenii legii ar fi descoperit asupra sa obiecte care demonstreaza implicarea lui in criza din estul Ucrainei: dispozitive electronice, documente, harti, precum si insemne militare care par a fi a fortelor armate ruse.

Foto: ProTV Chisinau

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO