Uniunea Europeană vrea o inteligenţă artificială „responsabilă” şi controlată de om
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a pledat miercuri, la Bruxelles, pentru o inteligenţă artificială „responsabilă” şi controlată de om, cu ocazia prezentării strategiei UE pentru acest sector strategic şi sensibil, relatează AFP.
Executivul european a prezentat un plan de bătaie în sectorul datelor pentru a reduce diferenţa faţă de Statele Unite şi China, marii câştigători pentru moment ai epocii digitale.
Conştientă că nu a profitat de prima revoluţie a internetului, care a dus la apariţia giganţilor americani din domeniu, precum Google şi Facebook, sau a unor giganţi chinezi precum Tencent, UE vrea acum să joace un rol central în definirea regulilor şi a promovării propriilor companii.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Având acest obiectiv, Comisia Europeană şi-a prezentat 'cartea albă' privind inteligenţa artificială, cu piste de acţiune.
„Vrem ca aplicarea acestor noi tehnologii să fie demnă de încrederea cetăţenilor noştri (...) Încurajăm o apropiere responsabilă de inteligenţa artificială, care trebuie să fie centrată pe om”, a spus Ursula von der Leyen într-o conferinţă de presă.
Pachetul de măsuri „acoperă totul, de la securitatea cibernetică la infrastructuri critice, de la educaţia digitală la competenţe, de la democraţie la media. Vreau că Europa digitală să reflecte ce are mai bun Europa - deschidere, corectitudine, diversitate, democraţie şi încredere”, a mai afirmat ea, potrivit Reuters.
Scopul este de a crea o piaţă unică europeană a datelor şi de a garanta că tehnologiile de inteligenţă artificială ţin cont de îngrijorările privind confidenţialitatea şi chestiunile etice.
„Inteligenţa artificială nu este nici bună, nici rea în sine: totul depinde de cum şi în ce scop este folosită”, a insistat vicepreşedinta Comisiei Europene, Margrethe Vestager.
„Avem tot ce ne trebuie în Europa pentru a câştiga bătălia datelor” industriale, aflate în centrul inteligenţei artificiale, a subliniat comisarul pentru industrie, francezul Thierry Breton, în aceeaşi conferinţa de presă.
După o consultare care va avea loc până la 19 mai a tuturor actorilor - companii, sindicate, societate civilă, guvernele celor 27 de state membre -, Comisia speră să facă propuneri legislative până la sfârşitul anului.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Agerpres
Etichete: uniunea europeana, ursula von der leyen, inteligenta artificiala,
Dată publicare:
19-02-2020 15:25