Cum arată robotul creat pentru a alăpta bebeluși. Expoziție inedită în UK


Ultimul update: Duminica 03 Noiembrie 2019 10:33
Data publicarii: Duminica 03 Noiembrie 2019 10:31
Categorie: iLikeIT
robot

În viitorul apropiat, roboţii cu inteligenţă artificială ar putea să ne însoţească pe tot parcursul vieţii.

Până atunci însă, sunt alte întrebări care aşteaptă răspuns. De exemplu dacă am avea încredere să ne lăsăm un copil pe mâna robotizată a unei maşinării, ca să îl alăpteze.

Sau dacă ne dorim ca în ultimele momente ale vieţii să avem alături de noi un robot.

Sunt doar câteva dintre întrebările ridicate la o expoziţie de robotică organizată în Marea Britanie.

Salonul de robotică este împărţit în mai multe secţiuni, fiecare cu specificul ei. Prima, de exemplu, îi aduce pe vizitatori faţă în faţă cu roboţi din filmele şi din romanele SF. A doua secţiune încearcă să răspundă la o problemă complexă.

Mhairi Maxwell, assistant curator at V&A Dundee: „Explorează o întrebare provocatoare: "ne vor lăsa roboţii fără locuri de muncă?" Eşti întâmpinat de YuMi, un robot care lucrează cot la cot cu oamenii în fabrici. Este un robot des întâlnit, pe care-l veţi găsi în cele mai multe fabrici din industria de automatizare.”

A treia secţiune a expoziţiei este şi cea care pune cele mai multe dileme morale. Aici sunt roboţii creaţi pentru a avea grijă de oameni. Unul are o singură misiune: să hrănească bebeluşi. Altul, deşi e doar un concept, ar urma să aibă grijă de bolnavii în stadiu terminal.

Mhairi Maxwell, assistant curator at V&A Dundee: „Este un robot care atinge uşor braţul unui pacient, care ar putea să aibă sau nu rude sau prieteni în viaţă. E o speculaţie, un viitor posibil pentru noi toţi, o teamă universală (de singurătate, n.r.), iar acest robot te atinge ca să ştii că nu eşti singur, că eşti îngrijit, că eşti iubit.”

Până când vom avea primii roboţi dotaţi cu inteligenţă artificială, trebuie să ne mulţumim totuşi cu cei din filme. Printre vedetele prezente la expoziție a fost și actorul Jimmy Vee, cel care a jucat rolul simpaticului roboțel R2D2 în filmul Star Wars Ultimul Jedi.

Jimmy Vee, R2-D2 actor: „E amuzant să-l joci pe R2-D2 şi, că tot m-ai întrebat cum e... singurul mod în care poţi vedea asta e să sari într-un tomberon, să închizi capacul şi să stai acolo 15-20 de minute. E singurul mod în care pot explica senzaţia.”

Organizatorii expoziţiei spun că nu va mai dura mult până când vom putea interacţiona cu roboţi inteligenţi, însă creatorii lor trebuie să analizeze mai îndeaproape relaţia complexă dintre oameni şi maşini.

Sursa: Pro TV

Robot patruped pentru explorare selenară, prezentat la Londra. Ce nume va purta