Kremlinul a negat că președintele Putin ar avea de gând sa declare oficial război Ucrainei la parada Victoriei.

 

Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

Asta, în condițiile în care liderii occidentali se așteaptă ca liderul rus să anunțe pe 9 mai o mobilizare completă a rezerviștilor pe frontul din Ucraina.

În altă ordine de idei, tensiunile dintre Moscova și Ierusalim se acutizează, după ce, într-o nouă tiradă absurdă, Ministerul Rus de Externe a declarat că mercenari israelieni luptă în Ucraina, alături de regimentul Azov, pe care Moscova îl numește "nazist".

În plus, Uniunea Europeană și-a anunțat intenția de a consolida armata Republicii Molodva.

Presedintele Consiliului European, Charles Michel, a vizitat Moldova, la doar câteva zile după incidentele din regiunea separatistă transnistreană, care au alimentat temerile privind extinderea conflictului din Ucraina.

Charles Michel: „Plănuim să creștem sprijinul nostru pentru Moldova cu noi ajutoare militare”

Charles Michel, preşedintele Consiliului European: „În ceea ce privește securitatea și apărarea, vom sprijini Moldova să-și întărească apărarea și să reușească să facă față consecințelor agresiunii ruse din Ucraina. Anul trecut, am anunțat un ajutor de șapte milioane de euro pentru echipamente, tehnică medicală și inginerie armată prin 'Măsurile din cadrul Facilității europene pentru pace'. Iar în acest an plănuim să creștem sprijinul nostru pentru Moldova cu noi ajutoare militare”.

Charles Michel a refuzat să ofere detalii. În schimb, el a exprimat sprijinul Bruxellesului pentru aspirațiile europene ale Moldovei.

Charles Michel: „Am decis să sprijinim voința liber exprimată a unor țări precum Moldova de a-și consolida legăturile cu UE și de a-și depune candidatura pentru aderare. Desigur, este un proces complex, dar vrem să sprijinim Moldova pentru a îndeplini condițiile, și asta imediat”.

Pe de altă parte, șefa Comisiei Europpene a anunțat detaliile celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

Între măsuri se numără excluderea celei mai mari bănci rusești, Sberbank, din sistemul Swift, care asigură transferul de bani transfrontalier.

58 de personalități din Rusia, interzise în UE

De asemenea, Ursula von der Leyen a anunțat o listă de 58 de personalităţi din Rusia, care nu vor mai avea acces în Uniunea Europeană. De asemenea, le vor fi înghețate bunurile și conturile deținute în UE.

Printre cei vizați se află soţia și copiii lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, dar și patriarhul Kirill, care susține ofensiva Moscovei din Ucraina.

O asemenea măsură nu are nimic de-a face cu bunul simț”, a reacționat un reprezentant al Patriarhiei Moscovei.

Pe lângă sancțiuni, Occidentul sprijină Ucraina trimițându-i în flux continuu armament și muniții. În asemenea cantități, încât la Pentagon s-a dat alarmă că stocurile Americii au ajuns la un nivel periculos de scăzut.

Senatorul Richard Blumenthal, Comisia pentru servicii armate: „Depozitele se golesc. Numai dacă vorbim de rachetele anti-tanc Javelin, SUA au trimis Ucrainei o treime din stocurile sale”.

Mark Cancian, consilier principal CSIS, Programul de Securitate Internațională: „În ultimele livrări pentru Ucraina nici n-au mai fost incluse rachete Stinger și Javelin. Asta arată că resposabilii militari au tras semnalul de alarmă”.

Aceste echipamente s-au dovedit decisive pentru rezistența armatei ucrainene în fața rușilor, dar experții americani avertizează că stocurile pot fi refăcute în ani de zile.

Wesley Clark, analist militar CNN, fost comandant suprem aliat NATO: „Sunt îngrijorat, pentru că producția acestor arme a fost neglijată. Nu le prea consumăm, iar acum am cedat brusc o mare parte din ele. Trebuie repornită producția”.

Semn că a fost pus în gardă, președintele Joe Biden a vizitat fabrica de armament Lockheed Martin din Alabama, ca să dea un impuls producției. Dialogul avut cu gazdele a fost pe cât de sincer, pe atât de cinic.

Pe de altă parte, rușii vizează cu predilecție depozitele și infrastructura vitală pentru livrările de arme occidentale.

Sergei Șoigu, ministrul rus al Apărării: „SUA și aliații lor din NATO continuă să pompeze arme în Ucraina. Reamintesc că orice transport din statele NATO, cu arme sau materiale necesare forțelor armate ucrainene, reprezintă pentru noi
o țintă legitimă pentru a fi distrusă”.