Președintele Germaniei, după ce a fost refuzat de Zelenski: ”Noi, germanii, sprijinim din tot sufletul Ucraina”

Ultima actualizare: 04-05-2022 14:46
Walter Steinmeier
Agerpres

Președintele Germaniei, Walter Steinmeier, aflat în vizită oficială în România, a comentat incidentul provocat de președintele Volodimir Zelenski, care a refuzat să-l primească în Ucraina.

 

 

Steinmeier intenţiona să se deplaseze miercuri la Kiev împreună cu preşedinţii Poloniei, Lituaniei, Letoniei şi Estoniei, însă partea ucraineană a indicat că l-ar prefera ca oaspete pe cancelarul Germaniei, Olaf Scholz.

Incidentul a avut loc în contextul tensiunilor dintre Berlin şi Kiev în privinţa ajutorului pentru Ucraina în războiul cu Rusia. Încă din primele săptămâni ale invaziei ruse, ucrainenii au criticat Germania pentru atitudinea prea îngăduitoare faţă de Moscova.

Cu toate acestea, a spus Steinmeier, el susține că rămâne un  

”În ceea ce privește vizita mea la Kiev, cunoașteți deja toată povestea, nu era doar planificată, era chiar pregătit, doream să călătoresc împreună cu președintele polonez și ceilalti președinți ai statelor baltice la Kiev, pentru a da un semnal de solidaritate comună europeană. Am luat la cunoștiință că acest lucru nu a fost dorit. Cu toate acestea, un lucru este foarte clar și doresc să-l subliniez și aici la București. Noi, germanii, sprijinim din tot sufletul Ucraina, cu toată puterea, Germania face parte din cei mai mari susținători ai Ucrainei - financiar, economic și militar.” - a declarat președintele german la București, potrivit translatorului Administrației Prezidențiale.

Refuzul lui Zelenski de a-l primi pe preşedintele Germaniei a provocat iritare la Berlin. Mai mulţi politicieni din coaliţia guvernamentală de la Berlin şi-au exprimat miercuri iritarea faţă de refuzul preşedintelui ucrainean.

Refuzul lui Zelenski de a-l invita pe Steinmeier “este mai mult decât supărător”, a apreciat Nils Schmid, expert în politică externă al Partidului Social Democrat (SPD), formaţiunea cancelarului Scholz.

“Suntem ţări aliate şi ar fi fost un semn bun dacă Steinmeier ar fi mers la Kiev împreună cu alţi şefi de stat”, a declarat el postului de radio Deutschalndfunk, apreciind că decizia părţii ucrainene este “complet de neînţeles” pentru mulţi germani.

 

 

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO