Război în Ucraina, ziua 70. Raport: 600 de oameni ar fi fost uciși în atacul aerian rusesc asupra teatrului din Mariupol

Alarmele care anunţă raiduri aeriene au sunat din nou în Ucraina. Forțele ruse și-au întețit atacurile şi asupra combinatului Azovstal, din Mariupol, unde sute de civili sunt în continuare blocați.

mariupol, teatru, atac
Colaj foto: Imago

ȘtirilePROTV.ro v-au prezentat, miercuri, cele mai noi informații despre conflictul dintre Rusia și Ucraina în format LIVE TEXT.

04-05-2022 23:28

Forțele ucrainene, implicate în "lupte sângeroase" la combinatul siderurgic Azovstal

În interiorul oțelăriei Azovstal din Mariupol, forțele ucrainene duc "lupte sângeroase dificile" împotriva trupelor ruse, relatează Reuters, citată de The Guardian.

"Sunt mândru de soldații mei care fac eforturi supraomenești pentru a conține presiunea inamicului... situația este extrem de dificilă", a declarat Denis Prokopenko, comandantul Regimentului Azov, într-un mesaj video pe Telegram.

04-05-2022 23:24

Comandantul Regimentului Azov din interiorul uzinei Azovstal, locotenent-colonelul Denys Prokopenko, spune că există lupte grele în interiorul complexului după ce forțele rusești au pătruns în perimetrul acestuia.

"De două zile, inamicul a pătruns pe teritoriul uzinei. Există lupte grele și sângeroase", a declarat el, potrivit CNN.

Prokopenko a continuat: "Sunt mândru de soldații mei care fac eforturi supraomenești pentru a limita asaltul inamicului. Mulțumesc lumii întregi pentru sprijinul extraordinar acordat garnizoanei Mariupol. Situația este extrem de dificilă, dar noi continuăm să îndeplinim ordinul de a menține apărarea".

04-05-2022 23:22

Berel Lazar, rabinul-șef al Rusiei, a reacționat după ce Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, a spus că Adolf Hitler „avea sânge evreiesc” și că „cei mai virulenți antisemiți tind să fie evrei”.

04-05-2022 22:42

Zelenski solicită ajutorul ONU pentru evacuarea civililor din uzina Azovstal

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a cerut ajutorul secretarului general al ONU, Antonio Guterres, pentru a evacua persoanele încă blocate în oțelăria Azovstal din Mariupol, relatează Reuters, citată de The Guardian.

"Viețile oamenilor care au rămas acolo sunt în pericol. Toată lumea este importantă pentru noi. Vă cerem ajutorul pentru a-i salva", se arată într-un comunicatul lui Zelenski.

04-05-2022 22:14

Rusia afirmă că va deschide coridoare umanitare pentru civilii din uzina Azovstal

Armata rusă a declarat că va permite civililor să evacueze uzina siderurgică Azovstal săptămâna aceasta.

Coridoarele umanitare vor fi deschise joi și în următoarele două zile, între orele 8:00 și 18:00, ora locală.

În acest timp, a precizat că forțele rusești vor opri toate activitățile militare și vor retrage trupele la o distanță sigură.

Nu este clar dacă încetarea focului va fi respectată, deoarece anunțurile similare nu au fost întotdeauna respectate, deși acesta ar putea fi un pas înainte pozitiv.

Puțin peste 100 de civili au putut fi evacuați din combinatul siderugic în ultimele zile, deși un număr necunoscut de civili au rămas blocați în buncărele de sub complex, notează Sky News

04-05-2022 21:50

Sirenele de raid aerian au pornit în Liov

În Liov, sirenele de raid aerian au sunat pentru prima dată astăzi.

Aceasta vine după o serie de atacuri la periferia orașului, care au avut loc marți și care au doborât trei substații electrice, transmite BBC.

04-05-2022 21:45

În capitala rusă, Moscova, au loc repetiții pentru pregătirea paradei de Ziua Victoriei din 9 mai, când Rusia sărbătorește în mod tradițional victoria asupra naziștilor în cel de-al Doilea Război Mondial prin procesiuni în zeci de orașe, informează The Guardian.

04-05-2022 21:23

600 de persoane ar fi fost ucise în atacul aerian rusesc asupra teatrului din Mariupol

Circa 600 de persoane au fost ucise în urma bombardamentului rusesc asupra Teatrului Dramatic din orașul ucrainean devastat Mariupol în luna martie, relatează Associated Press, citată de The Guardian.

Pe baza relatărilor martorilor atacului, autoritățile din orașul portuar din sudul țării au declarat inițial că 300 de persoane au fost ucise în bombardamentul din 16 martie.

O nouă investigație a AP, bazată pe relatările a aproape douăzeci de supraviețuitori, salvatori și persoane care cunosc îndeaproape teatrul, a găsit dovezi că atacul a fost de fapt mult mai mortal decât se estima.

04-05-2022 21:18

Un elicopter rusesc a încălcat spațiul aerian finlandez

Un elicopter rusesc a încălcat spațiul aerian finlandez în sudul țării, conform declarației Ministerului Apărării din Finlanda, citată de pravda.com.ua.

Incidentul a avut loc în jurul orei 10:40 în localitățile Parikka și Kesyalahti - la granița terestră cu Rusia, în apropiere de Istmul Karelian. Elicopterul Mi-17 a zburat 4-4,5 km în teritoriu.

Serviciul Poliției de Frontieră a lansat o anchetă privind incidentul.

Acesta este al doilea caz de acest fel în 2022. Precedentul a avut loc pe 8 aprilie în zona Porvoo, dar atunci a fost vorba de un consiliu de pasageri de stat. 

04-05-2022 21:11

Biden va discuta cu G7 despre sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că va discuta săptămâna aceasta cu alți lideri din Grupul celor șapte economii avansate (G7) despre posibile sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei.

"Suntem întotdeauna deschiși la sancțiuni suplimentare. Voi vorbi cu membrii G7 în această săptămână despre ceea ce vom face sau nu vom face", a declarat Biden, citat de Al Jazeera.

04-05-2022 21:08

Ucraina a reluat contactul cu forțele din interiorul combinatului siderurgic Azovstal

Anterior, primarul din Mariupol a avertizat că s-a pierdut contactul cu forțele ucrainene care apără oțelăria Azovstal din oraș.

Forțele rusești au lansat o ofensivă asupra uzinei, iar anterior s-a raportat că au pătruns în clădire.

Un oficial ucrainean a declarat acum că au reluat contactul cu soldații.

Atât civilii, cât și soldații din batalionul ucrainean Azov se află încă în interiorul complexului, în ciuda unei operațiuni de evacuare care a reușit să pună în siguranță peste 100 de persoane, notează Sky News

04-05-2022 20:44

Trupele rusești au intrat în uzina Azovstal, afirmă un deputat ucrainean

Forțele rusești au intrat pe teritoriul uzinei Azovstal din orașul asediat Mariupol, potrivit șefului fracțiunii parlamentare de guvernământ din Ucraina, David Arakhamia.

În comentariile făcute pentru RFE/RL, preluate de Reuters, Arakhamia a declarat că, începând de miercuri seara, a rămas contactul între guvernul ucrainean și luptătorii ucraineni din uzină.

Arakhamia a declarat: "Nu am avut nicio reacție. Încercările de a lua cu asalt uzina continuă pentru a doua zi. Trupele rusești se află deja pe teritoriul Azovstal".

04-05-2022 19:55

"Putin a eșuat deja", afirmă fostul consilier de securitate națională al SUA

Președintele rus Vladimir Putin a "eșuat deja" în obiectivele sale de război inițiale, potrivit fostului consilier pentru securitate națională al SUA, generalul Herbert McMaster.

"Toate ipotezele pe care Putin și-a bazat invazia s-au dovedit a fi false", a declarat acesta pentru Sky News, subliniind eșecul de a cuceri orașele Kiev și Odesa.

Deși există posibilitatea ca Putin să anunțe oficial războiul împotriva Ucrainei până la Ziua Victoriei, pe 9 mai, generalul McMaster a declarat că Rusia are probleme care nu pot fi rezolvate în câteva săptămâni.

În ceea ce privește ultima ofensivă a Rusiei în estul Ucrainei, fostul consilier pentru securitate națională a declarat că nici el nu crede că aceasta își va atinge obiectivele.

McMaster a spus că ofensiva va eșua probabil, iar ucrainenii vor lansa o contraofensivă. 

04-05-2022 19:41

Ungaria se va opune prin veto propunerii UE de interzicere a petrolului rusesc

Ungaria se va opune prin veto propunerii UE de interzicere a importurilor de petrol rusesc, a declarat, pentru BBC, secretarul de stat pentru comunicare și relații internaționale al acestei țări.

Zoltán Kovács spune că propunerea este "inacceptabilă" și ar "ruina economia maghiară".

Comentariile sale aruncă propunerea sub semnul întrebării, deoarece planurile trebuie aprobate de toate cele 27 de state membre ale UE.

Aceștia știu foarte bine că ceea ce propun este împotriva intereselor Ungariei, este împotriva posibilităților fezabile pe teren, iar dacă vom face acest lucru, vom ruina complet economia maghiară.

04-05-2022 18:29

Patriarhul Kirill al Rusiei, inclus în cea de-a șasea rundă de sancțiuni propuse de UE

Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, se numără printre persoanele care vor fi incluse în cea de-a șasea rundă propusă de sancțiuni ale Uniunii Europene, potrivit a două surse care au văzut documentele complete, informează CNN.

Miercuri, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus o serie de măsuri care includ, de asemenea, o interdicție asupra petrolului rusesc.

Într-un interviu acordat săptămâna aceasta, Papa Francisc l-a criticat pe Kirill pentru că a aprobat motivele declarate de Rusia pentru invadarea Ucrainei, avertizându-l să nu devină "băiatul de altar al lui Putin".

În replică, Biserica Ortodoxă Rusă a declarat că Papa Francisc a folosit un "ton greșit" în caracterizarea întâlnirii sale cu Patriarhul Kirill și a calificat comentariile Papei drept "regretabile".

04-05-2022 17:15

Contactul cu forțele ucrainene în uzina Azovstal s-a pierdut, susține primarul din Mariupol

Primarul din Mariupol, Vadym Boichenko, a declarat că noi lupte au izbucnit la uzina Azovstal, unde sute de civili sunt încă blocați înăuntru împreună cu ultimii apărători ucraineni din oraș, potrivit CNN.

Edilul a mai spus că s-a pierdut contactul cu apărătorii ucraineni: "Din păcate, astăzi nu există nicio legătură cu băieții (n.r. - soldații ucraineni), nu există nicio legătură pentru a înțelege ce se întâmplă, dacă sunt în siguranță sau nu. Ieri a existat o legătură cu ei; astăzi, nu mai există".

04-05-2022 16:28

Von der Leyen afirmă că Putin trebuie să plătească un "preț mare", în timp ce propune interzicerea petrolului

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a propus o interdicție totală a importurilor de petrol rusesc în UE, afirmând că Vladimir Putin trebuie să plătească "un preț mare pentru agresiunea sa brutală" în Ucraina.

"Aceasta va fi o interdicție totală de import pentru tot petrolul rusesc, pe cale maritimă și prin conducte, brut și rafinat. Nu va fi ușor. Unele state membre sunt puternic dependente de petrolul rusesc. Dar pur și simplu trebuie să lucrăm la asta. Vladimir Putin trebuie să plătească un preț, un preț mare, pentru agresiunea sa brutală", a spus Von der Leyen în aplauzele din sala parlamentului. Kremlinul a răspuns spunând că își evaluează opțiunile, potrivit Sky News.

04-05-2022 16:22

Peste 30 de copii sunt încă blocați în oțelăria Azovstal din Mariupol, spune primarul orașului

Primarul orașului ucrainean asediat Mariupol a declarat că au loc lupte grele la combinatul siderurgic Azovstal, unde rezistă ultimii apărători ai orașului și unii civili, relatează Reuters.

S-a pierdut contactul cu luptătorii ucraineni care se află încă în oțelăria Azovstal, unde peste 30 de copii se află printre cei care încă așteaptă să fie evacuați, a declarat primarul Vadym Boichenko la televiziunea națională.

Parlamentarul ucrainean Kira Rudik a declarat că vestea că 156 de persoane au reușit să părăsească Mariupol pentru a ajunge marți în relativa siguranță din Zaporojie, controlată de Ucraina, i-a făcut pe mulți să plângă.

Rudik a declarat, pentru Sky News, că au existat cel puțin 20 de încercări eșuate de evacuare a oamenilor din uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, informează The Guardian.

04-05-2022 15:58

Kremlinul îi avertizează pe europenii de rând cu privire la consecințele sancțiunilor

Kermlinul a reacționat față de ultima și cea mai dură rundă de sancțiuni economice ale UE de până acum.

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, spune că acțiunea de sancționare, care include o eventuală interdicție totală a importurilor de petrol rusesc, este o armă cu "două tăișuri".

"Costul acestor sancțiuni pentru cetățenii Europei va crește pe zi ce trece", spune Peskov.

Peskov adaugă că Moscova analizează "diverse opțiuni" pentru răspunsul ei la noile sancțiuni, transmite BBC.

04-05-2022 15:44

Ungaria spune că planul UE de interzicere a petrolului rusesc nu are garanții de securitate

Ungaria afirmă că propunerile Uniunii Europene de a adopta sancțiuni împotriva petrolului rusesc nu oferă nicio garanție pentru securitatea sa energetică.

Miercuri, după ce șeful UE a cerut interzicerea importurilor de petrol rusesc până la sfârșitul anului 2022, purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a declarat că țara sa nu vede niciun plan privind modul în care ar putea fi gestionată tranziția, notează Al Jazeera.

"Nu vedem niciun plan sau garanție cu privire la modul în care ar putea fi gestionată o tranziție pe baza propunerilor actuale și cum ar fi garantată securitatea energetică a Ungariei", a declarat Kovacs pentru agențiile de presă Reuters și AFP.

04-05-2022 15:28

Denis, un bărbat din Kiev, a mers cu familia la Cernigău, în vara lui 2021 împreună cu familia sa. “Când am văzut orașul pe 25 februarie - am fost îngrozit. În acea zi clădirea SBU a fost arsă. Imaginea era înfricoșătoare”, a spus el.

04-05-2022 15:23

De Ziua Internațională a Pompierilor, Volodomir Zelenski le-a transmis un mesaj salvatorilor.

"Oameni cu o inimă mare. Eliminați efectele bombardamentelor inamice. Îmblanziți flăcările și salvați vieți. La mulți ani de Ziua Internațională a Pompierilor! Sunteți eroii noștri de astăzi!", a transmis Zelenski, citat de Forțele Armate ale Ucrainei.

04-05-2022 14:44

Președintele Ucrainei cere ajutorul Bulgariei pentru a repara echipamentul militar

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut Bulgariei să ajute Ucraina cu reparațiile echipamentelor militare avariate în războiul cu Rusia, a informat, miercuri, Televiziunea Națională a Bulgariei (BNT), citată de CNN.

Ambasadorul ucrainean la Sofia, Vitali Moskalenko, a prezentat o scrisoare a lui Zelensky Parlamentului Bulgariei, în care președintele ucrainean spune că autoritățile de la Kiev speră că Bulgaria va ajuta la repararea echipamentelor militare ucrainene și va continua să ofere sprijin ucrainenilor care fug de război.

04-05-2022 14:42

Serviciile de informații din Ucraina susțin că rușii pregătesc o paradă în Mariupol și că de aceea curăță rapid străzile de cadavre, obuze neexplodate și moloz.

04-05-2022 14:34

Separațiștii susțin că că peste 500 de persoane au fost evacuate din Mariupol în ultimele 24 de ore, conform CNN.

Kremlinul infirmă speculaţiile că Putin va declara război Ucrainei pe 9 mai

Kremlinul a respins, miercuri, speculaţiile potrivit cărora preşedintele rus Vladimir Putin ar intenţiona să declare în mod oficial război Ucrainei şi o mobilizare generală la 9 mai, când Rusia celebrează victoria Uniunii Sovietice împotriva armatei naziste în cel de-al doilea război mondial, relatează Reuters şi Interfax.

Comentând speculaţiile conform cărora Putin va declara război Ucrainei la 9 mai, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus: "Nicio şansă să se întâmple asta. Este un nonsens!", conform Agerpres.

Putin urmează să susţină un discurs la 9 mai şi să supervizeze, în calitate de comandant suprem al armatei ruse, o paradă militară în Piaţa Roşie din Moscova.

04-05-2022 14:10

Declarație nuanțată a Papei Francisc: “Lătratul NATO la ușa Rusiei” ar fi putut cauza invadarea Ucrainei

Papa Francisc a declarat că “lătratul NATO la ușa Rusiei” ar fi putut cauza invadarea Ucrainei. Declarația a fost făcută în același interviu pentru Corriere della Sera în care a spus că s-a oferit să meargă la Moscova să se întâlnească cu Vladimir Putin, notează Politico. 

Tot în interviul respectiv, Papa Francisc a transmis că deocamdată nu va merge în Ucraina. ″Simt că nu trebuie să merg. Mai întâi trebuie să mă duc la Moscova, mai întâi trebuie să mă întâlnesc cu Putin. Dar eu sunt un om al bisericii, ce pot face eu? Fac ce pot. Dacă Putin ar deschide uşa...″⁣, a spus Papa Francisc.

04-05-2022 13:47

A fost reluată alimentarea cu curent la Liov.

04-05-2022 13:38

Charles Michel: UE ia în considerare un ajutor militar suplimentar pentru Republica Moldova şi se abţine de la ”declaraţii provocatoare” cu privire la situaţia din Transnistria

Uniunea Europeană ia în considerare alocarea de ajutor militar suplimentar Republicii Moldova, a declarat, miercuri, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, într-o vizită la Chişinău, relatează Reuters. De asemenea, Michel a precizat că ”nu este inteligent să exprimăm declaraţii provocatoare cu privire la situaţia din Republica Moldova sau din Transnistria, pentru a preveni orice incident”, potrivit CNN.

Uniunea Europeană analizează modul în care poate oferi mai mult ajutor militar Republicii Moldova, inclusiv mai mult ajutor în consolidarea forţelor ţării, a declarat Michel într-o conferinţă de presă comună cu preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, notează News.ro.

Preşedintele Consiliului European a mai spus că ajutorul militar va fi oferit alături de ajutorul din domeniile logisticii şi apărării cibernetice pe care UE l-a convenit deja. Michel a refuzat să ofere detalii, dar a spus că este extrem de important să se evite orice escaladare.

”Nu credem că este inteligent să exprimăm declaraţii provocatoare cu privire la situaţia din Republica Moldova sau din Transnistria. Vrem să prevenim orice incident”, a mai subliniat Michel, făcând referire la incidentele din ultimele zile petrecute în regiunea separatistă moldoveană Transnistria, potrivit CNN

04-05-2022 12:55

Rusia susține că a scos din funcţiune şase gări ucrainene folosite pentru transportul armelor occidentale

Ministerul rus al Apărării a susținut, miercuri, că a scos din funcţiune şase gări din Ucraina folosite pentru a furniza Forţelor ucrainene arme de fabricaţie occidentală în estul ţării, relatează Reuters.

Ministerul rus al Apărării a precizat că a scos gările din funcţie după ce a bombardat sursele de alimentare ale acestora cu arme aeriene de înaltă precizie şi nave maritime. Ministerul nu a informat ce arme de fabricaţie occidentală au fost furnizate Forţelor ucrainene prin intermediul acestor gări.

Reuters nu a putut verifica imediat anunţul şi nu a existat nicio reacţie imediată din partea Kievului, notează News.ro.

Ministerul a mai comunicat că a vizat 40 de ţinte militare ucrainene, inclusiv patru depozite unde se află muniţie şi arme de artilerie.

04-05-2022 12:49

Comisia Europeană propune sancţionarea patriarhului Kirill

Comisia Europeană propune sancţionarea şefului Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, în cadrul unui al şaselea pachet de măsuri ca răspuns la războiul din Ucraina, potrivit unui document consultat miercuri de AFP.

Noua listă, ce va trebui aprobată de statele membre ale Uniunii Europene, cuprinde 58 de personalităţi, printre care numeroşi militari ruşi. Pe listă se află şi soţia, fiica şi un fiu al purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, precum şi şeful agenţiei de reglementare a telecomunicaţiilor Roskomnadzor, Andrei Lipov.

Sancţiunile constau în interzicerea accesului în Uniunea Europeană şi îngheţarea activelor deţinute pe teritoriul acesteia.

Peste o mie de persoane se află deja pe lista neagră europeană.

04-05-2022 12:45

Ministrul rus al Apărării spune că soldaţii ucraineni ascunşi în oţelăria Azovstal din Mariupol au fost ”blocaţi în siguranţă”

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat, miercuri, că Armata rusă va considera transporturile NATO care livrează arme în Ucraina drept ”ţinte care urmează să fie distruse”, potrivit agenţiei de presă rusă RIA, citată de Reuters.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a mai spus că soldaţii ucraineni ascunşi în oţelăria Azovstal din Mariupol au fost ”blocaţi în siguranţă” după ce preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat ca aceştia să fie închişi ermetic, conform News.ro.

”În conformitate cu instrucţiunile comandantului şef suprem (n.r. Vladimir Putin), militanţii rămaşi în zona industrială a oţelăriei Azovstal sunt blocaţi în siguranţă de-a lungul întregului perimetru al acestui teritoriu. Propunerile repetate către naţionalişti de a elibera civilii şi de a depune armele cu garanţia salvării de vieţi şi a unui tratament decent în conformitate cu normele dreptului internaţional de către aceştia au fost ignorate. Continuăm aceste încercări”, a declarat Şoigu, potrivit RIA.

04-05-2022 12:34

O persoană a murit în urma atacului asupra depozitului petrolier din Makiivka, conform Cartierului General de Apărare Teritorială a Republicii Populare Donețk (RPD), susținut de Rusia. Forțele armate ucrainene nu au răspuns încă la acuzație, notează CNN.

04-05-2022 12:23

20 de cadavre ale unor civili au fost găsite în regiunea Kiev în ultimele 24 de ore, transmite Ukraina24, citând șeful Poliției Naționale a regiunii, Andriy Nebytov.

04-05-2022 11:59

La Makiivka, 4 cisterne cu produse petroliere de câte 5.000 de tone fiecare sunt în flăcări, conform Nexta, care transmite și imagini.

04-05-2022 11:56

Oficial ungar: Atacul cu rachete din Transcarpatia a vizat probabil o staţie de cale ferată

 Primul atacul cu rachete asupra regiunii Transcarpatia din Ucraina, desfăşurat marţi seară, a avut ca ţintă probabilă o staţie de cale ferată, a indicat miercuri un secretar de stat din Ministerul de Externe ungar, transmite MTI.

Ministerul de Externe se află în contact permanent cu reprezentanţa ungară de la Ujgorod, a precizat secretarul de stat Tamas Menczer la postul de radio Kossuth.

Atacul a început marţi la ora 18:00 şi a durat două ore, fără a fi raportate victime, a adăugat el, conform Agerpres.

"Este important să observăm că atacul justifică decizia noastră de a nu transporta arme spre război", dat fiind că livrările pot deveni cu uşurinţă o ţintă pentru atacuri ruseşti, a afirmat el.


04-05-2022 11:11

Armata rusă continuă să-şi intensifice ofensiva în estul şi sudul Ucrainei

Armata rusă continuă să-şi intensifice ofensiva în estul şi sudul Ucrainei, chiar dacă în ultimele ore atacurile sale au vizat şi alte regiuni ale ţării, concentrându-se pe distrugerea infrastructurii, în special staţii de cale ferată şi poduri, informează miercuri Statul Major al armatei ucrainene pe pagina sa de Facebook, potrivit EFE.

"În scopul de a distruge infrastructura de transport a Ucrainei, inamicul a lansat rachete asupra unor instalaţii în regiunile Dnipropetrovsk, Kirovograd, Liov (Lvov), Vinniţa, Kiev, Transcarpatia, Odesa şi Doneţk", indică armata ucraineană, remarcând că Rusia a lovit în ultimele ore practic întreaga Ucraină.

La fel ca în zilele precedente, "la 4 mai, începând cu ora locală 06:00, trupele ruse desfăşoară fără încetare operaţiuni ofensive în Zona Operativă de Est pentru a stabili un control total asupra teritoriului regiunilor Doneţk şi Lugansk şi a-şi consolida coridorul terestru cu Crimeea, ocupată temporar", menţionează comandamentul militar ucrainean.

Doneţk şi Lugansk, cele două regiuni proruse şi autoproclamate republici independente, recunoscute de Moscova, sunt în centrul bombardamentelor ruseşti din ultimele zile.

04-05-2022 11:09

Noi imagini de la depozitul de petrol din Makiivka afectat de un incendiu. 

04-05-2022 10:46

UE intenționează să interzică toate importurile de petrol rusești

UE intenționează să interzică toate importurile de petrol rusești în cadrul unei runde majore de sancțiuni. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vorbit, miercuri, în Parlamentului European despre propunerile pentru noi sancțiuni împotriva Rusiei.

04-05-2022 10:45

Se reiau evacuările din Mariupol

Un convoi de autobuze a părăsit portul sudic Mariupol miercuri dimineață, într-o nouă încercare de a evacua civilii din orașul asediat.

Evacuarea, confirmată de guvernatorul Donețk, a fost coordonată de Ucraina, ONU și Comitetul Internațional al Crucii Roșii, conform Sky News.

04-05-2022 10:43

Poliţia de Frontieră anunţă că 7.767 de cetăţeni ucraineni au intrat marţi în România, în creştere cu 15% faţă de ziua precedentă.

04-05-2022 09:46

Peste 24.500 de ruși ar fi murit în război

Conform Forțelor Armate ale Ucrainei, peste 24.500 de soldați ruși ar fi murit în războiul din Ucraina. Rusia ar mai fi pierdut până acum 1.077 de tancuri, 10 nave, 155 de elicoptere și 194 de avioane, printre altele. 

04-05-2022 09:41

Un depozit de petrol din Makiivka a fost bombardat

Un depozit de petrol din Makiivka, din regiunea Donețk, a fost curpins de flăcări. 

04-05-2022 09:40

Armata ucraineană a respins 12 atacuri în Donbas, forţele ruse încearcă să avanseze dinspre nord

Forţele ucrainene au respins în ultimele 24 de ore 12 atacuri ale trupelor ruse în Donbas (estul Ucrainei), unde armata rusă încearcă în continuare să avanseze dinspre nord cu obiectivul de a încercui unităţile ucrainene aflate în zonă, potrivit agenţiilor de presă Unian şi DPA.

Unităţi blindate şi de infanterie separate, precum şi forţe aeropurtate au lovit ţinte de-a lungul liniei frontului dintre Izium şi Barvenkov, a indicat Statul Major al armatei ucrainene într-un buletin informativ referitor la ultimele evoluţii ale situaţiei de pe front, conform Agerpres.

Pentru a susţine acest efort, 'ocupanţii au transferat baterii de mortiere grele Tiulpan de calibrul 240 de milimetri şi lansatoare de rachete Smerci din regiunea Belgorod în zona Izium', se menţionează în raport.

Trupele ruse au atacat oraşele Liman, Severodoneţk, Popasna, Avdiivka şi Kurahovo, continuându-şi ofensiva spre Liman-Siversk şi Sloviansk, potrivit armatei ucrainene, care adaugă că rămâne neclar dacă ocupanţii au realizat vreun câştig teritorial în această direcţie.

04-05-2022 08:47

Forțele ruse și-au întețit atacurile şi asupra combinatului Azovstal, din Mariupol, unde sute de civili sunt în continuare blocați. 

04-05-2022 08:46

În Gostomel, o familie a desenat flori peste urmele gloanețelor din gardul lor. 

04-05-2022 08:45

2 persoane au murit și 2 au fost rănite în urma atacurilor din regiunea Luhansk, de marți seara, după cum a transmis șeful regional, Serghei Gaidai.

04-05-2022 08:00

Armata ucraineană a distrus mai multe vehicule militare rusești în Oleksandrivka, la sud-estul orașului Izium ocupat de ruși, conform unui videoclip lansat de Forțele Armate Ucrainene.

Forțele armate nu au dezvăluit unde și când a fost filmat clipul. CNN a verificat autenticitatea clipului și l-a localizat în Oleksandrivka, un mic sat din regiunea Donestk.

04-05-2022 07:54

Rusia a anunțat că va boicota reuniunea Consiliului de Securitate al ONU

Rusia va boicota miercuri o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU cu Comitetul Politic şi de Securitate al Uniunii Europene (COPS), un eveniment rar, ce ilustrează o deteriorare suplimentară a relaţiilor cu Moscova, transmite AFP.

Potrivit unei surse diplomatice ruseşti care a vorbit sub protecţia anonimatului, decizia Moscovei este legată de situaţia din Ucraina.

04-05-2022 07:26

Forțele armate ucrainene au publicat pe Facebook un video și susțin că au lovit cel puțin două poziții militare rusești de pe Insula Șerpilor ocupată de ruși. Soldații ar fi folosit o Bayraktar, o dronă militară.

Nu este clar la ce dată au fost efectuate atacurile, dar videoclipul a fost postat marți de Comandamentul Operațiunii de Sud a Forțelor Armate Ucrainene.

CNN a geolocalizat videoclipul care arată loviturile și a verificat autenticitatea acestuia.

Loviturile militare par să fi vizat o zonă dintre o clădire și un turn de comunicații și o altă zonă unde se aflau muniție și alte explozive.  

04-05-2022 07:12

Putin: Occidentul îşi poate folosi influenţa pentru a opri ''atrocităţile'' din Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat despre situaţia din Ucraina cu omologul său francez Emmanuel Macron într-o convorbire telefonică desfăşurată marţi, prilej cu care i-a cerut Occidentului să exercite presiuni asupra Kievului pentru a opri ceea ce liderul de la Kremlin a numit ''atrocităţi'', au relatat agenţiile de presă ruse, citate de Reuters.

Putin i-a transmis lui Macron că Occidentul ar putea contribui la încetarea ''crimelor de război şi a bombardării masive a oraşelor şi aşezărilor din Donbas'', notează agerpres.

Rusia respinge acuzaţiile de crime de război comise de forţele sale în Ucraina şi a învinovăţit naţionaliştii şi ''neonaziştii'' ucraineni pentru decesele din rândul civililor, acuzaţie respinsă de Kiev şi Occident.

''Occidentul ar putea ajuta la stoparea acestor atrocităţi prin exercitarea influenţei adecvate asupra autorităţilor de la Kiev şi prin oprirea livrărilor de arme către Ucraina'', a menţionat Kremlinul, potrivit agenţiei de presă ruse RIA.


04-05-2022 06:54

Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a anunţat că pentru miercuri sunt plănuite patru coridoare umanitare către Zaporojie, “dacă va permite situaţia”, informează cnn.com, potrivit News.ro.

Prin cele patru coridoare ar urma să fie evacuaţi oameni din Mariupol, Lunacharske Circle, Tokmak şi Vasilivka.

În discursul său de marţi seară, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că din oţelăria Azovstal din Mariupol au fost evacuaţi 156 de oameni, care sunt acum în siguranţă în Zaporojie.


Mai multe regiuni au fost bombardate. Liov a rămas parţial fără electricitate

Mai multe oraşe ucrainene au fost vizate marţi seară de un tir de rachete ruseşti care au produs distrugeri, în special la trei centrale electrice din Liov, potrivit primarului acestui oraş important din vestul Ucrainei, lipsit acum parţial de electricitate, transmite AFP.

"Trei centrale electrice au fost avariate în urma unui atac cu rachete", a declarat pe Telegram primarul Andrii Sadovîi , adăugând că staţiile de pompare au rămas fără electricitate din cauza distrugerilor. Cel puţin o persoană a fost rănită, a adăugat el.

Potrivit presei ucrainene, întreruperile de curent au afectat mai multe cartiere din Liov.

Autorităţile locale au informat despre bombardamente şi în regiunile Viniţa (centru), Odesa (sud-vest) şi Kirovograd (centru), fără a indica dacă au existat pagube.

04-05-2022 06:37

Zelenski: 156 de civili au fost evacuaţi din oţelăria Azovstal din Mariupol

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, marţi seară, că 156 de femei şi copii au fost evacuaţi din oţelăria Azovstal din Mariupol şi sunt acum la Zaporojie.

“În sfârşit avem primul rezultat al operaţiunii noastre de evacuare din oţelăria Azovstal din Mariupol, pe care o organizăm de mult timp. Au fost necesare multe eforturi, negocieri îndelungate şi diverse medieri.

Astăzi (marți), 156 de oameni au sosit în Zaporojie. Femei şi copii. Au fost în adăposturi peste două luni. Imaginaţi-vă! De exemplu, un copil are şase luni, din care două le-a petrecut în subteran, ferindu-se de bombardamente. În sfârşit aceşti oameni sunt total în siguranţă. Ei vor primi ajutor”, a afirmat Zelenski.

El a precizat că le este recunoscător celor de care a depins salvarea oamenilor din Mariupol. “Celor care au fost de acord şi care au ajutat. Le sunt recunoscător tuturor celor care au asigurat transportul fizic al oamenilor prin coridorul umanitar”.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Simona Halep a plecat definitiv din România! În ce țară s-a mutat
NEWS ALERT Simona Halep a plecat definitiv din România! În ce țară s-a mutat
Citește și...
Ucraina, ţinta unui atac cu 48 de drone ruseşti de tip Shahed
Ucraina, ţinta unui atac cu 48 de drone ruseşti de tip Shahed

Ucraina anunţă miercuri că a fost ţinta unui atac nocturn al Rusiei cu 48 de drone de tip Shahed de fabricaţie iraniană, relatează AFP.

Ilia Kiva, politician ucrainean prorus, găsit mort lângă Moscova. Ucraina revendică asasinarea sa
Ilia Kiva, politician ucrainean prorus, găsit mort lângă Moscova. Ucraina revendică asasinarea sa

Un om politic ucrainean prorus a fost găsit mort în apropiere de Moscova.

O femeie a fost condamnată la închisoare cu suspendare pentru că a ironizat moartea unui bebeluş israelian
O femeie a fost condamnată la închisoare cu suspendare pentru că a ironizat moartea unui bebeluş israelian

O femeie a fost condamnată la Paris la 10 luni de închisoare cu suspendare pentru "apologia terorismului", după ce a apărut într-un video postat online în care a ironizat moartea unui bebeluş israelian în legătură cu atacul Hamas, relatează AFP.

Ucraina, ţinta unui atac cu 48 de drone ruseşti de tip Shahed
Ucraina, ţinta unui atac cu 48 de drone ruseşti de tip Shahed

Ucraina anunţă miercuri că a fost ţinta unui atac nocturn al Rusiei cu 48 de drone de tip Shahed de fabricaţie iraniană, relatează AFP.

Ilia Kiva, politician ucrainean prorus, găsit mort lângă Moscova. Ucraina revendică asasinarea sa
Ilia Kiva, politician ucrainean prorus, găsit mort lângă Moscova. Ucraina revendică asasinarea sa

Un om politic ucrainean prorus a fost găsit mort în apropiere de Moscova.

O femeie a fost condamnată la închisoare cu suspendare pentru că a ironizat moartea unui bebeluş israelian
O femeie a fost condamnată la închisoare cu suspendare pentru că a ironizat moartea unui bebeluş israelian

O femeie a fost condamnată la Paris la 10 luni de închisoare cu suspendare pentru "apologia terorismului", după ce a apărut într-un video postat online în care a ironizat moartea unui bebeluş israelian în legătură cu atacul Hamas, relatează AFP.

Recomandări
Persoane neputincioase din București, căsătorite forțat cu interlopi și sechestrate, pentru a li se lua casele. ”Au luat tot”
Persoane neputincioase din București, căsătorite forțat cu interlopi și sechestrate, pentru a li se lua casele. ”Au luat tot”

Poveste cutremurătoare, petrecută în București. O familie a sechestrat bătrâni, dar și bolnavi cu dizabilități fizice sau psihice pentru a le lua casele.  

Situația fostului premier Florin Cîțu, foarte complicată. Dacă va fi găsit vinovat, ar putea primi o pedeapsă mult mai mare
Situația fostului premier Florin Cîțu, foarte complicată. Dacă va fi găsit vinovat, ar putea primi o pedeapsă mult mai mare

Rămas fără imunitate, fostul premier Florin Cîțu este suspect în dosarul achiziției de vaccinuri anticovid.  

Atac mafiot la Timișoara. Cine a incendiat mașina șefului piețelor: ”Copiii mei sunt foarte speriați” ANIMAȚIE GRAFICĂ
Atac mafiot la Timișoara. Cine a incendiat mașina șefului piețelor: ”Copiii mei sunt foarte speriați” ANIMAȚIE GRAFICĂ

Autoritățile din Timișoara investighează un posibil atacat de tip mafiot. Mașina de serviciu a directorului societății care administrează piețele din oraș a ars ca o torță, iar primele date indică faptul că focul ar fi fost pus intenționat.