Uniunea Europeană propune 500 de milioane euro în plus pentru a finanţa armele Ucrainei
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a propus creşterea cu 500 de milioane de euro a finanţării pentru furnizarea de arme Ucrainei.
Vezi aici cele mai recente informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE
Anunțul a fost făcut de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care și-a exprimat "sprijinul" pentru iniţiativă, notează AFP, potrivit Agerpres.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
"Odată aprobată rapid (de statele membre), această propunere va ridica la 1,5 miliarde de euro ajutorul UE pentru Ucraina pentru material militar", a scris pe Twitter responsabilul aflat în fruntea instituţiei care reuneşte liderii celor 27 de ţări ale Uniunii.
Propunerea a făcut obiectul unui acord joi la nivel de ambasador în cadrul Comitetului Politic şi de Securitate, a indicat o sursă diplomatică.
Până în prezent, cei 27 conveniseră asupra unui total de un miliard de euro pentru a furniza armament Kievului. "Poate părea mult, dar un miliard de euro este ceea ce îi plătim lui Putin în fiecare zi pentru energia pe care ne-o oferă", a subliniat Josep Borrell miercuri.
Finanţarea provine din Facilitatea Europeană pentru Pace, un fond dotat cu 5 miliarde de euro creat şi completat de statele membre în afara bugetului comunitar.
Banii sunt folosiţi pentru rambursarea livrărilor de armament efectuate de statele membre din stocurile lor.
Joi, în cursul unei reuniuni NATO la Bruxelles, ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, le-a cerut aliaţilor să furnizeze ţării sale mai multe arme "acum" pentru a respinge ofensiva rusă.
"Fie ne ajutaţi acum, şi vorbesc de zile, nu săptămâni, fie ajutorul vostru va veni prea târziu", a avertizat el.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a indicat că aliaţii sunt "conştienţi de urgenţă" şi a vorbit despre un "sprijin semnificativ" din partea lor, fără a dori "să fie prea precis în legătură cu armamentul care va fi furnizat".
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, uniunea europeana, arme,
Dată publicare:
08-04-2022 07:38