Unde se gaseste cel de-al saselea rau ca debit de pe Terra? In Marea Neagra
E de 350 de ori mai mare ca Tamisa si este singurul rau subacvatic activ, descoperit pana acum. Porneste din Marea Mediterana, trece prin stramtoarea Bosfor si se opreste undeva in apele Marii Negre.
Ca si cele care se regasesc pe uscat, apele submarine formeaza si ele canale sau cascade si au afluenti. Unul dintre aceste rauri a fost descoperit de o echipa de cercetatori britanici de la Universitea din Leeds.
Pe alocuri, apa are o adancime de 35 de metri si o largime de peste 800 de metri. Daca ar fi fost descoperit pe uscat, oamenii de stiinta estimeaza ca ar fi fost al saselea rau ca marime de pe Terra, din punct de vedere al debitului.
Ca idee, debitul raului, cu o apa foarte sarata si cu multe sedimente, este de 350 de ori mai mare decat al Tamisei, potrivit cercetatorilor de la Leeds, care au folosit un submarin special, dotat cu un robot care a suprins imagini cu spectaculosul rau, in apropiere de Turcia.
Raul trece din apele foarte sarate ale Mediteranei, la cele mai putin sarate ale Marii Negre, iar specialistii considera ca aceasta descoperire ar putea explica cum au reusit formele de viata sa supravietuiasca in apele adanci ale oceanelor, in lipsa celor bogate in nutrienti, aflate in apropiere de tarmuri.
Unul dintre cercetatori a explicat ca “apa din canalele raului este mai densa decat cea de la marginea lui, pentru ca are o salinitate mai mare si poarta cu ea o cantitate foarte mare de sedimente. Raul porneste dintr-o stanca si se raspandeste peste o campie abisala, care pentru adancul oceanelor si marilor este echivalentul unui desert. Ramificatiile raului in aceasta “campie” arida aduc cu ele sedimente si nutrienti, deci practic viata intr-o zona care in mod normal nu este un mediu propice dezvoltarii vietii”.
Cercetatorii spun ca descoperirea este cu atat mai importanta cu cat pana acum, in niciun rau submarin nu s-au gasit curenti de apa.
Unele dintre cele mai mari rauri subacvatice din lume sunt in zona coastei Braziliei, acolo unde Amazonul se varsa in Oceanul Atlantic. Acestea au o largime de cateva mile si sunt lungi de aproape 4.000 de kilometri.
Raul descoperit in Marea Neagra, desi este cu mult mai mic, este singurul cunoscut pana acum care inca mai curge. Are o viteza de aproape 6,5 kilometri pe ora, 22.000 de metri cubi de apa trecand prin canalele sale, la fiecare secunda, adica de 10 ori mai mult decat se intampla in cazul celui mai mare rau din Europa, ca debit, Rinul.