Unda verde pentru iesirea Marii Britanii din UE. Nota de plata pe care Bruxelles-ul ar putea sa o impuna britanicilor

×
Codul embed a fost copiat

Premierul britanic, Theresa May, are unda verde pentru a activa Articolul 50, care da oficial startul iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Camera Comunelor a respins tentativele liberal-democratilor de a reintroduce doua amendamente care ar fi intarziat demersul. Vor urma cel putin 2 ani de negocieri complicate, timp in care situatia europenilor instalati in Regat n-ar trebui sa fie afectata.

Unul dintre amendamentele respinse prevedea ca premierul n-ar fi putut declansa Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona decat daca ar fi garantat drepturile cetatenilor europeni care traiesc si muncesc in Regat. In consecinta, situatia milioanelor de europeni instalati in Marea Britanie, inclusiv numerosi romani, va fi una dintre parghiile-cheie de negociere pentru Londra.

Din acest moment, Theresa May poate declansa oricand Brexitul, termenul limita fiind sfarsitul acestei luni. Vor urma doi ani de negocieri cu Bruxelles-ul. Teoretic!

In cadrul "celui mai complicat divort din istorie", Bruxellesul ar putea sa le puna britanicilor in fata o factura de pana la 60 de miliarde de euro. Suma corespunde angajamentelor asumate de Londra in privinta contributiei la bugetul european.

Citește și
Theresa May
Theresa May amana declansarea Articolului 50. Cand se va da startul negocierilor oficiale de divort cu Uniunea Europeana
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Negocierea Brexit-ului NU se limiteaza la chestiuni punctuale, pe care le vor resimti direct cetatenii europeni:

Katrina Rubina: "Visez sa studiez in Regatul Britanic de cand aveam sase ani, si asta datorita fascinatiei pentru seria Harry Potter. Iar acum, din cauza Brexit-ului, s-a zis cu imprumuturile pentru facultate."

Este de asteptat ca Theresa May sa aiba de-a face cu lideri europeni deloc binevoitori, intrucat se tem de un efect de domino, pe fondul ascensiunii nationalismului in intreaga Europa.

 

Procedura de iesire din UE poate fi declansata oricand

Legea va intra in vigoare dupa ce va fi aprobata de regina, probabil marti dimineata. Dupa aceea, premierul Theresa May poate declansa oricand Brexit. Purtatorul sau de cuvant a insistat, insa, ca termenul este sfarsitul lunii martie.

Premierul conservator Theresa May a refuzat pana acum sa comunice o data precisa, multumindu-se sa repete ca ea va activa luna aceasta Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care va lansa doi ani de negocieri in vederea iesirii din UE.

Surse europene au declarat, pentru The Guardian, ca se asteapta ca Articolul 50 sa fie invocat pe 20 martie.

Liderii celorlalte 27 de state membre UE ar putea, totodata, sa se reuneasca pe 6 aprilie intr-un summit vizand definirea ”liniilor directoare” ale negocierilor viitoare. Europenii vor cauta sa faca corp comun in fata britanicilor, susceptibili sa exploateze disensiunile din cadrul blocului.

Bruxellesul ar putea sa le ceara britanicilor pana la 60 de miliarde de euro, potrivit mai multor surse europene, o suma care corespunde angajamentelor pe care Londra si le-a asumat deja in privinta contributiei la bugetul european.

Situatia celor trei milioane de europeni instalati peste Canalul Manecii va trebui, de asemenea, sa fie transata. Theresa May a refuzat, pentru moment, sa le garanteze drepturile, inainte sa obtina asigurari similare cu privire la cei 1,2 milioane de britanici care traiesc in UE.

Negocierile ar urma sa dureze doi ani, insa sarcina va fi titanica pana se va ajunge la capatul ”divortului cel mai complex din istorie”, potrivit fostului ministru conservator William Hague. Ipoteza unui esec al negocierilor cu Londra nu este, de altfel, exclusa.

Theresa May se pregateste pentru o intalnire dificila cu Bruxellesul

Premierul britanic Theresa May se pregateste sa deschida negocierile cu privire la Brexit, in urma victoriei puternice pe care a reputat-o in fata unei rebeliuni parlamentare, care nu influenteaza totusi cu nimic dificila sarcina care o asteapta cu liderii europeni, comenteaza AFP, preluata de News.ro.

Decizia Guvernului scotian de a organiza un nou referendum pe tema independentei si semnelele care arata ca votul in favoarea iesirii din Uniunea Europeana incepe sa afecteze negativ economia britanica arata ca drumul va fi marcat de dificultati, considera unii analisti.

Acestor lucruri li se adaga faptul ca Bruxellesul intentioneaza sa ceara o factura de divort piperata - de pana la 60 de miliarde de euro -, potrivit unor estimari.

”Lucrurile ar putea sa devina rapid delicate”, apreciaza Tim Bale, un profesor de stiinte politice de la Universitatea Queen Mary din Londra.

Pe plan intern, May s-a descurcat cu abilitate pana in prezent. Desi a facut campanie in favoarea ramanerii in UE inaintea referendumului de la 23 iunie, insa conducatoarea britanica a promis o ruptura clara cu Bruxellesul, adica un ”Brexit dur”, sinonim cu o iesire de pe piata unica si limitarea imigratiei europene.

Acest lucru i-a adus favorurile dreptei din partidul ei, foarte eurosceptic, in timp ce pro-europenii prefera sa pastreze tacerea, de teama sa nu fie acuzati ca se opun vointei britanicilor, care s-au pronuntat cu 52% din voturile exprimate in favoarea Brexitului.

Pe plan extern, May urmeaza sa ii infrunte pe liderii europeni, care se confrunta cu o ascensiune a nationalismului in tarile lor si care se tem ca Brexitul poate crea o imitatie.

In ultimele saptamani ea a incercat sa indulceasca tonul, subliniind ca nu vrea ca Brexitul sa avarieze proiectul european. In ceea ce priveste vointa de a iesi de pe piata unica, ea a fost primita mai degraba pozitiv de cealalta parte a Canalului Manecii, unde s-a salutat o clarificare a obiectivelor.

Ea s-a declarat insa pregatita in vederea unei iesiri din UE fara acord, daca nu obtine ceea ce vrea, o perspectiva de care mediul de afaceri se teme mai mult decat orice altceva. Soliditatea economiei britanice, care este departe de a fi cazut in recesiune, asa cum preconizau unii inainte de referendum, a ajutat-o pe May pana acum.

Insa incertitudinea este miza viitorului, in contextul in care anumiti indicatori, precum consumul sau productia industriala, incep sa scada.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Brexitul faramiteaza Regatul. Provincia care a generat cele mai sangeroase conflicte din Europa moderna vrea independenta
Brexitul faramiteaza Regatul. Provincia care a generat cele mai sangeroase conflicte din Europa moderna vrea independenta

Dupa armistitiul din 1998, care a incheiat 30 de ani de violente in provincie, Guvernul are liberatea de a organiza un referendum, daca dovedeste ca majoritatea votantilor este in favoarea unei Irlande unite.

Theresa May amana declansarea Articolului 50. Cand se va da startul negocierilor oficiale de divort cu Uniunea Europeana
Theresa May amana declansarea Articolului 50. Cand se va da startul negocierilor oficiale de divort cu Uniunea Europeana

Purtatorul de cuvant al premierului Theresa May a subliniat luni termenul „sfarsitul” lunii martie pentru declansarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, ce va da startul negocierilor oficiale de divort cu Uniunea Europeana, relateaza Reuters.

Premierul Scotiei va cere votul Parlamentului pentru organizarea unui referendum pentru independenta. Reactia Theresei May
Premierul Scotiei va cere votul Parlamentului pentru organizarea unui referendum pentru independenta. Reactia Theresei May

Premierul Scotiei, Nicola Sturgeon, a confirmat ca va cere votul Parlamentului pentru organizarea unui al doilea referendum pentru independenta, potrivit BBC.

Marea Britanie ar putea cere 10 miliarde de euro ca sa iasa din UE.
Marea Britanie ar putea cere 10 miliarde de euro ca sa iasa din UE. "Planul e incredibil de stupid"

Un document confidential dezvaluit de presa britanica arata ca guvernul de la Londra vrea sa faca Uniunea Europeana sa plateasca pentru Brexit.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.