Theresa May amana declansarea Articolului 50. Cand se va da startul negocierilor oficiale de divort cu Uniunea Europeana

Ultima actualizare: 16-03-2017 07:16
Theresa May

Purtatorul de cuvant al premierului Theresa May a subliniat luni termenul „sfarsitul” lunii martie pentru declansarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, ce va da startul negocierilor oficiale de divort cu Uniunea Europeana, relateaza Reuters.

Camera Comunelor a respins luni cele doua amendamente introduse de Camera Lorzilor, camera superioara a Parlamentului britanic, la legea care ii permite Guvernului britanic sa activeze Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, care va declansa „divortul” de Uniunea Europeana, relateaza The Guardian.

Unul dintre cele doua amendamente se referea la drepturile cetatenilor din statele membre UE aflati in Regatul Unit. Mai exact, premierul nu ar fi putut declansa Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona decat daca garanta apararea drepturilor cetatenilor UE. Camera Comunelor a respins textul cu 335 de voturi impotriva si 287 pentru.

De asemenea, alesii au respins cu 331 de voturi impotriva si 286 pentru amendamentul care cerea ca Parlamentul sa aiba cuvantul final asupra acordului pentru Brexit.

Surse din Camera Lorzilor au declarat pentru The Guardian ca institutia va respecta votul din Camera Comunelor si va adopta legea fara amendamente, asa cum a cerut Guvernul.

In aceasta situatie, premierul Theresa May poate declansa oricand, incepand de marti dimineata, Brexit. Purtatorul sau de cuvant a insistat, insa, ca termenul este sfarsitul lunii martie.

Premierul conservator Theresa May a refuzat pana acum sa comunice o data precisa, multumindu-se sa repete ca ea va activa luna aceasta Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care va lansa doi ani de negocieri in vederea iesirii din UE.

Premierul irlandez Enda Kenny a dat asigurari ca Bruxellesul se pregateste de o declansare a Brexitului inca de miercuri, iar insarcinatul cu dosarul Brexitului in cadrul partidului de opozitie laburist Keir Starmer a reafirmat duminica faptul ca Theresa May intentioneaza sa activeze Articolul 50 miercuri sau joi.

Pe de alta parte, surse europene se asteapta ca Articolul 50 sa fie invocate pe 20 martie.

Liderii celorlalte 27 de state membre UE ar putea, astfel, sa se reuneasca pe 6 aprilie intr-un summit vzand sa defineasca ”liniile directoare” ale negocierilor viitoare. Europenii vor cauta sa faca corp comun in fata britanicilor, susceptibili sa exploateze disensiunile din cadrul blocului.

Intre subiectele fierbinti va figura factura de iesire din UE. Bruxellesul ar putea sa le ceara britanicilor pana la 60 de miliarde de euro, potrivit mai multor surse europene, o suma care corespunde angajamentelor pe care Londra si le-a asumat deja in privinta contributiei la bugetul european.

Situatia celor trei milioane de europeni instalati peste Canalul Manecii va trebui, de asemenea, sa fie transata. Theresa May a refuzat, pentru moment, sa le garanteze drepturile, inainte sa obtina asigurari similare cu privire la cei 1,2 milioane de britanici care traiesc in UE.

Negocierile ar urma sa dureze doi ani, insa sarcina va fi titanica pana se va ajunge la capatul ”divortului cel mai complex din istorie”, potrivit fostului ministru conservator William Hague. Ipoteza unui esec al negocierilor cu Londra nu este, de altfel, exclusa.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Share în bucate cu Alex Petricean - Mămăligă fiartă în zer, cu ciuperci

21:04
Alt Text!
ePlan
Schimbări de comportament, tendințe, evoluție ecosistem si oportunități de dezvoltare deschise prin eMAG Marketplace cu Florin Filote - Vicepreședinte eMAG pentru marketplace și vânzări corporate

30:44
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 24 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!