Vulcanul Semeru a erupt din nou. Bilanţul deceselor a urcat la 22
Vulcanul Semeru din Indonezia a erupt din nou în cursul zilei de luni, ejectând nori groşi de cenuşă fierbinte.
Evenimentul a avut lo la două zile după ce erupţia sa puternică de sâmbătă a ucis cel puţin 22 de persoane, în timp ce alte câteva zeci sunt date dispărute, informează Reuters.
Semeru, cel mai înalt munte de pe insula Java, a avut o erupţie spectaculoasă sâmbătă, când a aruncat în atmosferă o coloană uriaşă de cenuşă, care a acoperit apoi satele învecinate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Înregistrările aeriene au arătat acoperişuri de clădiri care ieşeau în relief într-un peisaj vulcanic, în timp ce la sol numeroşi militari, poliţişti şi rezidenţi săpau cu mâinile goale pentru a scoate victimele din stratul gros de cenuşă.
Bilanţul deceselor a urcat luni la 22, în timp ce alte 27 de persoane sunt date dispărute, a anunţat Agenţia indoneziană pentru gestionarea dezastrelor naturale.
Vulcanul Semeru a erupt din nou luni, a confirmat Centrul indonezian de vulcanologie şi gestionare a dezastrelor geologice pe contul său de Twitter, avertizând totodată în legătură cu o activitate seismică susţinută în acea zonă.
"Semeru este unul dintre cei mai activi vulcani din Indonezia. Înainte şi după erupţia din 4 decembrie, el va continua să fie activ", a declarat Liswanto, directorul Observatorului Vulcanologic Semeru.
Unii dintre rezidenţi s-au întors la locuinţele lor pentru a-şi verifica bunurile şi animalele domestice, însă Liswanto i-a îndemnat să păstreze o distanţă sigură faţă de vulcan.
"Oamenii trebuie să fie vigilenţi, pentru că pericolul potenţial este încă acolo", a adăugat el.
În regiunea Sumberwuluh, echipele de salvare s-au confruntat şi cu vremea nefavorabilă atunci când încercau să scoată victimele din stratul de moloz.
Complicând şi mai mult eforturile logistice şi operaţiunile de salvare, scurgerile de lavă generate de erupţia de sâmbătă au distrus un pod care făcea legătura între două zone din districtul Lumajang cu oraşul Malang.
Cantine publice şi facilităţi sanitare au fost amenajate pentru cele peste 1.700 de persoane care au fost strămutate în urma erupţiei.
Semeru este unul dintre cei peste 100 de vulcani activi din Indonezia, ţară aflată în Cercul de Foc al Pacificului, o regiune marcată de o activitate seismică ridicată şi situată la confluenţa mai multor plăci tectonice.