Una din cele mai mari moschei din Europa, inaugurata in Moscova. Cum arata constructia de 170 de milioane de dolari

Ultima actualizare: 26-09-2015 07:04

La Moscova a fost inaugurata miercuri una dintre cele mai mari moschei din Europa. La ceremonie au fost prezenti Vladimir Putin, Recep Erdogan si presedintele palestinian.

Moscheea a fost ridicata pe locul uneia vechi, dar este de zece ori mai mare si poate sa primeasca 10.000 de oameni.

Moscheea a fost ridicata pe locul uneia construita in 1904, singura care a functionat in timpul epocii sovietice. In 2005 au inceput lucrarile de reconstructie a vechii moschei, dar in 2011 aceasta a fost demolata cu totul si santierul a pornit de la zero.

Vladimir Putin, presedintele Rusiei: "Vreau sa subliniez ca islamul este una dintre religiile traditionale din Rusia."

Rusia are 9,5 milioane de musulmani, adica 6,5% din populatie. Doua dintre cele 10 milioane de locuitori ai Moscovei sunt de aceasta religie, dar orasul nu avea decat trei moschei cu o capacitate de cate 2.000 de oameni.

Vladimir Putin, presedintele Rusiei: "Este un mare eveniment pentru musulmanii rusi. Una dintre cele mai vechi moschei din Moscova a fost reconstruita pe locul ei istoric. E cea mai mare din Europa".

Cu o suprafata de 19.000 de metri patrati, moscheea are minarete inalte de 72 de metri si un dom central de 46 de metri. Constructia a costat 170 de milioane de dolari proveniti in mare parte din donatii private. Un milionar din Daghestan a donat 100 de milioane, dupa ce a supravietuit unui accident de masina in Franta in 2007. Printre donatori se numara si presedintele palestinian Mahmoud Abbas, care a contribuit cu 25.000 de dolari.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO