Un var al presedintelui Afganistanului a fost asasinat de un kamikaze care si-a detonat bombele din turban

Ultima actualizare: 01-08-2014 07:12
Hashmat Karzai

Un var al presedintelui afgan Hamid Karzai, Hashmat Karzai, a fost asasinat marti la domiciliu, in apropiere de Kandahar, de catre un kamikaze care a ascuns substante explozive in turban, potrivit unor oficiali, relateaza AFP.

"Un kamikaze deghizat ca invitat a venit la domiciliul lui Hashmat Karzai, pentru a-l saluta cu ocazia Aid el-Fitr. Dupa ce l-a imbratisat, si-a detonat incarcatura exploziva si l-a ucis pe Hashmat Karzai", a declarat Dawa Khan Minapal, un purtator de cuvant al guvernatorului provinciei.

El a precizat ca atacul nu a provocat si alte victime.

Potrivit lui Zia Durani, un purtator de cuvant al Politiei din Kandahar, atacatorul era un tanar care a ascuns explozibilii in turban, purtat frecvent in Afganistan.

Hashmat Karzai, in varsta de aproximativ 40 de ani, a participat la campania lui Qayoum Karzai, fratele presedintelui, care a candidat in alegerile prezidentiale, dar care s-a retras din cursa la inceputul anului, pentru a-l sustine pe Ashraf Ghani. Barbatul, un personaj influent in Kandahar, a condus, de atunci, campania lui Ghani in aceasta provincie din sud, in care majoritatea pastuna a votat pentru candidatul de aceeasi etnie.

La inceputul lui iulie, Comisia Electorala a publicat rezultatele preliminare ale celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale de la 14 iunie, care-l plaseaza pe Ghani pe primul loc, cu un avans de aproximativ un milion de voturi. Rivalul acestuia, Abdullah Abdullah a respins in mod categoric rezultatele prezentate, creand tensiuni intre sustinatorii celor doua tabere.

In urma cu doua saptamani, cei doi candidati s-au pus de acord, sub patronajul secretarului de Stat american John Kerry, care a venit sa intermedieze conflictul, asupra unui audit asupra celor aproximativ 8,1 milioane de voturi exprimate, intr-o incercare de a elimina voturile fraudate din scrutin. Auditul, care a fost intrerupt sambata din cauza unui dezacord, urmeaza sa fie reluat la sfarsitul saptamanii, dupa Aid el-Fitr.

Atacarea unui membru al familiei Karzai are loc in contextul unor noi violente in Afganistan, intre talibani si fortele de securitate afgane.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO