Un sit natural din patrimoniul Unesco risca sa fie distrus. Ce vrea o mare companie sa faca cu el
Cetatenii si grupurile de ecologisti din Noua Zeelanda se opun marilor companii care platesc sume nesemnificative pentru consumul apei din Lacul Greaney si Lacul Minim mare, ambele aflate in patrimoniul Unesco.
Planul companiei Alpine Pure de a extrage milioane de litri de apa dintr-un sit protejat de Unesco, trimitand-o apoi printr-o conducta pe coasta, de unde urmeaza sa fie vanduta pentru imbuteliere pe pietele straine, a produs o intreaga campanie pentru protejarea resurselor de apa in Noua Zeelanda.
Compania exportatoare isi propune sa colecteze 800 milioane de litri de apa lunar, din apele glaciare neatinse ale Lacului Greaney si Lacului Minim Mere, ambele aflate in Alpii neo-zeelandezi.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Companiile au obtinut pana in acest moment permisiunea de a extrage apa, iar acum se lupta pentru a primi si autorizatiile necesare montarii conductelor cu ajutorul carora va fi extrasa apa.
La inceputul lunii, o petitie semnata de peste 15.000 de persoane a fost trimisa catre Parlament, cu scopul de a-si arata preocuparea cu privire la exportarea apei. Exista deja un precedent - Coca-Cola, care extrage apa din "Izvorul Albastru" din Putaruru, cunoscut pentru puritatea sa, platind in schimb o redeventa anuala de 40.000 de dolari neo-zeelandezi (26.000 de euro). Pe de alta parte, ecologistii cer interzicerea temporara a tuturor exporturilor de apa pana in momentul in care legislatia va fi modificata corespunzator.