Lucrari de restaurare "Made in China" la Marele Zid. Anumite portiuni au fost acoperite cu ciment
Cea mai mare fortificatie militara a tuturor timpurilor se degradeaza pe zi ce trece, asta in ciuda proiectului de renovare lansat de guvernul chinez.
Mai multe rapoarte au scos la inveala faptul lucrarile de mentenanta si consolidare au fost facute fara o gandire unitara, in graba, cu materiale ce nu respecta arhitectura originala si au avut un rezultat deplorabil, relateaza The Guardian. O portiune a ajuns chiar sa fie reparata cu ciment, la ordinul autoritatilor.
O parte a proiectului viza sectiunea lunga de aproximativ opt kilometri, numita Xiaohekou si botezata "cea mai frumoasa parte salbatica a Marelui Zid". Aici turnurile strajerilor si alte constructii de aparare au fost daramate complet, in ciuda faptului ca lucrarile erau unele de conservare. Nisip si alte materiale au fost turnate pe deasupra zidului, facandu-l sa para o poteca de pe dealuri. Chiar si seful Biroului pentru protejarea antichitatilor, Ding Hui a declarat: :"Chiar a fost o reparatie urata".
Pe langa toate acestea, mai exista si problema materialelor folosite. Rapoartele mai arata inconsistenta in ceea ce priveste materialele folosite, printre acestea numarandu-se calcarul, mortarul si betonul.
Marele Zid Chinezesc dateaza inca din anul 220 i.Hr. cand statul si-a dezvoltat fortificatiile pentru a se apara de invaziile triburilor din nord. Constuctia a continuat pana la si in timpul dinastiei Ming (1368-1644). Estimarile privind lungimea fortificatiei variaza, dar conform UNESCO, care a inclus-o in patrimoniul mondial in 1987, la apogeul sau masura 20.000 de kilometri.
Sursa: The Guardian
Etichete: China, marele zid chinezesc, renovare, unesco, reparat,
Dată publicare:
22-09-2016 21:27