Un oficial american îndeamnă China şi Rusia să declare că oamenii, nu şi inteligenţa artificială, controlează armele nucleare
Un înalt oficial american a cerut joi Chinei şi Rusiei să se alăture declaraţiilor Statelor Unite şi ale altor ţări că numai oamenii, şi niciodată inteligenţa artificială, vor lua decizii cu privire la desfăşurarea armelor nucleare, informează Reuters.
Oficialul Departamentului de Stat pentru controlul armelor, Paul Dean, a declarat într-un briefing online că Washingtonul şi-a luat un "angajament clar şi puternic" că oamenii deţin controlul total asupra armelor nucleare, adăugând că Franţa şi Marea Britanie au făcut acelaşi lucru.
"Am saluta o declaraţie similară din partea Chinei şi a Federaţiei Ruse", a spus Dean, secretar adjunct principal al Biroului pentru Controlul Armelor, Descurajare şi Stabilitate. "Credem că este o normă extrem de importantă de comportament responsabil şi credem că este ceva care ar fi foarte binevenit într-un context P5", a spus el, referindu-se la cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite.
Remarcile lui Dean vin în momentul în care administraţia preşedintelui american Joe Biden încearcă să aprofundeze discuţii separate cu China atât cu privire la politica privind armele nucleare, cât şi la dezvoltarea inteligenţei artificiale.
Ministerul Apărării chinez nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.
Răspândirea tehnologiei inteligenţei artificiale a apărut în timpul discuţiilor ample dintre secretarul de stat al SUA Antony Blinken şi ministrul de externe al Chinei Wang Yi, la Beijing, pe 26 aprilie.
Cele două părţi au convenit să desfăşoare primele discuţii bilaterale cu privire la inteligenţa artificială în următoarele săptămâni, a declarat Blinken, adăugând că vor face un schimb de opinii cu privire la cel mai bun mod de a gestiona riscurile şi siguranţa din jurul acestei tehnologii.
Ca parte a normalizării comunicaţiilor militare, oficialii americani şi chinezi au reluat discuţiile privind armele nucleare în ianuarie, dar negocieri oficiale pentru controlul armelor nu sunt aşteptate prea curând.
China, care îşi extinde capacităţile de armament nuclear, a cerut în februarie ca cele mai mari puteri nucleare să negocieze mai întâi între ele un tratat de interzicere a primei lovituri cu o astfel de arme împotriva celorlalte.
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia, China, arme nucleare, inteligenta artificiala,
Dată publicare:
02-05-2024 08:57