Marea Britanie testează primul vaccin împotriva cancerului de piele. Cum este folosită inteligența artificială
Moment revoluționar în medicină. În Marea Britanie e testat primul vaccin împotriva cancerului de piele.
Spre deosebire de cel clasic, acest ser este unul personalizat pentru că activează un răspuns imun anti-tumoral bazat pe mutaţiile unice în fiecare caz de melanom. În viitor, aceeași tehnologie ARN mesager ar putea fi folosită pentru a combate și alte tipuri de cancer.
Kara Leece, pacientă bolnavă de cancer de piele: "Eram în vacanță în Dubai și mama m-a dat cu cremă de protecție solară, dar de-a lungul zilei a observat unele modificari și mi-a zis că ceva nu e în regulă. Nu m-am dus la medic imediat și mama m-a certat din cauza asta. Nici nu auzisem până atunci termenul «melanom». A fost îngrozitor, e ultimul lucru pe care mi-l doream să se întâmple, mai ales că aveam 30 de ani".
Kara este încrezatoare datorită unei echipe medicale din Londra care testează un vaccin împotriva melanomului pe baza de ARN mesager. Serul ghidează organismul să "vâneze" celulele bolnave și să împiedice reapariția cancerului.
Concret, în cursul unei operații, doctorii extrag o mostră, fac secvențierea genetică a celulei canceroase folosind inteligența artificială și obțin un vaccin personalizat, specific tumorii fiecărui pacient.
Dr. Heather Shaw, coordonatoarea studiului, Spitalul University College Londra: "Atunci când unui pacient i se extirpă melanomul, acesta ajunge la o clinică unde i se analizează markerii tumorali. Aceștia permit sistemului imunitar să identifice (cancerul) în mod direct și să nu vizeze celulele sănătoase ale corpului, ci doar celulele canceroase ce pot rămâne în organism. Ulterior, este creat un vaccin țintit, pentru a învăța sistemul imunitar al respectivului pacient cum sa lupte. Noi o numim „terapie individualizată cu neo-antigeni".
Serul personalizat - în dezvoltarea căruia sunt implicate companiile farmaceutice Moderna şi Merk - poate fi realizat în decurs de câteva săptămâni.
Peste o mie de persoane din 25 de țări au fost selectate pentru a lua parte la experimentul revoluționar. Studiul a ajuns în a treia, și ultima, fază de testare, după ce - în etapele anterioare - a obținut rezultate promițătoare.
Iain Foulkes, directorul executiv al cercetării: "Cred că s-a văzut o scădere de 45 la sută a riscului de revenire a cancerului la pacienții diagnosticați cu melanom și, totodată, o scădere drastică a ratei mortalității".
Melanomul afectează anual aproximativ 132.000 de persoane, la nivel global.
Ashish Joshi, corespondent Sky News: "Pe viitor, studiul va fi extins pentru a stopa cancerul de vezică urinară, cancerul pulmonar și cancerul renal".
Sursa: Pro TV
Etichete: Marea Britanie, vaccin, cancer de piele, inteligenta artificiala,
Dată publicare:
28-04-2024 18:11