Un oficial al ONU avertizează: Rusia este responsabilă de moartea lui Aleksei Navalnîi
O expertă a ONU în drepturile omului în Rusia a declarat luni că guvernul de la Moscova poartă responsabilitatea pentru moartea liderului de opoziţie Aleksei Navalnîi.
"Aşadar, guvernul rus este responsabil, într-un fel sau altul, pentru moartea sa", a declarat Maria Katzarova pentru Reuters în marja unui eveniment despre soarta deţinuţilor politici ruşi, desfăşurat la sediul Naţiunile Unite de la Geneva, scrie Agerpres, care citează Reuters.
În sprijinul acuzaţiei sale, experta ONU a invocat perioadele lungi în care Navalnîi a fost obligat să stea la carceră, care - potrivit ei - însumează aproximativ 300 de zile, care ar fi putut provoca o "moarte lentă pe parcursul mai multor ani".
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Şeful Serviciului de Informaţii Externe (SVR), Serghei Narîşkin, declarase anterior că Aleksei Navalnîi, care a decedat la 16 februarie într-o colonie penitenciară din regiunea arctică, a decedat din cauze naturale.
Katzarova a avertizat, de asemenea, că şi alţi deţinuţi din Rusia ar putea avea aceeaşi soartă ca Navalnîi, declarându-se "foarte îngrijorată", între alţii, de situaţia politicianului de opoziţie Vladimir Kara-Murza.
"De la moartea lui Aleksei Navalnîi, nu trece o zi fără să mă întreb cine este următorul Navalnîi", a spus ea. "Şi va exista un alt Navalnîi, cu siguranţă, cu un asemenea nivel de represiune", a adăugat experta citată.
Katzarova, fostă investigatoare bulgară pentru Amnesty International, este unul dintre zecile de experţi independenţi în domeniul drepturilor omului mandataţi de ONU să raporteze cu privire la teme specifice sau crize, însă singurul care raportează despre una dintre cele cinci ţări cu statut de membru permanent în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite.
Grupuri ale societăţii civile afirmă că între 600 şi 1.000 de deţinuţi politici se află în prezent închişi în Rusia pentru că s-au opus invaziei ruse în Ucraina sau au refuzat să lupte în cadrul acesteia. Moscova respinge criticile privind situaţia drepturilor omului pe plan intern.
Într-un discurs rostit anterior la reuniunea ONU, unde a luat cuvântul şi jurnalistul rus Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2021, Katzarova a pledat pentru mai multă presiune asupra Moscovei pentru eliberarea deţinuţilor politici şi investigarea morţii lui Navalnîi.
"Nu ne putem permite să ne lăsăm doar insultaţi de situaţia drepturilor omului în Rusia", a afirmat ea în sala plină de diplomaţi. "Depinde de dvs. să luaţi măsuri, măsuri reale pentru protejarea acestor deţinuţi politici!", a pledat Katzarova.
Kremlinul i-a prezentat pe Navalnîi şi susţinătorii săi ca pe nişte infractori şi unelte ale Occidentului, care acţionează pentru a destabiliza Rusia. Totodată, Kremlinul a negat acuzaţiile văduvei opozantului defunct, Iulia Navalnaia, potrivit căreia preşedintele Vladimir Putin ar fi ordonat uciderea sa.
Navalnaia a declarat săptămâna trecută că amploarea susţinerii publice a lui Navalnîi de la moartea sa este o dovadă a faptului că întreaga sa cauză continuă şi a îndemnat la un protest masiv împotriva lui Putin în ziua principală a alegerilor prezidenţiale din Rusia, duminică, 17 martie.