Un oficial al ONU avertizează: Rusia este responsabilă de moartea lui Aleksei Navalnîi

aleksei navalnîi
Shutterstock

O expertă a ONU în drepturile omului în Rusia a declarat luni că guvernul de la Moscova poartă responsabilitatea pentru moartea liderului de opoziţie Aleksei Navalnîi.

"Aşadar, guvernul rus este responsabil, într-un fel sau altul, pentru moartea sa", a declarat Maria Katzarova pentru Reuters în marja unui eveniment despre soarta deţinuţilor politici ruşi, desfăşurat la sediul Naţiunile Unite de la Geneva, scrie Agerpres, care citează Reuters.

În sprijinul acuzaţiei sale, experta ONU a invocat perioadele lungi în care Navalnîi a fost obligat să stea la carceră, care - potrivit ei - însumează aproximativ 300 de zile, care ar fi putut provoca o "moarte lentă pe parcursul mai multor ani".

Şeful Serviciului de Informaţii Externe (SVR), Serghei Narîşkin, declarase anterior că Aleksei Navalnîi, care a decedat la 16 februarie într-o colonie penitenciară din regiunea arctică, a decedat din cauze naturale.

Katzarova a avertizat, de asemenea, că şi alţi deţinuţi din Rusia ar putea avea aceeaşi soartă ca Navalnîi, declarându-se "foarte îngrijorată", între alţii, de situaţia politicianului de opoziţie Vladimir Kara-Murza.

Citește și
Moartea suspectă a unui turist portughez în Bucegi: anchetă redeschisă după 18 luni. Alpinistul a decedat într-o excursie organizată pe vreme foarte proastă

"De la moartea lui Aleksei Navalnîi, nu trece o zi fără să mă întreb cine este următorul Navalnîi", a spus ea. "Şi va exista un alt Navalnîi, cu siguranţă, cu un asemenea nivel de represiune", a adăugat experta citată.

Katzarova, fostă investigatoare bulgară pentru Amnesty International, este unul dintre zecile de experţi independenţi în domeniul drepturilor omului mandataţi de ONU să raporteze cu privire la teme specifice sau crize, însă singurul care raportează despre una dintre cele cinci ţări cu statut de membru permanent în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite.

Grupuri ale societăţii civile afirmă că între 600 şi 1.000 de deţinuţi politici se află în prezent închişi în Rusia pentru că s-au opus invaziei ruse în Ucraina sau au refuzat să lupte în cadrul acesteia. Moscova respinge criticile privind situaţia drepturilor omului pe plan intern.

Într-un discurs rostit anterior la reuniunea ONU, unde a luat cuvântul şi jurnalistul rus Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2021, Katzarova a pledat pentru mai multă presiune asupra Moscovei pentru eliberarea deţinuţilor politici şi investigarea morţii lui Navalnîi.

"Nu ne putem permite să ne lăsăm doar insultaţi de situaţia drepturilor omului în Rusia", a afirmat ea în sala plină de diplomaţi. "Depinde de dvs. să luaţi măsuri, măsuri reale pentru protejarea acestor deţinuţi politici!", a pledat Katzarova.
Kremlinul i-a prezentat pe Navalnîi şi susţinătorii săi ca pe nişte infractori şi unelte ale Occidentului, care acţionează pentru a destabiliza Rusia. Totodată, Kremlinul a negat acuzaţiile văduvei opozantului defunct, Iulia Navalnaia, potrivit căreia preşedintele Vladimir Putin ar fi ordonat uciderea sa.

Navalnaia a declarat săptămâna trecută că amploarea susţinerii publice a lui Navalnîi de la moartea sa este o dovadă a faptului că întreaga sa cauză continuă şi a îndemnat la un protest masiv împotriva lui Putin în ziua principală a alegerilor prezidenţiale din Rusia, duminică, 17 martie.

Articol recomandat de sport.ro
Presa internațională a căzut în capcana FCSB! Spaniolii, singurii care n-au luat plasă: „Nu au marcă, nume și palmares!”
Presa internațională a căzut în capcana FCSB! Spaniolii, singurii care n-au luat plasă: „Nu au marcă, nume și palmares!”
Citește și...
Un cadavru a fost descoperit în apropierea unei insule grecești. Incidentul tragic care a avut loc pe mare
Un cadavru a fost descoperit în apropierea unei insule grecești. Incidentul tragic care a avut loc pe mare

Cadavrul unui bărbat despre care se presupune că s-a înecat în naufragiul unei ambarcaţiuni cu migranţi a fost descoperit duminică în apropierea insulei Samos, au anunţat gărzile de coastă din Grecia.

Putin jubilează în ziua de Florii. Ucrainenii își arată cu degetul soldații, după ce Rusia a obținut un nou succes pe front
Putin jubilează în ziua de Florii. Ucrainenii își arată cu degetul soldații, după ce Rusia a obținut un nou succes pe front

Rusia a revendicat duminică capturarea unui nou sat pe frontul din estul Ucrainei, Novobahmutivka, în sectorul unde forţele ruse au avansat rapid în ultima perioadă, informează Reuters şi AFP.

"Atac extrem de grav". Trei polițiști au fost împușcați și apoi incendiați în propria mașină | VIDEO

Trei polițiști chilieni au fost uciși, sâmbătă dimineață, în municipiul Cañete din regiunea Biobío, au anunțat autoritățile locale

Recomandări
Industria înfloritoare care a fost distrusă în România. Implicația „reginei serelor”, o femeie cu conexiuni politice
Industria înfloritoare care a fost distrusă în România. Implicația „reginei serelor”, o femeie cu conexiuni politice

„De unde sunt florile?”, partea I. Când creştinii ortodoxi celebrează Floriile, vorbim despre o industrie înfloritoare - vânzarea plantelor verzi şi florilor în România.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu:
Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu: "S-a terminat cu poveştile"

Gabriela Firea și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Ea a fost însoțită la sediul Biroului Electoral Municipal (BEM) de mai mulți lideri PSD, în frunte cu președintele partidului, Marcel Ciolacu.