Un nou masacru al armatei din Siria, soldat cu 62 de morti. CNS: Rusia incurajeaza crimele salbatice

Ultima actualizare: 18-09-2012 01:06
masacru Siria

Armata siriana si-a reluat miercuri asaltul asupra localitatii Hula, teatrul unui masacru denuntat de comunitatea internationala, violentele din Siria soldandu-se cu alte 62 de victime, in pofida avertizarilor internationale, relateaza AFP.

Principala coalitie de opozitie, Consiliul National Sirian (CNS), a acuzat Rusia ca incurajeaza regimul lui Bashar al-Assad sa comita "crime salbatice", dupa ce Moscova a criticat sanctiunile diplomatice adoptate de Occident in semn de protest fata de intetirea violentelor din Siria.

La Geneva, adjunctul emisarului international Kofi Annan, francezul Jean-Marie Guehenno, a declarat ca se asteapta la "gesturi concrete" din partea regimului pentru ca violentele sa inceteze, detinutii sa fie eliberati iar poporul sirian sa aiba acces la ajutoare umanitare.

In timp ce comunitatea internationala nu a reusit sa ajunga la un acord in ceea ce priveste urmatoarele actiuni, represiunea condusa de regim impotriva revoltei populare si luptele intre soldati si rebeli au dus la moartea altor 62 de persoane, conform militantilor.

"Regimul ucigas bombardeaza in acest moment Hula, unde un masacru a avut loc pe 25 mai, folosindu-se de tancuri si obuze", a declarat CNS intr-un comunicat.

Consiliul a facut apel catre "observatorii ONU sa vina cat mai repede in Hula si sa puna presiune asupra regimului pentru ca acesta sa inceteze bombardamentele, protejand astfel civilii ramasi in acest oras".

"Locuitorii au lansat un apel de urgenta dupa atacul brutal al regimului asupra orasului lor, in special dupa ce armata a montat baricade, ceea ce de obicei indica debutul unui atac", a mentionat CNS.

"Satul Taldo este tinta armelor grele si a rachetelor lansate de trupele guvernamentale", a adaugat la randul sau Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

In total, 108 persoane, dintre care aproximativ 50 de copii, au fost ucisi in Hula, vineri si sambata, si alte 300 au fost ranite, potrivit OSDO.

Conform unui oficial al ONU, o parte dintre victime au murit din cauza exploziilor provocate de obuze, ceea ce indica o responsabilitate a Guvernului, iar o alta parte au fost ucise cu arme albe, "aratand probabila implicare a militiei proguvernamentale «shabbiha»". Acest masacru a provocat un protest international.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO