Un nou focar de Ebola în Congo. Cel puțin 11 oameni au murit
Cel mai recent focar de Ebola din nord-vestul Republicii Democrate Congo a provocat decesul a 11 persoane de la începutul lunii, au anunţat luni autorităţile citate de agenţia DPA.
De la anunţarea izbucnirii focarului din Mbandaka, în provincia Equateur, au fost înregistrate 14 cazuri confirmate şi 11 decese, se arată într-un comunicat emis de comisia responsabilă de răspuns.
Focarul este o lovitură suplimentară pentru marele stat din centrul Africii, care s-a confruntat cu o epidemie de febră hemoragică periculoasă în regiunea de la frontiera de est începând din august 2018.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
A fost al zecelea astfel de focar, considerat al doilea ca număr de victime. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), peste 2.200 de persoane au murit.
OMS a indicat săptămâna trecută că în focarul din Mbandaka este implicată o tulpină diferită a virusului faţă de cea din estul ţării.
Analiza de secvenţiere genetică realizată de Institutul Naţional de Cercetări Biomedicale (NIBR) a constatat, de asemenea, că virusul este ''diferit de cel precedent care a afectat aceeaşi regiune în 2018'', potrivit OMS. Organizaţia a adăugat că este posibil ca acesta să provină dintr-o sursă animală.
''Ebola este endemică în rezervoarele de animale... aşa că era de aşteptat să apară noi cazuri'', a spus dr. Matshidiso Moeti, director regional al OMS.
De asemenea, Republica Democrată Congo a fost afectată anul trecut de cel mai grav focar de rujeolă din lume şi se luptă în prezent cu pandemia de COVID-19.
Limitarea acestor epidemii este îngreunată de miliţiile care luptă în unele zone ale ţării şi de neîncrederea populaţiei în lucrătorii sanitari trimişi în ajutor.