Un mister care a fascinat generaţii. Descoperirea făcută pe o insulă izolată din Pacific
Oase găsite pe o insulă izolată din Pacific în urmă cu aproape 80 de ani ar putea fi ale aviatoarei americane Ameliei Earhart, prima femeie care a zburat peste Atlantic în 1932.
Dacă e adevărat, descoperirea va rezolva un mister care a fascinat generaţii după ce Earhart a dispărut în încercarea de a zbura în jurul Pământului în 1937, relatează news.ro, citând CNN.
Prin acest studiu, au fost reanalizate mai multe oase găsite pe insula Nikumaroro din Pacific în 1940.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Cercetătorul Richard Jantz a scris că a găsit "indicii semnificative care conduc la concluzia că oasele din Nikumaroro sunt ale Ameliei Earhart".
Detalii ale investigaţiei au fost publicate zilele trecute în revista de ştiinţă Forensic Anthropology de către Jantz, profesor emerit de antropologie la Universitatea din Tennessee.
Nu este prima dată când oamenii de ştiinţă examinează aceste oase care ar fi fost ale Earhart.
În 1941, rămăşiţele au fost analizate de dr. D. W. Hoodless, director la Central Medical School din Fiji, care a concluzionat că oasele ar aparţine unui bărbat. De atunci, acele oase au dispărut.
Însă noul studiu evidenţiază că atunci când Hoodless a cercetat oasele, medicina legală nu era atât de avansată ca în prezent şi că acest lucru ar fi afectat analiza făcută atunci, aşa cum s-a întâmplat în foarte multe cazuri în anii 1940.
Jantz a folosit o tehnologie, numită Fordisc, care stabileşte sexul şi vechimea osemintelor. "Am făcut măsurători luând în calcul cine ar fi putut ajunge pe insula Nikumaroro la acel moment", a scris el.
De asemenea, a analizat dacă oasele aparţin unuia dintre cei 11 membri ai unui echipaj care a naufragiat pe insulă în 1929 sau dacă sunt ale unui insular.
Jantz a comparat constituţia aviatoarei cu oasele găsite pe insulă. Mărimea tibiei şi dimensiunea corpului au fost măsurate alături de unele haine ale Ameliei Earhart păstrate la Purdue University. Concluzia a fost că "singura persoană căreia îi pot fi atribuite aceste măsurători este Amelia Earhart".
În luna noiembrie a anului trecut, un studiu al International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGHAR) arăta că Amelia Earhart a murit la finalul anilor 1930 ca naufragiat, nu în urma prăbuşirii avionului.
Earhart a dispărut în 1937, în Pacific, în timpul încercării de a înconjura Pământul, şi acest fapt a fost subiectul a numeroase speculaţii de-a lungul anilor.
O fotografie datând din anii 1930, făcută în Insulele Marshall, ocupate de japonezi la acea vreme, a surpins mai multe persoane aflate în port, iar una dintre ele ar putea fi Amelia Earhart (în centru, jos). În partea stângă a fotografiei s-ar fi aflat Fred Noonan, navigatorul care a însoţit-o în ultimul zbor, iar în dreapta, mai departe, o parte din avionul lor.
Imaginea alb-negru a fost găsită în depozitele US National Archives.