Un jurnalist şi tatăl său au fost asasinaţi, luni, la Tegucigalpa. Astfel, numărul jurnaliştilor ucişi de la începutul acestui an în Honduras a ajuns la cinci, a anunţat Comitetul pentru Liberă Exprimare din această ţară.
Edwin Josue Andino, 23 de ani, a fost ucis cu un glonţ tras în faţă tras de la mică distanţă, a precizat Amada Ponce, directoarea acestui ONG pentru apărarea libertăţii presei.
Înainte de a-l ucide, asasinii l-au legat pe ziarist la gură cu bandă adezivă, un mod de operare în asasinatele de jurnalişti şi care simbolizează dorinţa de a "reduce la tăcere" presa, a adăugat Ponce.
Asasinii erau îmbrăcați în uniforme ale poliției militare
Într-un comunicat de presă, Poliţia a precizat că "indivizi îmbrăcaţi în uniforme similare celor ale poliţiei militare" i-au scos pe jurnalist şi pe tatăl său din locuinţă, în cartierul Villafranca, în vestul capitalei, şi i-au împuşcat.
Edwin Josue Andino nu fusese ţinta unor ameninţări înainte de a fi asasinat, potrivit lui Raul Morazan, directorul canalului de televiziune LTV, pentru care jurnalistul lucra de doi ani.
Biroul din Honduras al Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a condamnat pe Twitter aceste două crime şi le-a cerut autorităţilor ţării "să stabilească sancţiuni concrete împotriva celor responsabili".
Instituţia a oferit "susţinere tehnică autorităţilor în elaborarea şi punerea în aplicare a unor măsuri structurale durabile pentru a-i proteja pe cei care apără drepturile omului şi fac jurnalism".
"Acesta este al cincilea jurnalist ucis de la începutul anului în Honduras" şi al 98-lea în ultimii 20 de ani, pe o listă care include jurnalişti, directori de media sau angajaţi din presă, a deplâns Ponce.
Peste 90% dintre asasinatele în care sunt vizați jurnalişti rămân nepedepsite
Honduras este considerată una dintre cele mai periculoase ţări din lume pentru jurnalişti, potrivit organizaţiilor de apărare a libertăţii presei. Peste 90% dintre asasinatele de jurnalişti rămân nepedepsite.
Cu o rată de circa 39 de omucideri la 100.000 de locuitori, de patru ori mai mare decât media la nivel mondial, Honduras se situează de asemenea printre cele mai periculoase ţări din lume, exceptând cele aflate în zonele de conflict.
Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Sursa: Agerpres
Etichete:
general,
Dată publicare:
11-10-2022 11:17
Articol recomandat de sport.ro