Un fost om de afaceri, intrat in politica de 2 ani, favorit la alegerile prezidentiale din Bulgaria
Conservatorul Rosen Plevneliev este considerat favorit in alegerile prezidentiale bulgare, al caror prim tur va avea loc la 23 octombrie. El a intrat doar de 2 ani in politica, dar a devenit rapid popular si are o singura promisiune: "Construim Bulgaria".
"Construim Bulgaria", este sloganul de campanie al acestui fost ministru al Dezvoltarii Regionale din Guvernul conservatorului Boiko Borisov.
In varsta de 47 de ani, Rosen Plevneliev, fara eticheta politica, este candidatul desemnat de partidul de dreapta GERB, aflat la putere.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Provenit din mediile de afaceri, acest barbat calm, adeseori zambitor, are reputatia unui on "corect", care cauta consensul. Lui ii place sa se defineasca drept pragmatic, "dispus sa sustina orice guvern care va lucra pentru modernizarea tarii".
Inginer informatician, el a lucrat in constructii si domeniul imobiliar si a participat la infiintarea si administrarea unui cartier de afaceri, Business Park Sofia, precum si a unor complexe rezidentiale.
Imaginea sa a fost insa patata, in plina campanie electorala, de acuzatiile de coruptie de la primaria Sofiei in perioada in care el era antreprenor. Numele lui a fost citat, desi a negat ca a platit mita pentru a obtine contracte.
La Guvern, el a incercat sa modernizeze infrastructurile tarii, gratie fondurilor europene, in conditiile in care Bulgaria are doar 440 de kilometri de autostrazi. Acest lucru l-a facut popular in randul bulgarilor.
Daca va fi ales presedinte, Rosen Plevneliev a promis sa actioneze in vederea "ameliorarii reputatiei Bulgariei", aratata cu degetul in mod constant, in special de Comisia Europeana, pentru problemele sale de coruptie.
El intentioneaza, de asemenea, ca imparta responsabilitatile cu candidata la vicepresedintie, Margarita Popova, fost ministru al Justitiei, pentru a raspunde mai bine asteptarilor Bruxellesului in materie de lupta impotriva crimei organizate si a coruptiei.
Casatorit, Rosen Plevneliev are trei baieti. El vorbeste germana si engleza.
Cine sunt contracandidatii
Dupa doua mandate de cinci ani, socialistul (fostul comunist) Gheorghi Parvanov, in varsta de 55 de ani, nu se mai poate prezenta la aceste alegeri.Presedintele isi asuma un rol limitat de arbitru in Bulgaria: el este garantul unitatii natiunii si reprezinta tara in relatiile internationale. El este comandantul suprem al armatei, numeste ambasadori si are drept de veto asupra legilor. Daca totusi Parlamentul reia votul asupra textelor fara schimbari, seful statului este obligat sa isi dea avizul.
Pentru premierul Boiko Borisov, aceste alegeri vor fi mai ales ocazia de a lua pulsul populatiei la jumatatea mandatului. Guvernul sau a reusit sa mentina o oarecare stabilitate macroeconomica, dar cu pretul unei cure de austeritate severe.
Salariile, care ating in medie 360 de euro pe luna, nu au mai crescut de doi ani, in timp ce preturile la energie nu inceteaza sa creasca si nivelul somajului ramane ridicat, de 9,45%.
Intr-un studiu recent, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a scazut puternic pronosticul pentru Bulgaria, mizand doar pe o crestere de 1,6 la suta din PIB in acest an.
Principalul rival al lui Rosen Plevneliev este socialistul Ivailo Kalfin, in varsta de 47 de ani, fost ministru de Externe si deputat european. El este creditat cu 28% din intentiile de vot. Fostul comisar european Meglena Kuneva, in varsta de 54 de ani, candidat independent, obtine intre 9 si 17% din intentiile de vot.Toti trei sunt de acord asupra necesitatii unei integrari mai bune a Bulgariei in Uniunea Europeana, al carei membru este din 2007.
Unii analisti mentioneaza totusi ca pronosticurile risca sa fie false, intre 25 si 50% dintre cei chestionati refuzand sa raspunda. De altfel, 20-30% dintre alegatori nu si-au stabilit inca optiunea.
Sursa: Mediafax
Etichete: Bulgaria, prezidentiale, alegeri, rosen plevneliev,
Dată publicare:
21-10-2011 09:02