Doua mii de nationalisti au manifestat la Sofia impotriva tiganilor: "Bulgaria, trezeste-te!"

02-10-2011 08:09

Proteste in Bulgaria

Aproape 2.000 de militanti nationalisti au manifestat sambata la Sofia, cerand masuri de urgenta impotriva "criminalitatii tiganesti".

Manifestantii, majoritatea tineri, inclusiv adolescenti, au defilat prin centrul Sofiei, purtand drapelul national si scandand "Bulgaria, trezeste-te", precum si sloganuri impotriva romilor.

Politia a arestat 15 manifestanti care purtau manusi de box.

In fata sediului presedintiei bulgare, sute de militanti ai partidului nationalist Ataka purtau camasi pe care scria "Eu nu vreau sa traiesc intr-un stat tiganesc" si o banderola cu inscriptia "Criminalitatea tiganeasca periculoasa pentru tara".

Acest partid, al carui lider Volen Siderov este candidat la alegerile prezidentiale din 23 octombrie, a facut apel la "reintroducerea pedepsei cu moartea", suprimata in 1990 dupa caderea dictaturii comuniste. El a mai cerut "desfiintarea ghetourilor" rome.

Intre timp, mai multe marsuri ale romilor au fost anulate de organizatori in mai multe orase, inclusiv la Sofia, de teama incidentelor. Cu toate acestea, mai multi tineri romi, si nu numai, au oferit flori trecatorilor, pentru a-si exprima vointa de coabitare.

Uciderea la 24 septembrie a tanarului bulgar Anghel Petrov, care ar fi fost accidentat in mod deliberat de un microbuz condus de una dintre rudele liderului interlop Kiril Raskov, a generat proteste masive ale bulgarilor din satul Katunita.

Aceste proteste s-au extins rapid in toata tara. Politia a arestat in total aproximativ 300 de persoane, dupa doua nopti de manifestatii.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO