Un crucisator american a evitat o coliziune cu o nava chineza amfibie, in Marea Chinei de Sud
O nava apartinand Marinei chineze s-a aproiat periculos de mult de o nava americana de razboi, saptamna trecuta, in Marea Chinei, evitand in ultimul moment un incident, in contextul unor tensiuni intre Beijing si Washington.
USS Cowpens, un crucisator lansator de rachete, a fost nevoit sa efectueze manevre pentru a evita sa intre in coliziune cu nava chineza, care i-a taiat calea, dupa care s-a oprit, potrivit unor ofiteri din cadrul fortelor navale si unor oficiali in domeniul Apararii.
Nava chineza s-a apropiat la mai putin de 500 de metri de cea americana, a anuntat sub protectia anonimatului un oficial din cadrul Pentagonului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Acest episod a avut loc in apele internationale, in Marea Chinei de Sud, pe 5 decembrie", a precizat el intr-un e-mail trimis AFP.
"Pana la urma a avut loc o comunicare eficienta intre echipajele american si chinez, iar cele doua vase au efectuat manevre astfel incat sa fie asigurata o trecere in deplina securitate", a subliniat el.
USS Cowpens se afla "in zona" noului portavion chinez Liaoning in momentul in care s-a produs incidentul, a adaugat oficialul.
Episodul s-a incheiat cu bine, insa subliniaza tensiunile actuale dintre Statele Unite si China dupa ce Beijingul a instituit in mod unilateral, pe 23 noiembrie, o zona aeriana de identificare (ZAI) asupra unei vaste portiuni din Marea Chinei de Est, intre Coreea de Sud si Taiwan. Aceasta inglobeaza un mic arhipelag controlat de Tokyo, Insulele Senkaku, revendicate de Beijing sub numele Diaoyu.
Statele Unite au indemnat China sa renunte la aceasta zona controversata. Washingtonul, Tokyo si Seulul au trimis pe rand avioane militare in zona, semnaland astfel ca refuza sa o recunoasca.
"Oficialii americani au fost clari in ceea ce priveste angajamentul nostru de a dezvolta o relatie militara stabila si continua cu China", a spus oficialul de la Pentagon.
"O comunicare continua si increderea atenueaza riscul producerii unor incidente, un lucru atat in interesul Statelor Unite, cat si al Chinei", a apreciat el.