Un ceh a fost condamnat la 24 de ani de inchisoare in Sudan pentru spionaj. Acuzatiile grave care i se aduc

Ultima actualizare: 02-02-2017 00:02
supraveghere, legea Big Brother

Un tribunal sudanez a condamnat duminica la 24 de ani inchisoare un cetatean ceh, acuzat de "spionaj" si "incitare la ura intre comunitati", informeaza AFP.

Potrivit actului de acuzare, Petr Jasek s-a facut vinovat de infiltrare in tara fara viza, inregistrare de imagini in zone militare si incitare la ura intre comunitati, motive pentru care a fost condamnat la 24 ani inchisoare, afirma avocatul sau, Omar al-Faruk Shamina, conform Agerpres.

La Praga, Ministerul ceh al Afacerilor Externe a confirmat condamnarea cetateanului sau, dar a afirmat ca pedeapsa ar fi de 20 de ani inchisoare si a denuntat o sentinta care nu este sustinuta de probe.

Ministerul ceh a mai indicat ca va incepe imediat negocieri cu Ministerul Afacerilor Externe sudanez pentru a obtine eliberarea lui Jasek.

Arestat in Sudan in decembrie 2015, Petr Jasek fusese acuzat la vremea respectiva de trecere ilegala a frontierei dinspre Sudanul de Sud si ca ar fi cautat sa colecteze marturii despre discriminarea crestinilor in aceasta tara cu populatie majoritar musulmana, potrivit presei cehe.

Organizatia neguvernamentala Release International, care ii ajuta pe crestinii persecutati in lume, afirma ca Jasek a fost arestat impreuna cu trei sudanezi dupa ce sustinuse financiar tratamentul medical al unui student din Darfur, care suferse arsuri in cursul unei manifestatii.

"Autoritatile sudaneze ii acuza pe Petr Jasek si pe cei trei sudanezi ca ar fi finantat miscari rebele la Kordofan-Sud si in special in Darfur", doua zone in care luptele intre fortele de ordine si rebeli au facut miii de morti.

Cei patru sunt acuzati de "nu mai putin de sapte crime, intre care se afla complot impotriva statului si spionaj', a indicat organizatia duminica.

Tribunalul din Khartum a condamnat, de asemenea, la 14 si, respectiv, 13 ani un preot, Hassan Abdel Rahim, si un militant, Abdelmoneim Abdelmulli, a declarat avocatul apararii, asigurand ca el va face apel la decizie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO