Un bărbat a murit de gripă aviară după ce s-a infectat de la păsările din curte
Un prim deces uman asociat gripei aviare a fost înregistrat în Statele Unite, au anunţat luni autorităţile sanitare din Louisiana, precizând că este vorba despre un pacient în vârstă, care suferea de alte patologii, transmite AFP.
Acest pacient, în vârstă de peste 65 de ani, a fost primul caz uman grav de gripă aviară depistat în Statele Unite. El a fost contaminat cu virusul H5N1 prin intermediul păsărilor de curte şi sălbatice.
Suferind de o afecţiune respiratorie, el s-a aflat în "stare critică", au informat autorităţile sanitare în decembrie, când s-a făcut publică internarea.
Ancheta "nu a identificat alte cazuri de H5N1 sau dovezi de transmitere de la persoană la persoană. Acest pacient rămâne singurul caz uman de H5N1 din Louisiana', a declarat Ministerul Sănătăţii local pe site-ul său.
Prin urmare, instituţia consideră că riscul prezentat de gripa aviară pentru publicul larg rămâne "scăzut". În ceea ce priveşte "persoanele care lucrează cu păsări (sălbatice), păsări de curte sau vaci, sau care sunt expuse la aceste animale în timpul liber", riscul este "mai mare".
De câteva luni, Statele Unite se confruntă cu o epizootie - echivalentul unei epidemii la animale - de gripă aviară.
Virusul circulă în ferme de păsări şi efective de vite şi 66 de cazuri de gripă aviară la om au fost detectate de la începutul anului 2024, majoritatea fiind uşoare şi legate de contacte cunoscute cu animale infectate.
Deşi nu au fost observate cazuri de răspândire de la om la om, nivelul de circulaţie a virusului îngrijorează experţii.
"Nu sunt îngrijorat pentru cetăţeanul obişnuit, ci pentru oamenii care se află în contact cu animale despre care ştim că pot fi infectate", a declarat pentru AFP Jennifer Nuzzo, profesoară de epidemiologie la universitatea Brown. "Este un virus urât, pe care nimeni nu şi-ar dori să-l contracteze", a adăugat ea.
Expunere
"Deşi tragic, un deces din cauza virusului H5N1 în Statele Unite nu este neaşteptat", au mai amintit Centrele Americane pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) cu privire la decesul raportat în Louisiana.
"În afara Statelor Unite, peste 950 de cazuri de gripă aviară H5N1 au fost raportate la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), iar aproximativ jumătate dintre ele au dus la deces", conform unui comunicat al CDC.
Aceste cazuri au fost înregistrate între 2003 şi sfârşitul anului 2024 în 24 de ţări, inclusiv un număr mare în China şi Vietnam, se precizează într-un document al OMS.
"Marea majoritate a cazurilor de contaminare şi deces sunt legate de expunerea cunoscută la un animal bolnav", a notat Nuzzo.
Această specialistă în monitorizarea epidemiilor se teme în special că mai mulţi oameni care lucrează în ferme sau care vin în contact cu animale sălbatice "se vor îmbolnăvi şi vor muri".
Mai mult, după cum a subliniat ea, dacă pacientul din Louisiana prezenta alte patologii, cazul unui adolescent canadian internat în 2024 pentru gripă aviară arată că şi persoanele mai tinere şi sănătoase pot fi grav afectate.
Gripa aviară A (H5N1) a apărut pentru prima dată în 1996, dar din 2020 numărul focarelor la păsări a explodat şi tot mai multe specii de mamifere au fost afectate.
Risc de mutaţie
Experţii se tem că această circulaţie intensă a virusului va facilita o mutaţie care să îi permită transmiterea de la om la om. Unii se tem, de asemenea, că se va amesteca cu gripa sezonieră, devenind astfel mai transmisibil.
Secvenţierea genetică a virusului identificat la pacientul din Louisiana a arătat că acesta era diferit de versiunea detectată la mai multe efective de vaci de lapte şi în ferme de păsări.
De asemenea, o mică parte a virusului prezenta modificări genetice care sugerează că ar fi suferit mutaţii în interiorul corpului pentru a se adapta la tractul respirator uman.
Totuşi, această mutaţie nu este singura necesară pentru a face un virus mai contagios sau mai transmisibil între oameni, după cum au declarat cercetătorii intervievaţi de AFP.
Pe măsură ce se apropie investitura lui Donald Trump, care şi-a exprimat dorinţa de a elimina o agenţie responsabilă cu pregătirea pentru riscurile epidemice, situaţia îi îngrijorează pe principalii actori din domeniul sanitar.
Nici administraţia de resort nu este scutită de critici, experţii considerând răspunsul acesteia insuficient şi atenţionând cu privire la unele lacune în monitorizarea contaminării.
"Am putea face mult mai mult", a declarat Jennifer Nuzzo, care a lansat un apel în special la consolidarea măsurilor de prevenţie în rândul lucrătorilor din agricultură, inclusiv prin vaccinare.
Risc "scăzut"
Riscul pentru populaţia generală în faţa gripei aviare H5N1 rămâne scăzut, a declarat marţi un purtător de cuvânt al OMS după primul deces al unui pacient infectat cu acest virus în SUA, transmite Reuters.
"Suntem îngrijoraţi, desigur, dar ne uităm la riscul pentru populaţia generală şi... acesta rămâne încă scăzut", a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Margaret Harris, în cadrul unui briefing de presă la Geneva, ca răspuns la întrebările privind riscurile asociate virusului.
Întrebată dacă monitorizarea realizată în SUA asupra virusului a fost suficientă, ea a spus: "Ei fac multă supraveghere. Acesta este motivul pentru care auzim despre asta".
Sursa: Agerpres
Etichete: deces, statele unite ale americii, gripă aviară,
Dată publicare:
07-01-2025 14:48