Gripa aviară a trecut în SUA la vaci și se găsește în laptele din magazine. Cât de periculoasă e pentru om ”pandemia animală”
Gripa aviară a trecut la vaci şi se răspândeşte rapid în turmele din Statele Unite, iar oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi. Una din cinci mostre de lapte de la vânzarea cu amănuntul din Statele Unite a fost testată pozitiv pentru fragmente virale.
La numai patru ani de la începutul pandemiei de Covid, răspândirea fără precedent a unei noi tulpini de H5N1, sau gripă aviară, printre vacile de lapte din Statele Unite ne reaminteşte de vulnerabilitatea organismului uman la noile ameninţări virale.
Centrele americane pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) din Statele Unite au raportat la începutul lunii aprilie un caz de gripă aviară la om, o persoană din statul Texas care a intrat în contact cu vaci de lapte despre care se crede că au fost infectate cu virusul gripei aviare.
Recentele cazuri de gripă aviară produc îngrijorare la nivel mondial. Cercetătorul şef al OMS cere statelor lumii o monitorizare atentă şi o pregătire sporită în privinţa virusului înalt patogen
Cercetătorul-şef al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Jeremy Farrar, a declarat săptămâna trecută că riscul de răspândire la oameni a noii tulpini reprezintă o „preocupare enormă”, şi că virusul aviar H5N1, care afectează populaţiile de păsări din întreaga lume, reprezintă cea mai mare ameninţare pandemică pentru omenire după Covid.
La 18 aprilie, Farrar a calificat această situaţie drept o „pandemie animală”.
Gripa aviară infectează rareori oamenii, dar este adesea fatală atunci când o face. Potrivit OMS, rata de mortalitate a cazurilor la oameni din 2003 până în prezent este de 52%.
Aşadar, cât de îngrijoraţi ar trebui să fim de acest nou tip de gripă aviară la vaci?
Un articol, apărut recent în revista Politico, încearcă să răspundă la câteva întrebări în acest sens.
De ce sunt oamenii de ştiinţă atât de îngrijoraţi?
Faptul că virusul a apărut la mamifere precum vacile în Statele Unite sugerează că a suferit o mutaţie ceea ce îl aduce cu un pas mai aproape de a infecta oamenii.
În urmă cu două zile a fost semnalat şi primul caz înregistrat în Arctica al unei morse care a murit din cauza gripei aviare.
Testele efectuate de un laborator german au relevat prezenţa gripei aviare, a declarat Christian Lydersen, de la Institutul Polar Norvegian pentru AFP, potrivit The Guardian. Eşantionul a fost însă prea mic pentru a determina dacă este vorba de tulpina H5N1 sau H5N8 al virusului.
„Este pentru prima dată când gripa aviară a fost înregistrată la o morsă”, a declarat Lydersen.
Virusul a ucis deja alte mamifere, inclusiv lei de mare şi foci, şi a afectat şi animalele de fermă.
Autorităţile americane au lansat un avertisment după ce au identificat, pe 29 aprilie, şi primul delfin diagnosticat cu gripă aviară înalt patogenă.
Gripa aviară a fost considerată un risc de pandemie de zeci de ani, dar, aşa cum sugerează şi numele, a afectat în principal păsările.
În prezent, ţările UE urmăresc îndeaproape evoluţia situaţiei.
„Vestea confirmă capacitatea gripei de a ne surprinde”, declară în articol, Paul Digard, profesor de virusologie şi specialist în gripă la Universitatea din Edinburgh.
„Din punct de vedere istoric, consideram că vacile prezintă un risc foarte scăzut în ceea ce priveşte gripa A (un subset al gripei care provoacă îmbolnăviri la oameni şi care include virusul care se răspândeşte acum la bovine). Aceasta creşte cu o treaptă evaluarea ameninţării”, a adăugat Digard.
Cât de răspândită este noua tulpină?
Este probabil mai răspândită decât s-a raportat anterior.
„Cred că răspândirea infecţiei va fi mult mai mare decât numărul de ferme care a fost raportat”, a declarat James Wood, şeful departamentului de medicină veterinară de la Universitatea din Cambridge.
Detectarea ARN-ului viral în laptele vacilor infectate indică faptul că boala este mai răspândită decât se credea anterior, a explicat Wood.
Începând de joi, în Statele Unite, aproximativ una din cinci mostre de lapte de vânzare cu amănuntul a fost testată pozitiv pentru fragmente virale.
Este acest lapte sigur de băut?
Particule virale au fost detectate în laptele comercializat în Statele Unite, dar asta nu înseamnă neapărat că nu este sigur de băut.
Pasteurizarea este eficientă în uciderea gripei, iar autorităţile americane au declarat că nu există nicio dovadă că particulele de ARN detectate în lapte sunt capabile să infecteze pe cineva.
Agenţiile federale americane din domeniul alimentar şi al sănătăţii (USDA, USFDA, CDC) au reiterat că „aprovizionarea cu lapte comercial este sigură”.
Cât de îngrijoraţi ar trebui să fim de acest nou tip de gripă aviară la vaci?
Autorităţile americane adaugă, de asemenea, că pasteurizarea este „probabil” să inactiveze virusul gripei aviare din lapte, recunoscând în acelaşi timp că „nu a fost finalizat anterior niciun studiu privind efectele pasteurizării asupra viruşilor [gripei aviare înalt patogene] (cum ar fi H5N1) din laptele de bovine”.
Depistarea ARN-ului viral în laptele din Statele Unite probabil că nu reprezintă o preocupare prea mare pentru Europa.
Importurile de lapte din Statele Unite în Uniunea Europeană (UE) sunt „aproape de zero” şi „nesemnificative din punct de vedere statistic în ceea ce priveşte comerţul”, a declarat un oficial UE pentru Politico.
Care este riscul noii tulpini pentru oameni?
Până în prezent, riscul pentru oameni este limitat, dar sunt multe lucruri pe care nu le ştim despre această tulpină, deoarece este atât de nouă.
A existat cel puţin un caz de îmbolnăvire la om cu noua tulpină, dar nu există dovezi de transmitere de la om la om, un marker cheie al ameninţării pandemice.
Pericolul este ca virusul să sufere în continuare mutaţii şi, în cele din urmă, să dezvolte capacitatea de a infecta mai uşor oamenii. Cu cât virusul este mai răspândit printre animale, cu atât are mai multe oportunităţi pentru a face exact acest lucru.
A fost detectată noua tulpină în Europa?
În prezent, ţările UE urmăresc îndeaproape evoluţia situaţiei.
„Infecţiile înregistrate la vitele de lapte din Statele Unite sunt cu o tulpină de H5N1 care nu a fost detectată în Europa.
Monitorizăm îndeaproape situaţia şi posibila ei evoluţie”, a declarat în articol un purtător de cuvânt al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA).
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a adăugat că aceasta urmăreşte cu atenţie orice evoluţie genetică a virusului, dar că ameninţarea pentru sănătatea umană rămâne scăzută pentru publicul larg.
Între timp, virusologii spun că ar fi înţelept să se verifice efectivele de vaci de lapte din Europa pentru noua tulpină, chiar dacă nu există încă nicio dovadă că aceasta a scăpat din America de Nord.
În UE, EFSA a recomandat supravegherea sporită a mamiferelor, în special a celor aflate în apropierea unităţilor avicole afectate de gripa aviară.
Există vaccinuri împotriva gripei aviare?
Există vaccinuri care ar putea funcţiona împotriva gripei aviare, dar nu este încă clar cât de eficiente ar fi acestea în raport cu o anumită tulpină şi cât de repede ar putea companiile să accelereze producţia.
Un purtător de cuvânt al GSK a declarat în articolul citat că firma are un contract cu Autoritatea pentru Pregătirea şi Răspunsul la Urgenţe Sanitare a UE în vederea pregătirii pentru pandemii, ca să producă 85 de milioane de doze din vaccinul său, Adjupanrix, dacă este necesar.
Serul este un vaccin antigripal „şablon” care ar putea fi adaptat la orice tulpină de gripă ce ar apărea ca fiind cauza unei pandemii.
Între timp, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat că aceasta a încheiat un contract comun cu GSK şi CSL Seqirus pentru ca aceste companii să livreze vaccinuri antigripale adaptate, dacă va fi nevoie în cazul unei pandemii.
Un purtător de cuvânt al CSL Seqirus, a declarat că vaccinul antigripal zoonotic al companiei ar proteja probabil împotriva tulpinii care circulă în prezent în Statele Unite.
Comisia Europeană a aprobat, de asemenea, vaccinul antigripal pandemic al AstraZeneca, care a fost testat folosind o tulpină de H5N1.
Sursa: News.ro
Etichete: SUA, lapte, oameni, pericole, transmitere, gripă aviară, vaci,
Dată publicare:
03-05-2024 15:20