Un bărbat a fost diagnosticat cu o boală rară, după ce a fost mușcat de o căpușă. Este letală în până la 40% din cazuri
Un bărbat a fost spitalizat în Spania cu febră hemoragică Crimeea-Congo, o boală rară care ucide aproape o treime din persoanele infectate și provoacă sângerarea ochiului.
Acesta s-a îmbolnăvit după ce a fost mușcat de o căpușă și a fost internat la un spital din regiunea Castilia și Leon. După ce diagnosticul a fost confirmat, pacientul de vârstă mijlocie a fost transferat, joi, la un alt spital cu o aeronavă a Ministerului spaniol al Apărării, potrivit Daily Mail.
Febra hemoragică Crimeea-Congo este provocată de Nairovirus, transmis de căpușe și poate fi fatal în până la 40% din cazuri. Rata medie a mortalității este de 30%, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
Pacienții infectați pot dezvolta de la simptomatologie ușoară până la sindrom hemoragic grav. Boala poate fi transmisă de la om la om prin sânge sau lichide corporale contaminate.
Simptomele tind să apară brusc și includ febră, dureri musculare, amețeli, schimbări de dispoziție, confuzie, sângerare în ochi și pe piele, printre multe altele.
Boala a fost descoperită în Crimeea în urmă cu 70 de ani, urmând ca după mai bine de 20 de ani să fie depistată și în Congo. Astăzi, febra hemoragică Crimeea-Congo este endemică în Africa, Orientul Mijlociu, Asia și în Balcani, dar au mai apărut cazuri și în nordul Europei.
„El are o mușcătură de căpușă și rămâne într-o stare stabilă, în ciuda severității clinice pe care o implică această patologie”, au transmis autoritățile din Leon.
Spania a detectat primul său caz în 2011, iar un bărbat spaniol a murit în 2016 după ce a fost diagnosticat cu febră hemoragică Crimeea-Congo în urma mușcăturii de căpușă.