Uimitor! Cele mai tari imagini surprinse de telescopul Hubble in 2010
Aurorele de pe Saturn, planeta devorata si "zgaraietura" de pe Jupiter. Sunt doar cateva dintre imaginile uluitoare surprinse de telescopul Hubble in acest an. Vezi un top cu cele mai interesante imagini Hubble din acest an!
Roiul stelar NGC 3603 - 4 iulie 2010
Roiul stelar surprins de Hubble se numeste NGC 3603 si se afla in constelatia Carina. Nebuloasele contin ingredientele de baza din care se formeaza stelele. Majoritatea contin roiuri stelare, aglomerari de stele tinere. Lumina stralucitoarelor stele calatoreste 20.000 de ani pana ajunge pe Terra. Nebuloasa NGC 3603 are in centru un roi stelar. Stelele s-au format din gazul nebuloasei, sunt foarte tinere si se misca impreuna prin spatiu. Stelele din acest roi compact si foarte masiv au aceeasi viteza de deplasare, independent de masa lor.
Alegeri 2024
11:28
Ce atribuții are, de fapt, președintele României. Până unde poate merge puterea primului om în stat conform Constituției
09:31
Câte mandate are voie să aibă un președinte în România. De ce vom avea cu siguranță un nou președinte de anul acesta
08:01
Ciucă îl contrazice pe Ciolacu: România nu poate intra în Schengen de la 1 ianuarie. Nu se poate tehnic
22:26
Ilie Bolojan admite că a discutat cu Elena Lasconi şi cu Mircea Geoană, dar spune că nu le-a cerut celor doi să se retragă
"Zgaraietura" de pe planeta Jupiter - 4 iunie 2010
Cu ajutorul imaginilor surprinse de Hubble, specialistii de la NASA au rezolvat misterul din spatele craterului de dimensiunea Oceanului Pacific, descoperit de un astronom australian in iulie 2009, pe suprafata planetei Jupiter. Expertii de la NASA au comparat fotografiile astronomului amator cu cele surprinse de telescopul Hubble. S-a ajuns la concluzia ca actualul crater este rezultatul impactului unui asteroid ratacit cu diametrul de 500 de metri, care a lovit Jupiter dintr-o intamplare. Proportiile coliziunii sunt, potrivit NASA, similare exploziei catorva mii de bombe nucleare.
Planeta WASP-12b devorata de planeta-parinte - 25 mai 2010
Cercetatorii au reusit, gratie unor date oferite de telescopul spatial Hubble, sa vada cum planeta WASP-12b este devorata de planeta-parinte. Oamenii de stiinta au facut aceste observatii folosind un nou instrument, intitulat "Cosmic Origins Spectrograph", care a fost instalat pe telescopul Hubble, anul trecut. WASP-12b orbita in jurul planetei mama, o stea asemanatoare soarelui, ajungand la 1500 de grade celsius. Din cauza supraincalzirii si sub actiunea fortelor gravitationale, WASP-12b a capatat o forma alungita fiind trasa spre planeta mama. Planeta devorata se afla la 600 de ani lumina de Pamant, in constelatia Auriga, este de 300 de ori mai mare decat planeta noastra, iar in 10 milioane de ani va disparea.
Galaxia ESO 306-17 - 4 martie 2010
Aceasta galaxie si-a devorat toti vecinii. Galaxiile traiesc in grupuri (5-50 de galaxii), roiuri (pana la 2000 de galaxii) si super roiuri (roiuri de galaxii). Galaxia ESO 306-17 se afla la 425 milioane ani lumina de Soare si se gaseste in constelatia Columba.
Grupul de galaxii Hickson 31 - 18 februarie 2010
In imagine se observa un grup de galaxii care se ciocnesc. Toate obiectele din imagine, in afara de steaua din centru, sunt galaxii sau roiuri stelare aparute in urma ciocnirilor. Obiectul aflat in stanga centru este format din doua galaxii pitice care sunt in proces de coliziune. Deasupra lor se afla o galaxie alungita care este tot un membru al grupului. Imaginea este strabatuta de un lant de roiuri stelare formate din stele foarte tinere, provenite probabil de la galaxia din dreapta, al patrulea membru al grupului. Grupul compact de galaxii Hickson 31 se afla la o departare de 166 milioane de ani lumina. Se gaseste in constelatia Eridanus. Imaginea cuprinde un camp lung de 156.000 de ani lumina.
Aurore pe Saturn - 11 februarie 2010
Astronomii au observat planeta Saturn cu ajutorul telescopului Hubble. Atunci cand ecuatorul planetei era intreptat spre planeta noastra, s-au obervat cei doi poli ai lui Saturn si apoi chiar producerea aurorelor polare simultan. Acest lucru se poate face doar cateva luni, odata la 15 ani, cand se produce echinoctiul. In imagini se vede cum, la amandoi polii, apar lumini care se mișca. Luminile sunt produse cand particulele emise de Soare intra in atmosfera planetei si produc luminiscenta gazului.
Schimbari pe Pluto - 4 februarie 2010
Hubble a furnizat cele mai detaliate imagini pe care le avem pana in prezent cu Pluto. Acestea pun in evidenta schimbarile climatice suferite de Pluto in aceasta perioada. La suprafata sa se produc schimbari majore. Anumite regiuni de la suprafata, compusa din metan inghetat, se topesc si ingheata in alta parte. In urma lor raman regiuni acoperite de un material care contine carbon, ce apar mai intunecare in imagini. S-a mai observat ca polul nord al planetei reflecta mai bine lumina decat polul sud.
Galaxia NGC 2976 - 14 ianuarie 2010
In galaxia NGC 2976, stelele se formeaza doar in apropierea nucleului. Astronomii au descoperit ca formarea stelelor in aceasta galaxie spirala a incetat acum 500 de milioane de ani dupa ce gazul, materia prima pentru formarea stelelor, a fost atras de nucleul galaxiei. Cele cateva locuri unde se mai formeaza stelele se afla aproape de nucleu, la o departare de 5000 de ani lumina de acesta.
O imagine a telescopului Hubble a surprins 7500 de galaxii in numai o mica regiune de pe cer - 5 ianuarie 2010
Chiar daca pare o imagine a unei portiuni mari de pe cer, campul in care se afla toate aceste galaxii este cat o treime din campul ocupat pe cer de Luna Plina. Cele mai apropiate galaxii vizibile in imagine se afla pe la 1 miliard de ani lumina si se pot recunoaste usor pentru ca au structura: sunt eliptice sau spirale. Galaxiile cele mai indepartate sunt rosii si se vad ca pete de forma eliptica.
Sursa foto: hubble.org