Eclipsa in 2010? Afla principalele evenimente astronomice din acest an
Ploaie cu 100 de stele cazatoare pe ora in august. Marte, Venus si Saturn ies la iveala din aprilie pana in septembrie pe cerul de seara. Iar telescopul Hubble implineste 20 de ani de activitate in spatiu.
Asa arata pe scurt anul 2010 din punct de vedere astronomic. Fenomene spectaculoase precum eclipsele nu figureaza pe calendarul lunilor ramase din 2010, cel putin in Romania nu vor fi vizibile.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Iesind din zona fenomenelor astronomice, acest an are o semnificatie deosebita si pentru telescopul Hubble care implineste 20 de ani de cand a fost lansat in spatiu.
De la lansarea lui in 1990, Hubble a devenit unul dintre cele mai importante instrumente din istoria astronomiei. Camera fotografica de pe Hubble furnizeaza cele mai detaliate imagini in lumina vizibila realizate vreodata.
Pentru anul viitor, se anunta o eclipsa partiala de soare in ianuarie si o eclipsa totala de luna in vara.
Evenimente atronomice 2010
• Aprilie – Planetele Marte, Venus si Saturn – vizibile pana in iulie.
• August - Curentul de meteori Perseidele, ploaia anuala de stele cazatoare, circa 100 pe ora. Spectacolul poate fi observat de pe data de 11 august.
• Septembrie – Jupiter este regele lunii septembrie. Pe 21 septembrie, Jupiter va avea cea mai mare stralucire din 1963 pana in prezent. Tot in seara de 21 septembrie, satelitul natural Europa va tranzita discul lui Jupiter.
• Decembrie - Pe data de 13 decembrie, cea mai spectaculoasa ploaie de stele din an, curentul de meteori Geminide. Anul se va incheia cu o eclipsa totala de Luna vizibila in întregime din Statele Unite si Canada.